Även om sjukdomen inte går att bota finns saker du kan göra för att lindra besvären, på ett naturligt sätt dessutom. Här delar vi med oss av nio enkla tips för hur du lindrar din psoriasis på naturlig väg. 

1. Aloe vera

Aloe vera är en mirakelväxt som blivit känd för sina helande egenskaper. För dig med psoriasis kan aloe vera framför allt lindra klådan, vilket också kan dämpa rodnad och fjällande. 

Om du har en egen aloe vera-planta hemma kan du skära av en stjälk på längden och applicera på området. Skölj inte av massan, utan låt den absorberas av huden. Har du ingen planta kan du istället testa en naturlig aloe vera-gel. 

2. D-vitamin

Brist på D-vitamin har visat sig kunnat försämra besvären i samband med psoriasis. Även om bristen i sig inte ökar risken att drabbas kan den försämra kroppens förmåga att hålla huden frisk och stark.  

Studier visar bland annat att D-vitamin kan stärka immunförsvaret och eftersom psoriasis är en autoimmun sjukdom kan det hjälpa till att behandla sjukdomen inifrån. Även oljor innehållande D-vitamin för utvärtes bruk kan hjälpa till att minska rodnad. 

Läs också: D-vitaminbrist och psykisk ohälsa

3. Äppelcidervinäger

Även äppelcidervinäger kan vara effektivt för klåda, både på huden och i hårbottnen. Här blandar du bara äppelcidervinäger med vatten som du sedan doppar en ren trasa i. Applicera trasan på din psoriasis och skölj sedan av med varmt vatten. 

4. Kamomill 

Kamomill är en blomma som används i många olika skönhetsbehandlingar världen över. En stor anledning till detta är dess innehåll av flavonoider och dess antiinflammatoriska egenskaper som kan lindra besvären vid psoriasis. 

Koka upp vatten och kamomill (eller kamomillte). Doppa en bit bomull eller en bomullspad i blandningen och applicera på det drabbade partiet. Skölj inte av, utan låt kamomillen torka in i huden. 

5. Olivolja 

Om du drabbats av psoriasis i hårbottnen kan du smöra in din hårbotten med varm olivolja. Låt oljan sitta i ett tag och vira gärna in håret i en handduk. Skölj sedan av som vanligt och tvätta med schampo och balsam. Det kommer också göra håret extra mjukt och glansigt. 

Tänk på! Var försiktig när du borstar eller kammar håret om du har psoriasis i hårbottnen. Använder du för mycket tryck kan det leda till irritation och hudflagor. 

6. Gurkmeja

Gurkmeja har kraftfulla antiinflammatoriska egenskaper och kan med fördel användas i maten eller som kosttillskott för att minska besvär vid psoriasis. 

7. Var ute i solljuset 

Visste du att vanligt solljus kan lindra besvär med psoriasis? Tänk bara på att inte vistas i solen för länge, framför allt inte när den är som starkast. Du bör också använda ett bra solskydd på hudpartierna med psoriasis. 

Läs också: Hudläkaren om psoriasis: Livsstilen är en viktig del i behandlingen

8. Återfukta med naturliga oljor

Det är viktigt att stärka hudens skyddsbarriär genom att förse den med fukt. Återfuktande krämer är bra, men naturliga och växtbaserade oljor är desto bättre. Kokosolja kan dels ge rikligt med fukt, men också ha en antiinflammatorisk effekt.

Om du väljer en återfuktande kräm, se till att den är naturlig och ekologisk så att den inte orsakar ytterligare irritation. Undvik även krämer innehållande kortison. 

9. Koppla av med yoga och meditation

Det är inte ovanligt att stress kan förvärra symtomen vid psoriasis. Därför kan det vara bra att försöka koppla av om du upplever stress i vardagen, till exempel genom meditation eller yoga. Yoga kan vara extra fördelaktigt för dig som även lider av psoriasisartrit.

10. Boosta med kollagen

Även kollagen har visat sig ha en effekt som kan lindra psoriasis! Kollagen har även en effekt på hud, hår och naglar.

Lindra din psoriasis naturligt

Thorne Advanced Nutrients är ett omfattande multivitamin- och mineralpreparat.

Solaray Vitamin C + D innehåller både Vitamin C och D3 i en gynnsam kombination.

Pureness Premium D-Vitamin är ett starkt 100µg D3-vitaminpreparat som naturligt även innehåller A-vitamin.

Octean Original Silicea Kollagen Plus är en unik formula av högkvalitativa kollagenpeptider (Verisol®), Haplex® Plus-hyaluronsyra, unik Silicea kiselgel, C-vitamin och koppar. Dessa ingredienser tillsammans med lotusblomsextrakt gör Silicea Collagen Plus till ett väl anpassat näringstillskott.

Pharma Nord Bio-Calcium+D3+K1+K2 innehåller viktiga näringsämnen! Kalciumet joniseras i magen och kalciumjonerna absorberas extra bra i tarmen med hjälp från vitamin D3. 

Av Elsa Larsson

psoriasisskönhet