I den här artikeln berättar vi mer om torr hud, vad det beror på och vad du kan göra för att återställa fuktbalansen. 

Vad beror torr hud på?

Torr hud är ett tecken på att huden inte producerar tillräckligt med talg. Bristen på fett och fukt skadar hudens yttersta skyddsbarriär, vilket leder till uttorkad hud. Ibland kan det även orsaka svårare besvär i form av exempelvis klåda eller eksem. 

Det är inte ovanligt att ansiktsprodukterna du använder kan bidra till att din hud känns torr. Många produkter innehåller nämligen starka kemikalier som visserligen gör rent ansiktet, men som också tvättar bort hudens naturliga fetter. 

Uttorkad hud kan även bero på en rad andra orsaker, exempelvis: 

 • Starka kemikalier
 • Födelsemärken
 • Läkemedel
 • Nässelutslag 
 • Stressutslag 
 • Värmeutslag 
 • Solskador
 • Hög ålder

Symtom på torr hud

De vanligaste symtomen är stramande, rödflammig och fjällande hud. Är huden mycket torr kan den i vissa fall leda till eksem med klåda. I vissa fall kan du även få vätskefyllda blåsor eller sprickor. 

Torrheten kan skilja sig från person till person. Vissa upplever torrhet i hela ansiktet medan andra bara har torra fläckar, exempelvis kring mun och näsa. 

Läs också: Micellärvatten – Skönhetspanelen har valt sina favoriter

Viktigt att tillföra rikligt med fukt  

I och med att torr hud av olika anledningar inte kan producera tillräckligt med fukt naturligt är det viktigt att du tillför rikligt med fukt genom din hudvård. Genom att ge huden fukt blir den mer elastisk, vilket dels minskar symtomen, men också risken för hudskador. 

Du ska dock inte tillföra fukt i form av vatten – vatten är nämligen uttorkande. Att tvätta ansiktet eller kroppen för ofta kan faktiskt leda till torr hy. Då sköljer du hela tiden bort det talg huden tillverkat.  

Bra ansiktsprodukter för dig med torr hy

Om du har uttorkad hud kan vissa hudvårdsprodukter vara bättre att använda än andra. Här är några av våra bästa tips.

Rengöringslotion

Det är viktigt att tvätta ansiktet morgon och kväll för att få bort döda hudceller, svett och annan smuts. Men om du har torr hy är det viktigt att du lägger lite extra tid på valet av rengöringsprodukter. 

En rengöringslotion är ofta ett bra alternativ för torr hud eftersom den både rengör och återfuktar. Den går dessutom att torka av istället för att tvätta av, vilket gör att du inte behöver använda mer vatten än nödvändigt. 

Toner 

En toner eller micellärt vatten kan vara ett bra komplement till din rengöringslotion. Den tar bort de sista smutsresterna och har en återfuktande effekt. Tänk bara på att välja en toner utan alkohol, eftersom alkoholen både kan torka ut och irritera. 

Ansiktsolja 

Ansiktsoljor är perfekta för dig med torr hud. De återfuktar på djupet samtidigt som de ger lyster och reducerar ålderstecken. För bästa resultat, välj en vegetabilisk, kallpressad och ekologisk ansiktsolja och massera in den ordentligt i huden med rena händer. 

Läs också: Ansiktsserum – Skönhetspanelen har valt sina favoriter

Ansiktskräm

Ansiktskrämen är en viktig del av hudvårdsrutinen för personer med torr hy. De förebygger dels torrhet samtidigt som de återuppbygger hudens fuktbalans inifrån. Under vinterhalvåret kan du välja en extra fet ansiktsmask som verkligen låser in fukten under de kallaste dagarna. 

5 tips för att minska risken för torr hy

 1. Återfukta ordentligt, framför allt på vintern.
 2. Klia inte på de torra partierna. Om du kliar upp sår riskerar du att få en bakterieinfektion.  
 3. Tvätta inte ansiktet för ofta, helst inte mer än två gånger om dagen.
 4. Undvik produkter med alkohol och andra starka ämnen som kan verka uttorkande.
 5. Använd alltid solskydd när du vistas i solen. 

Av Elsa Larsson

hudvårdKänslig hytorr hy