Jag har hela livet följt principen att förebygga det sjuka och stärka det friska genom att tillföra bra kost och näringstillskott. Min hälsofilosofi baseras på modern forskning som bevisat att vår näringsstatus är helt avgörande för immunsystemet, hjärnan, hormonerna, ja allt. God hälsa och välbefinnande hänger helt samman med vår livsstil. Vi är resultatet av den omgivande miljöns epigenetiska påverkan på våra gener, där vår näringsstatus och motion är bland de viktigaste. 

Läs också: Barndomen påverkan immunförsvaret som vuxen

Bra näring programmerar kroppen för hälsa

Sedan barnsben har jag tagit kosttillskott och ätit nyttig och främst hemlagad mat, vilket har byggt en stark och robust hälsa för mig. I perioder av anspänning, stress och prestation – som på föreläsningsturné eller intensivt bokskrivande – så tar jag minst dubbel dos av alla kosttillskott. För vid stress åtgår det mycket mer näring.

Jag har konsekvent undvikit läkemedel, mer än enstaka antibiotikakurer och bedövning/smärtstillande vid operation. Du ser resultatet av min livs- och hälsofilosofi på mig och jag lever, tränar och äter så här fortsatt.

Läs också: Behandla inflammation och artros med ayurveda

Detta finns alltid i mitt friskapotek

 • Multivitamin och MultiMineral hjälper min kropp att reglera ämnesomsättningen.
 • C-vitamin stärker immunförsvaret vilket ökar infektionsmotståndet, samt främjar benstyrka och kollagen.
 • Magnesium hjälper mig att öka lugnet och hjälpa kroppen att klara av all anspänning och stress.
 • D-vitamin (2000 – 5000 IE per tabl) tar jag alltid på det solfattiga vinterhalvåret.
 • Mega-B komplex ger mig mental uthållighet, stabil fysisk energi och ett jämnt humör. Det går åt mer B-vitamin när man stressar och jag tar alltid extra mycket när jag har intensiva arbetsperioder. 
 • Vitamin B-12 tar jag extra av ibland.
 • LactoVitalis tillför hälsosamma tarmbakterier.
 • Glutamin den vanligaste aminosyran i kroppen och är nödvändig bland annat för att bygga muskler, för tarmens hälsa och immunförsvaret.
 • Kokosolja ger bra mellankedjiga fettsyror.
 • Cellenzym – bra att fylla på med matsmältningsenzymer för att öka upptaget av näring från födan.
 • Fiskolja tillför de essentiella omega 3-fettsyrorna varje dag och ger bra omega 6/3 fettsyrebalans. 
 • Basbalans (pH-värdet) är en av kroppens viktigaste jämnvikter och jag stöttar syrabas-balansen med mineraler med jämna mellanrum.
 • UltraDetox har jag tagit i många år när jag vill rena och rensa. 

Av Sanna Ehdin

Ekoappens krönikor ger fristående skribenter möjlighet att ventilera en tanke, ide eller åsikt. För krönikornas åsikter svarar skribenten, de behöver inte vara åsikter som Ekoappen delar. Vill du skriva en krönika? Kontakta redaktionen@ekoappen.se