Nedan tipsar vi om sex saker du kan göra för att skapa en bättre livsstil som gynnar din hjärthälsa.

1. Sluta röka 

När du röker utsätter du kroppen för nikotin och kolmonoxid som båda har en negativ effekt på det kardiovaskulära systemet. 

Nikotinet gör att dina blodkärl drar ihop sig, vilket begränsar mängden blod som transporteras runt i kroppen. Kolmonoxid binder istället hemoglobin och gör att cellerna inte får tillräckligt med syre. Detta leder till att hjärtat måste arbeta hårdare, vilket kan orsaka högt blodtryck och ett förstorat hjärta. 

Lyckligtvis är rökning en av de främsta riskfaktorerna för hjärt-kärlsjukdomar som du själv kan kontrollera. Så försök att fimpa för gott, för ditt hjärtas skull.  

Läs också: 8 tips för hjärta, blodkärl och cirkulation

2. Satsa på medelhavskost

Det finns många studier som visar att medelhavskost kan minska flera riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdomar och bidra ett hälsosamt åldrande. 

I en medelhavskost ingår bland annat frukt och grönt, baljväxter, fullkornsprodukter, skaldjur, fisk, nötter, vilt kött samt nyttiga fetter från exempelvis olivolja. Alla dessa livsmedel har visat sig kunna minska risken för bland annat högt blodtryck, diabetes och övervikt. 

Personer som bor i Medelhavsområdet tenderar dessutom att äta mindre mängder nöt- och fläskkött, raffinerat socker samt processade livsmedel. 

3. Bli av med bukfettet

Övervikt i sig kan öka risken att drabbas av olika hjärtsjukdomar, men bukfettet har visat sig vara extra farligt. Vissa experter menar att det kan vara mer effektivt att mäta midjemåttet istället för BMI (body mass index) för att bedöma risken för hjärt-kärlsjukdomar. Det är nämligen möjligt att bära mycket fett kring midjan, men ändå ha en sund vikt enligt ditt BMI.

Enligt forskning kan bukfetma dels öka risken för en första hjärtattack eller stroke, men också för återkommande problematik. Det kan också orsaka diabetes som också är en riskfaktor för olika typer av hjärtproblem. 

Kort sagt är det viktigt att bibehålla ett hälsosamt midjemått, även om du tar hjärtmedicin eller har goda blodvärden. Om du vill minska på midjemåttet, försök att dra ner på kalorierna och motionera mer. 

4. Motionera mera

Fysisk aktivitet är en av de mest effektiva metoderna att stärka ditt hjärta, men också din övriga hälsa. 

Träning fungerar dels som en naturlig betablockerare som sänker blodtrycket och gör att hjärtat arbetar lugnare samtidigt som det förebygger övervikt. Det förbättrar också musklernas syreupptagningsförmåga, vilket gör att hjärtat inte behöver arbeta lika hårt för att pumpa ut blod till musklerna.

Två andra viktiga fördelar med träning är att det förebygger stress och kan hjälpa dig att sluta röka, som också är riskfaktorer för hjärtproblematik. En riktlinje är att få ungefär 150 minuters medelintensiv träning per vecka, samt två dagar med styrketräning.

Läs också: 6 ämnen som är bra för ditt hjärta

5. Lär dig att koppla av

Stress behöver inte alltid vara dåligt, men när du utsätts för stress under långa perioder kan det orsaka en rad olika besvär. Några av dem är ångest, sömnsvårigheter och depression. Det finns dessutom flera kopplingar mellan kronisk stress och hjärtproblematik.

Stress kan bland annat orsaka inflammation i artärerna, vilket leder till högt blodtryck. I perioder av stress ökar dessutom sannolikheten att du börjar röka eller dricka alkohol i större mängder samt fattar sämre beslut gällande din kost. 

Att undvika stress är kort sagt ett bra sätt att förebygga hjärtsjukdom, men också andra hälsobesvär. Försök att koppla av ett par stunder per dag. Testa meditation, yoga, promenader i naturen eller andra saker som gör dig avslappnad.

6. Håll ett öga på dina värden

Slutligen kan det vara bra att hålla regelbunden uppsikt över dina blodvärden och ditt blodtryck. På så sätt har du möjlighet att upptäcka potentiella risker för hjärtsjukdomar i tid och förebygga den negativa utvecklingen, exempelvis genom olika livsstilsförändringar. 

Av Elsa Larsson

hälsahjärta