Steg 1: Gör sängen giftfri

Det första steget är förstås att se till att sängen blir fri från skadliga ämnen. Du bör se över alltifrån madrassen till kuddar och sängkläder.

Madrassen

Många madrasser innehåller polyuretanskum som i sin tur ofta innehåller kemikalier som vara skadliga för din hälsa. Polyuretan i sig är inte farligt, men när det används i exempelvis madrasser och isolering tillsätts ofta farliga ämnen, så som giftigt lim och halogenerade flamskyddsmedel.

Försök att välja en madrass som är tillverkad av ekologiska naturmaterial, exempelvis ull eller bomull. Helst av allt bör du välja en certifierad madrass, exempelvis med Svanenmärkningen.

Det kan också vara bra att välja en sängram i trä som kommer från miljöcertifierade skogar. Ytorna på träramen bör inte behandlats med flammedel eller andra kemikalier.

Läs också: Gröna rum – skapa ett giftfritt sovrum

Kuddar och täcken

Kuddar och täcken är ofta tillverkade av syntetiska material som ofta innehåller farliga gifter. När du köper täcke och kuddar bör du ha samma tänk som när du köper en madrass – välj produkter av giftfri ekologisk bomull, kapok eller andra naturmaterial.

Sängkläder

Sist men inte minst bör du om möjligt använda dig av ekologiska sängkläder i skonsamma färgningar. Tänk dock på att även ekologiska sängkläder kan innehålla kemikalier. Genom att välja miljömärkta produkter behöver du dock inte oroa dig för de värsta gifterna.

Tips! Tvätta alltid sängkläder och andra textilier innan du använder dem för första gången och använd miljömärkta och parfymfria tvättmedel.

Steg 2: Ta bort värmeljus och plastleksaker

Nästa steg är att rensa bort giftiga föremål i sovrummet. Eftersom de flesta sovrum har begränsat med inredning blir det enklare att identifiera saker som eventuellt kan vara giftiga, så som ljus och plastleksaker.

Ljus

Levande ljud är mysigt, framför allt under vinterhalvåret, men tyvärr är de ofta farliga både för miljön och för hälsan. De flesta ljus är tillverkade av paraffin, stearin eller en kombination av dessa. Paraffinljus är särskilt dåliga eftersom de är tillverkade av fossil olja. Det är billigare än stearin och används därför ofta i värmeljus. Ångorna som kommer paraffin är farliga för hälsan såväl som för miljön och bör därför undvikas.

För ett giftfritt sovrum bör du byta ut alla dina ljus till miljömärkta stearinljus, exempelvis ljus med Svanenmärkningen.

Läs också: Paraffinljuset – dåligt för både miljö och hälsa

Plastleksaker och övriga plastföremål

Sortera bort plastleksaker i barnens sovrum som innehåller gammal PVC-plast eftersom de kan vara cancerframkallande och hormonpåverkande. Välj istället CE-märkta leksaker till barnens sovrum. Detsamma gäller för övriga plastföremål i sovrummet.

Steg 3: Vädra och städa utan kemikalier

Nu när sovrummet är fritt från skadliga ämnen gäller det att fortsätta hålla det kemikaliefritt. Ett tips är att alltid vädra sovrummet före läggdags för att få ut eventuella gifter.

Det är också viktigt att hålla sovrummet rent eftersom skadliga kemikalier lättare fastnar i damm. Välj alltid miljömärkta och parfymfria tvätt- och städprodukter som är snälla mot både hälsa och miljö.

Ekologiskt från Grön Interiör

Madrass Sanya Superior – är en madrass av naturgummi med punktelastisk yta och lammullsstoppat överdrag.

Täcke Cesena – är ett följsamt och mjukt täcke stoppat med lammull i ett överdrag av mjuk ekologisk bomullsjersey.

Kudde naturgummi och lammull – är fylld med naturgummi och lammullskulor. Den ger en fluffig känsla samtidigt som den ger ett bra stöd för nacken.

Av Elsa Larsson

Giftfrittsovrum