Det kan tyckas ytligt att fokusera på håret eller huden när vi har hormonobalanser men dessa är ett kvitto på hur kroppen mår på insidan. När vi har lyster i håret och naglar som inte går sönder för minsta lilla är det tecken på att näringsämnen och hormoner är i balans. Därför kan det vara ett sätt att fokusera dina ansträngningar för att må bättre igen på hud och hår. I grund och botten är det nämligen samma tips som återställer dina energinivåer som ger dig ditt glow tillbaka.
Många kvinnor som är trötta, går upp i vikt eller för den delen tappar hår funderar över om sköldkörteln kan ligga bakom. För mycket och för lite sköldkörtelhormon kan ge liknande symtom och det kan vara förvirrande men tänk dig sköldkörtelhormoner som någonting som styr takten på inte bara ämnesomsättning men även tillväxt i kroppen. Som av hud, hår och naglar exempelvis. Har vi för mycket sköldkörtelhormon går det här för snabbt och håret eller huden kan påverkas på grund av det. Men med för lite hormon går processerna för långsamt och vävnaderna påverkas negativt på grund av det. Balans är nyckeln när det kommer till sköldkörteln.
Obalans i sköldkörteln
Cirka 500 000 personer i Sverige tar idag tillägg av sköldkörtelhormon i form av läkemedel, ofta Levaxin. Så har du problem är du knappast ensam.
Din sköldkörtel sitter på framsidan av halsen, är fjärilsformad och tillverkar hormonet T4 som är den inaktiva formen av sköldkörtelhormon. Det mesta omvandlas i levern till det aktiva hormonet T3 även om det bildas en del också i exempelvis sköldkörteln.
De allra vanligaste orsakerna till att sköldkörteln hamnar i obalans beror på autoimmunitet.
- Hashimoto’s tyreoidit gör att sköldkörteln angrips och vävnaden bryts ner vilket till slut gör att den inte kan bilda hormon. Det leder till hypotyreos – underfunktion i sköldkörteln.
- Graves sjukdom gör att sköldkörteln via antikroppar får signal om att bilda mer hormon. Det leder till hypertyreos – överfunktion i sköldkörteln.
Viktigt att komma ihåg att en person som har en autoimmun sjukdom också har risk att få fler. Till exempel Sjögren’s eller autoimmun alopeci, Chron’s och psoriasis kan också påverka hud och hår.
Har du för lite sköldkörtelhormon? De vanligaste symtomen
Sköldkörteln påverkar ämnesomsättningen i alla celler varför du kan få många olika symtom, det är knappast möjligt att ge en fullständig lista här. Här är några exempel
- trötthet
- viktuppgång
- samlar på dig vätska
- frusenhet
- depression, låg motivation
- blöder mycket vid mens
- torr hud, hår
- tunna naglar som lätt går av
- hjärndimma och dåligt minne
- utsidan av ögonbrynen är tunna
Har du för mycket sköldkörtelhormon? De vanligaste symtomen
Vid för mycket hormon och det kan finnas många symtom som stämmer in på dig. Här är några av dem:
- uppe i varv
- trötthet
- tappar hår
- hjärtklappning och dubbelslag
- svårt att sova
- vallningar/svettningar
- darrningar i bland annat händer och fingrar
- känsla av rastlöshet
- nervositet och ångest
- går ner i vikt
Läs också: Hjärnan och sköldkörteln – minska på deppighet, trötthet och hjärndimma vid sköldkörtelbesvär
Hur sköldkörteln och naglar, hud och hår hänger ihop
Både för mycket och för lite sköldkörtelhormon kan ge påverkan på hud, hår och naglar. I dessa celler finns receptorer för sköldkörtelhormon som styr tillväxt och deras aktivitet.
Obalanser i sköldkörtelhormoner kan också påverka upptaget och användningen av näringsämnen i kroppen. Näringsämnen saknas då som är nödvändiga för att hud och hår ska må så bra som möjligt.
Sjukdom, negativa livshändelser eller annan stress kan också utlösa så kallad telogen effluvium som gör att hårsäcken går in i vila. Det resulterar några månader senare, eftersom hårsäckens cykel går över flera månader, i att håret tappas i ett jämnt mönster över hela huvudet. Telogen effluvium kan hända både vid för mycket och för lite sköldkörtelhormon.
En del av läkemedlen vid hypertyreos kan också påverka håret negativt.
Symtom på att håret är påverkat av sköldkörteln
- Utunnade (eller saknade) ögonbryn längst ut
- Grovt, tråkigt, torrt och sprött hår som går sönder
- Mjukt och fint hår
- Tappar hår
- Skalliga fläckar
- Håret växer långsammare (eller fortare)
- Torr, kliande hårbotten och mjäll
- Mindre hår på dina ben, armar och andra områden
Symtom på att huden är påverkad av sköldkörteln
- Torr, blek och sval hud
- Fuktig, sammetslen och varm hud som spädbarn
- Torr hud med djupa sprickor och skalor
- Djupa linjer på dina handflator och fotsulor
- Gul-orange färg på dina handflator och fotsulor
- Degigt och svullet ansikte, särskilt på ögonlocken, läpparna och tungan
- redare näsa
- Sår som läker långsamt
- Svettas mindre (eller mer) än tidigare
- Struma (svullnad på framsidan av halsen)
- Rodnad i ansiktet och röda handflator
- Mörkare hud i veck på dina handflator, på tandköttet eller någon annanstans i munnen
- Utslag, särskilt i arm- eller knäveck
- Smärtfria fläckar av fjällig, missfärgad hud och den drabbade huden känns hård och vaxartad
- Rödaktiga fläckar på huden som kommer och går
Symtom på att naglarna är påverkade av sköldkörteln
- Tjocka, torra och spröda med synliga åsar
- Mjuka, glänsande och smulas lätt sönder
- Växer långsammare (eller snabbare)
- Skivar sig eller bryts lätt
- Böjda med svullen fingertopp och tjockare hud ovanför nageln
Även om du har flera av dessa symtom är det dock inte säkert att du har obalanser i sköldkörteln utan det behöver bekräftas med ytterligare undersökningar.
8 sätt att få bättre hud, hår och naglar vid sköldkörtelsjukdom
1. Se till att du har optimala nivåer av sköldkörtelhormon
Det verkar så enkelt. Kolla värdena med blodprov och justera medicinering tills hormonerna är inom referens.Klart – nu borde du må toppen. Det fungerar tyvärr det många gånger inte så och det finns flera anledningar till det.
- Referensintervallen är ifrågasatta. Många funktionsmedicinska läkare menar att referensen för TSH är för generös uppåt och ett övre värde på 1,5 till 2 skulle göra att många mådde bättre.
- Du är unik. När du blir sjuk vet vi ingenting om dina normalvärden när du mår bra. Vi har alla en unik setpoint mellan T4 och T3 när vi mår som allra bäst.
- T4 kanske inte omvandlas till T3. När vi får syntetiskt T4 (som Levaxin är) antar man att det ska omvandlas till det aktiva T3. Men många kan ha problem med den här omvandlingen och studier visar att personer som behandlas med T4 jämfört med friska har en lägre kvot av T3. Eftersom T3 är det aktiva hormonet blir det här en orsak till att många mår sämre än de skulle behöva.
HItta en läkare som är villig att lyssna på dina symtom och hur du mår, inte bara titta på dina hormonvärden i blodet. Det finns alternativ till Levaxin som många har blivit hjälpta av.
Komplettera gärna dina läkemedel med att justera din livsstil så att du kan stötta kroppen. Många funktionsmedicinska eller annan komplementär medicin har sett personer med obalanser i sköldkörteln, både hypo- och hyper, må bättre och få tillbaka funktion i sin sköldkörtel.
2. Minska på inflammationen
Ökad inflammation och sköldkörtelsjukdom är tätt sammanlänkade.
Sämre kvalitet på hud, hår och naglar är också länkat till ökad inflammation.
Sköldkörteln och inflammation
När TSH, hormonet som sätter igång produktion av sköldkörtelhormon ökar som vid hypotyreos ökar också produktionen av fria radikaler. Dessa är väldigt inflammatoriska och orsakar en låggradig inflammation.
Även vid hypertyreos bildar den ökade ämnesomsättningen fler fria radikaler som ger inflammation.
Hud, hår, naglar och inflammation
Det finns många inflammatoriska tillstånd som påverkar hud och hår. Dels de autoimmuna sjukdomar som nämndes ovan men också den låggradiga inflammationen många av oss har. En finsk studie visade att personer med låggradig inflammation hade högre risk för eksem och rosacea.
Det främsta redskapet för att minska inflammation är att ändra det vi äter.
Läs också: Så fungerar immunförsvaret – inflammation och cytokinstorm
3. Minska på maten som kan störa tarmen och sköldkörteln
Din kost ska bestå av mat som ger näring och inte stör tarmens hälsa. Några av de vanligaste livsmedlen vi äter mycket av är tyvärr kända för att störa tarmen och ge så kallad läckande tarm. Det är tarmslemhinnan av olika anledningar, till exempel inflammation, börjar släppa igenom bitar av mat, bakterier eller annat som normalt sett inte ska kunna komma igenom. Det här bidrar till många hälsoproblem och inte minst sköldkörtelbesvär.
Några av de vanligaste livsmedlen som kan trigga dålig tarmhälsa, sämre näringsupptag och inflammation:
- Bröd, pasta, bulgur och allt som innehåller gluten.
- Mjölkprodukter.
- Soja.
- Socker.
Den här listan kan göras lång och vill du upptäcka vilka livsmedel som triggar just dig kan du göra en elimineringsdiet. Då utesluter du livsmedel kända för att ställa till problem under en period och återinför dem sedan för att se vilka du reagerar på.
Bygg en bättre tarmflora
Din tarmflora påverkar huden, håret och naglarna. Ja, hela kroppen för den delen. Med en bra tarmflora får du näringsämnen gratis eftersom vissa tillverkas av tarmbakterierna. Du får även en antiinflammatorisk miljö i tarmen som gynnar näringsupptag och immunförsvar. Kosten är det viktigaste för en bra tarmflora och du har fått tips ovan kring vad du inte ska äta för att störa tarmen. Här kommer det viktigaste du kan göra för att dina tarmbakterier ska bli en hjälp för snyggare hud och hår.
- Ät grönsaker, frukter, örter och många olika. Att öka från 5 till 10 olika per vecka ger bra effekt men helst ska vi äta minst 30 olika per vecka.
- Minska på alkohol.
- Använd antibiotika endast när det är absolut nödvändigt.
- Testa en probiotika av hög kvalitet.
- Ät fermenterad mat som innehåller goda bakterier. Kimchi, surkål och kefir är alla exempel.
- Stressa ner. Att magen och stress hänger ihop vet du säkert redan men dina bakteriekompisar känner också av pressen.
- Träna lagom. För mycket träning ger försämrad tarmflora men det ger å andra sidan för mycket också.
Har du extra behov av att stötta tarmens hälsa kan du ha nytta av:
- Saltsyra. Om vi inte bryter ner maten kan vi inte ta upp näringen och osmält mat stör tarmfloran. När vi blir äldre får vi ofta brist och sköldkörtelbesvär kan minska mängden saltsyra.
- Matsmältningsenzymer. Dessa bryter ner maten vi äter och gör näringen redo för upptag. Mängden kan minska med en lever som inte fungerar bra eller vid sköldkörtelsjukdom.
- Glutamin. Kan hjälpa till att läka läckande tarm och därigenom minska inflammation vilket till sist ger en bättre tarmflora.
- Kollagen. Bygger upp en hälsosam tarmslemhinna.
- Prebiotika. Vet du med dig att du inte äter så mycket grönsaker kan prebiotika, som är fibrer som är mat till dina tarmbakterier vara ett alternativ.
- Magnesium.
- Omega-3.
- D Vitamin.
Läs också: Hudterapeuten: Balansera tarmfloran och få en strålande hud
4. Hjälp levern jobba effektivt
Din lever är där majoriteten av T4 omvandlas till T3. För att det ska ske effektivt behöver den vara i fin form. Dessutom kan autoimmunitet och en långsam sköldkörtel bero på toxiner och miljögifter. Det är ingen bra idé att göra en tuff detox om du inte känner dig stark och mår bra men att stötta levern på ett milt sätt kan hjälpa.
Rätt mat. Levern behöver gott om näring för att göra sitt jobb. Se till att äta näringsrikt. Exempel på livsmedel som stöttar levern:
- Rödbeta. Innehåller folat och betain som hjälper levern omsätta homocystein.
- Koriander. Kan verka avgiftande.
- Chlorella och spirulina. Kolla med tillverkaren hur mycket jod som är i eftersom för mycket jod kan påverka autoimmunitet mot sköldkörteln negativt. OBS! Att jod behövs för att bilda sköldkörtelhormon, det är tillskott och stora mängder från mat vi behöver vara försiktiga med.
- Korsblommiga grönsaker som kål och broccoli.
- Fibrer. Dessa hjälper dig ha regelbunden avföring och dra med sig gifter och hormonrester ut ur tarmen.
- Gurkmeja. Kan verka avgiftande och är antiinflammatoriskt.
- Bär. Här finns mängder av fytonutrienter och antioxidanter. Plus att de är väldigt goda!
Minska mängden gifter du utsätts för. Tyvärr finns dessa i vår vardag men Ekoappen har skrivit en serie om hur du minskar gifterna i hemmet.
Svettas. Infrarött ljus, bastu och motion hjälper till att mobilisera gifter. Kom bara ihåg att duscha efteråt innan de absorberats tillbaka in i huden.
Tillskott för levern. Som sagt är levern ett näringskrävande organ och ibland är tillskott ett sätt att säkerställa att den har vad den behöver.
- NAC eller liposomalt glutation. Glutation är viktigt både för levern, tarmen och för sköldkörteln. Därför är det inte förvånande att NAC kunde minska förekomsten av antikroppar mot sköldkörteln.
- Gurkmeja. Vi har redan nämnt det som livsmedel men vill du kan du ta ett tillskott där den aktiva ingrediensen kurkumin är lättupptaglig.
- Stötta avgiftningen. Det finns mängder av ämnen som hjälper levern några av de säkraste är MSM, magnesium, maskros, quercetin och B-vitaminer i sin metylerade form.
5. Rätt näringsämnen för sköldkörteln
Det som din sköldkörtel behöver i form av näring är i stället:
- Jod. Tillskott av jod vid sköldkörtelsjukdom är omdebatterat och många läkare menar det kan trigga sköldkörtelsjukdom.
- Selen. En viktig antioxidant, ingår i glutation och medverkar vid ombildning av T4 till T3.
- Zink. Medverkar vid bildning av hormon och hjälper immunförsvaret.
- D vitamin. Balanserar immunförsvaret och många med sköldkörtelbesvär har brist.
- B vitaminer. Dina mitokondrier och din ämnesomsättning fungerar inte utan B- vitaminer.
- A vitamin. Behövs för att sköldkörtelhormonerna ska kunna verka i cellerna.
- Omega-3. Rätt fetter är avgörande för huden och även immunförsvaret.
Läs också: Karin Björkegren Jones: Bästa näringen för sköldkörteln
6. Ge hår, hud och naglar den näring de behöver
Vid sköldkörtelsjukdom är det ibland tålamod som gäller för att få tillbaka hud, hår och naglar som de var. Det tar flera månader för en hårsäck att gå igenom en cykel och nya naglar måste växa ut där de gamla suttit.
Med det sagt kan det som du förstått vid sköldkörtelsjukdom finnas flera anledningar till att vi inte har den näring vi behöver. Det gäller förstås också de näringsämnen som stöttat hud och hår. Då kan det vara en bra idé att via tillskott få upp nivåerna.
Läs också: Hyaluronsyra håller huden ung och återfuktad
Några av de viktigaste för hud och hår är:
- Kollagen. Kroppens vanligaste protein och bidrar till struktur i hud, hår och naglar.
- Hyaluronsyra. Hjälper huden hålla fukt och se slät ut.
- Pycnogenol. Stimulerar bildandet av kollagen.
- C vitamin. Nödvändigt vid bildandet av kollagen.
- Boswellia. Minskar inflammation och hjälper huden att bibehålla kollagen som bildats.
- Kisel. Denna mineral är en viktig byggsten i både hud, hår och naglar.
- Biotin. Keratin är ett av proteinerna i hår. Det är beroende av B-vitaminet biotin för att bildas. Se upp med för mycket biotin vid provtagning av sköldkörteln eftersom det kan påverka analysen.
- Betakaroten. Förhindrar hudens åldrande i sin egenskap av antioxidant.
- Omega-7. Oljan som finns i havtorn innehåller mycket omega-7 och är bevisat att den kan ge en mer återfuktad hud.
7. Välj rätt skönhetsprodukter för starkare hud, hår och naglar
Vilka skönhetsprodukter du väljer kan bidra till hud-, hår- och nagelhälsa. Tyvärr finns det produkter med giftiga ämnen i och som innehåller gluten vilket kan orsaka inflammation. I många vanliga produkter finns också hormonstörande ämnen som kan ställa till hormonbalansen.
Välj istället ett naturligt och ekologiskt alternativ med stärkande och uppbyggande egenskaper.
Titta också på olja som ett alternativ i din skönhetsrutin. De är skonsamma, återfuktande och skyddande. Dessutom kan de ofta göra flera jobb på samma gång, vilket gör att du behöver ha färre antal produkter i badrumsskåpet. Johanna Bjurström är medlem i Ekoappens community och har skrivit om sina favoritoljor för hud och hår:
- Jojoba
- Arganolja
- Nyponkärnolja
- Avokadoolja
- Olivolja.
Läs också: Bästa oljorna för hud och hår
Några örter som är kan stärka hud och hår om de används i produkter:
- Ginko Biloba. Ger ökad blod- och näringstillförsel till hårsäckarna.
- Rosmarin. Ökar blodcirkulation kan hindra håravfall som orsakas av testosteronöverskott.
- Pepparmint. Kan lugna och läka en irriterad hårbotten men har också förmågan att öka hårtillväxt.
- Aloe Vera. Kan återställa pH-balansen i huden vilket kan stimulera hårtillväxt. Ger massor med fukt.
- Fräkenväxter. Innehåller mycket kisel vilket är stärkande för hud, hår och naglar.
- Lavendel. Har en antibakteriell, antiviral och antifungal effekt.Därför kan den röja alla hinder för hårtillväxt som ovälkomna gäster utgör.
- Nässla. Blockerar överskott av testosteron från att orsaka håravfall. Nässla är också mycket näringsrikt och innehåller kisel och svavel som kan hjälpa håret skina mer..
8. Bli dina binjurars bästa vän
Stress och håravfall är kopplat det skrev vi om i början av artikeln. Stora doser stress kan ge dramatiska effekter men även små doser stress, sådana vi kanske tar för helt normala har också negativ påverkan.
Egentligen är det inte så konstigt. Under en stressig period behöver energi konserveras på alla möjliga sätt och att stoppa tillväxt av hud, hår och naglar är därför logiskt. Den som tagit en kortisonbehandling vet hur sköra hud och naglar kan bli och att vi tappar mer hår.
Samma hormon finns naturligt i kroppen och utsöndras som kortisol från dina binjurar. När vi går genom vardagens bestyr får vi ofta små doser av kortisol för att någonting inte går som tänkt, vi är jäktade eller oroade. DEtta bidrar till att hälsan på hud, hår och naglar inte blir så bra som den kan.
Inte bara kan kortisol direkt stoppa hårtillväxt dess produktion kommer också göra att andra hormoner som främjar friskt hud och hår, som östrogen, minskar.
Hos den som har sköldkörtelproblem tenderar också kortisolnivåerna vara högre dels eftersom det bryts ner långsammare eller för att stress gjort sköldkörteln mindre aktiv. Ofta båda.
Minska påverkan på binjurarna
Det finns många anledningar att minska din stress och utseende på hud, hår och naglar är en av dem.
Du fattar nog vid det här laget – stress är inte bra för dig. Men för att minska belastningen på dina binjurar kan du behöva tänka lite vidare på begreppet stress.
Det här påverkar kortisol och bör minimeras om du vill ge dina binjurar en paus:
- Fysiologisk stress exempelvis från svängande blodsocker, hastiga ändringar i temperatur eller inflammation.
- Psykologisk stress exempelvis från att ha för mycket att göra, oro eller perfektionism.
- Stimulering av binjurarna exempelvis från alkohol, nikotin, kaffe, träning eller för lite sömn.
Läs också: Därför minskar stressen i naturen
Näring för binjurarna
Binjurarna behöver förstås också näringsämnen för att fungera. Kortisol och våra könshormoner byggs alla på basen av kolesterol. På grund av att sköldkörtelrubbningar orsakar inflammation är kolesterol ofta högt. Det beror på att kolesterol också är en viktig byggsten i att läka skador, något kroppen får signaler behövs när inflammationen är hög.
Övriga viktiga näringsämnen:
- C-vitamin. Binjurarna är de organ som innehåller mest C vitamin och varje gång kortisol utsöndras skickar de även ut en dos av vitaminet.
- B-vitaminer. Brister har länkats till lägre produkion.
- Mineraler som kalium, zink och magnesium. Magnesium minskar aktiviteten i vår stressrespons och har en särskild roll för binjurarna.
- Bra fetter. Binjurarnas hormoner byggs som sagt på fett. Fett är också bra för att balansera blodsockret.
Av Katarina Fornander
2 Comments
Så bra skrivet!
Tack snälla Karin! <3