I den här artikeln berättar vi mer om varför det är extra viktigt att skydda huden under våren. Vi ger dig också fem tips för en extra strålande vårhy!

Huden är extra känslig på våren

Solen strålar ger oss energi och kan hjälpa oss att fylla på vårt lager med D-vitamin, men för mycket sol kan istället skada mer än det gör nytta. Det kan bland annat göra att huden åldras i förtid, men också öka risken för hudcancer.

Från mars och fram till försommaren är UV-strålningen medelhög i Sverige. Men efter en lång vinter med få soltimmar blir huden extra känslig, vilket ökar risken att du bränner dig även om solen inte är så stark. Därför är det extra viktigt att du vänjer huden stegvis och använder solskydd.

UV-strålningen delas in i tre grupper: UVA, UVB och UVC. Den största delen av solens strålar utgörs av UVA som tränger djupt ner i vår hud och kan öka hudens åldrande samt i värsta fall orsaka hudcancer. UVB-strålningen är mer energirik än UVA och gör att vår hud blir bränd. UVC-strålar absorberas av atmosfären och når aldrig ner på jorden.

Läs också: Quiz: Vad vet du om solskydd?

Kontrollera gärna UV-index

Om du vill ta reda på solens styrka kan du kontrollera UV-index, ett mått på styrkan hos den skadliga delen av solens strålning. Visste du till exempel att UV-index blir dubbelt så högt om det ligger snö på marken? Därför är det också viktigt att ha solkräm på sig vid exempelvis dagar i skidbacken.

Hur du skyddar huden mot vårsolen

 • Gå ut flera och kortare stunder i vårsolen för att vänja huden vid UV-strålningen och på så sätt minska risken att du bränner dig. 
 • Undvik att vistas för mycket i solen mitt på dagen mellan klockan 11.00 och 15.00. Då är solen och UV-strålarna nämligen som starkast. 
 • Använd solglasögon för att skydda ögonen och solkräm för att skydda huden. Använd helst SPF 50 för ett långvarigt skydd. Tänk på att använda en solkräm som både är skonsam för huden och inte förorenar vattenmiljön. Skonsamma solkrämer hittar du hos Alphanova, Dr Sannas och Rosenserien.
 • Om du skulle råka bränna dig är det bäst att låta huden vila helt från solen så att den hinner läka. Smörj även in den brända huden med after sun eller med en spray med exempelvis lugnande aloe vera.

Läs också: Varför kan solkräm vara farligt för livet i havet?

5 steg för en strålande vårhy

Förutom att använda solskydd finns det en rad andra saker du kan göra för att ta extra bra hand om din hud i vår. Här är fem enkla tips för en strålande vårhy!

 1. Exfoliera din hud

Börja med att exfoliera bort vinterns kvardröjande lager. Ta exempelvis ett varmt bad och ge dig själv en helkroppsexfoliering. Tänk dock på att inte använda samma skrubb för kropp och ansikte, då ansiktet är känsligare. 

 1. Drick vatten

Fukt kan göra underverk för din kropp! Alla dina organ behöver återfuktning för att fungera optimalt, inte minst huden som ofta utsätts för stora påfrestningar. Dricker du tillräckligt med vatten kan huden lättare hålla sig fin och du slipper känna dig torr.

 1. Använd solkräm alla dagar, även de molniga

Eftersom solens skadliga UV-strålar kan tränga igenom moln ska du använda solskydd alla dagar, inte bara när du ska till stranden. Förutom det kan det vara bra att sitta i skuggan när solen är som starkast på dagen.

 1. Använd en lätt och återfuktande kräm
  Under vår och sommar kan du byta ut den fetare vinterkrämen mot en lättare variant som håller huden återfuktad utan att tynga ner.
 1. Håll dig aktiv

Att ta sig till gymmet kan kännas som det sista du vill göra en varm sommardag. Men träning ökar blodflödet, vilket hjälper till att upprätthålla friska hudceller. Och gladare hudceller innebär också en gladare hud! Du behöver inte ens ta dig till gymmet – om det är fint ute kan du exempelvis ta en löptur, en promenad eller köra lite yoga på gräsmattan.

Av Elsa Larsson

hudenKänslig hudSola smartsolskydd