De flesta slänger kaffesumpen efter att kaffet är bryggt, men när du läst klart denna artikel kanske du tänker en gång extra innan du gör det. Kaffesump går nämligen att använda till en rad olika saker, både i hemmet och i trädgården men också i din skönhetsrutin. Nedan listar vi sju enkla saker du kan göra med kaffesumpen för att få ut ännu mer av ditt kaffe! 

1. Gödsla din trädgård

I många jordar saknas flera nödvändiga näringsämnen som behövs för att dina växter ska trivas och växa. Kaffesump innehåller flera viktiga mineraler, bland annat kalcium, kalium, järn, magnesium och fosfor. Det kan även hjälpa till att suga upp tungmetaller som kan förorena marken. Men var noga med att gräva ned sumpen ordentligt då kaffe är giftigt för fåglar.

Även dina krukväxter mår bra av kaffe, här kan du till och med hälla ut den sista lilla skvätten från din kaffekopp direkt ned i krukan. Tänk dock på att dina växter föredrar sitt kaffe svart, så undvik att hälla i socker och mjölk.

2. Bli av med oönskade lukter

Kaffesump innehåller kväve som hjälper till att eliminera dålig lukt. Du kan med fördel placera en skål med kaffesump i kylen eller frysen för att neutralisera oönskade lukter från olika livsmedel. Du kan även fylla gamla strumpor, strumpbyxor eller en liten nätduk med kaffesump och göra din helt egna kaffedoftande luftfräschare. 

Har du tagit i rå fisk eller vitlök? Det kan vara en lukt som gärna sitter kvar långt efter att du tagit i det, något som inte alltid är så trevligt. Då kan du gnugga in lite kaffesump mellan fingrarna och sedan skölja av det med varmt vatten så försvinner lukten.

Läs också: Så kan du avkalka kaffebryggaren miljövänligt med ättika

3. Gör egen body scrub

De grova partiklarna i kaffesump fungerar utmärkt som ett naturligt exfolierande medel för att få bort smuts och döda hudceller på huden. Du behöver bara blanda 2 delar kaffesump med 1 del vegetabilisk olja, exempelvis kokosolja, och sedan skrubba med händerna direkt på kroppen eller i ansiktet. 

Kokosolja återfuktar och mjukgör samtidigt som den hjälper huden att ta upp koffeinet. Koffein verkar åtstramande, bidrar till att öka blodcirkulationen och ger din hud ny energi. Du kan även blanda kaffesump med lite honung och använda det som en exfolierande läppscrub.  

4. Rengör kastruller

Kaffesump är idealiskt för att rengöra svårdiskade kastruller eller stekpannor med fastbrända matrester. Strö ut kaffesumpen och skrubba som vanligt. Se till att skölja noggrant efteråt. Tänk dock på att inte använda kaffesump på keramik eller saker som lätt tappar färg. 

Läs också: 10 smarta sätt att använda kaffefilter

5. Fräscha upp trämöbler

Med hjälp av kaffesump kan du enkelt fräscha upp dina trämöbler som fått en repa. Gör en tjock pasta av sump och en matsked olivolja, och gnugga sedan in det i repan. Avsluta med att torka torrt. 

6. Slipp askdammet

För att slippa askdamm när du ska rengöra din spis kan du lägga kaffesump över askan. På så sätt tynger du ner den och förhindrar att rökmoln bildas. Det blir inte bara lättare att ta bort askan, det förhindrar också att damm läcker ut och färdas till andra rum i hemmet.

7. Möra ditt kött

Visste du att du kan få ett riktigt mört och gott kött bara genom att tillföra lite kaffesump i din köttmarinad? Salt, enzymer och syror är nämligen naturliga mörningsmedel. Den syrliga kaffesumpen i kombination med salt gör att köttet får en mörare insida med en spröd och härlig skorpa. Kaffets sura profil kan dessutom bidra till att förbättra och förstärka köttets smak.   

Tips! Testa att göra en marinad av salt, paprika, farinsocker, peppar, kaffesump, vitlök och koriander. Gott, fräscht och enkelt!

Av Elsa Larsson

hållbarhethållbarlivsstilkaffe