När det är dags att skaffa barn slutar självklart många kvinnor med sina preventivmetoder. Andra har hört talas om att det kan påverka tarmfloran, förhindra leverns avgiftning eller skapa näringsbrister i kroppen. Biverkningar som blodpropp, nedstämdhet, minskad sexlust eller viktuppgång är andra anledningar att vilja sluta. Efter en tid av användning av syntetiska hormoner kan kroppen behöva en omställningsperiod och det kan ta tid att komma i hormonbalans efter p-pillerstopp.
Lär mer: Öka ditt välmående – höj serotoninet på naturlig väg
Med livsstilen kan du göra mycket själv. så här hjälper du kroppen på traven till hormonbalans:
Rätt kost underlättar
För hormonbalans är det viktigt att äta näringstät mat och välja tillskott av hög kvalitet. Märker du att din mens inte kommer igång eller ägglossningen uteblir efter att du slutat med p-piller kan du var hjälpt av:
- Acetyl L-karnitin
- B-vitaminer inkl folsyra (använd gärna så kallade metylerade former då dessa är aktiverade och lättare för kroppen att använda)
- Kalcium
- Coenzyme Q10
- Vitamin D
- Vitamin E
- Folsyra
- Järn
- Omega-3
- Selen
- Zink
Undvik socker, gluten, mjölk och vegetabiliska oljor av dålig kvalitet som är negativt för hormonbalans.
Läs mer: 5 tillfällen du kan behöva extra bikarbonat
Kolla sköldkörteln
Många kvinnor har låga nivåer av sköldkörtelhormoner. Det kan bidra till hormonobalanser. Konstateras det att du har för låga värden, ta med ett antikroppstest reda på om du har en autoimmun variant av underfunktion i sköldkörteln. Då kan du ha nytta av livsstilsförändringar som minskar autoimmunitet.
Hjälp levern
Genom att äta svavelrika grönsaker som kålväxter och lök ger du levern näringsämnen den behöver för att sköta sin roll som reningsverk. Det är viktigt eftersom hormoner som bildas ska cirkulera ut ur kroppen – via levern. Blir dessa restprodukter kvar störs hormonbalansen. Drick heller inte alkohol eftersom det belastar leverns avgiftningsfunktion.
Sköt om binjurarna
Binjurar i trim är grunden till all hormonbalans. Det beror på att binjurarnas främsta hormon kortisol bildas från samma förstadie som könshormonerna. Stressar du kroppen för mycket blir helt enkelt inga byggstenar över till att tillverka östrogen och progesteron.
- Sov tillräckligt, ungefär 7 till 8 timmar per natt
- Ta tid för återhämtning och gör saker du tycker om
- Håll blodsockret jämnt med kolhydrater som har lågt glykemiskt index och ät dem tillsammans med protein och fett
- Styrketräning och yoga är exempel på träning som är snällare mot binjurarna än långvarig konditionsträning.
Ha lite tålamod innan mens och ägglossning kommer igång men vänta heller inte för länge med att söka hjälp om det inte fungerar. P-piller kan ofta användas för att maskera kvinnliga hormonobalanser som PCOS, endometrios eller förklimakterie. När du slutar kommer symtom som tryckts ner av de syntetiska hormonerna i dagen. Hitta någon som kan hjälpa dig att ta tag i grundorsakerna till hormonobalanserna.
Av Katarina Fornander