Hitta en fysisk aktivitet du gillar

Försök att hitta en fysisk aktivitet som du tycker är rolig. Brainstorma och skriv ner allt du är nyfiken på. Gå sedan igenom aktiviteterna och undersök om de finns i ditt område. Många saker kan man prova på en gång innan man bestämmer sig för att binda upp sig. Fundera också på om du vill göra aktiviteten ensam eller om det är något som du vill göra med andra. Träningskompisar brukar ofta bidra till lite extra motivation. Forskning visat att lycka är kopplat till att känna att man är en del av ett sammanhang så varför inte testa en gruppaktivitet!

Boosta med extra näring

Lägg till lite extra näring till dina måltider och- /eller byt ut något till ett hälsosammare alternativ som ett första steg. Det kan till exempel vara att lägga till mer grönsaker och nyttiga fetter till din måltid och byta ut din dryck till vatten om du inte redan dricker det.

Läs också: Tareq Taylor: Maten som gör dig lyckligare

Var mer mindful under dagen

Ägna flera stunder under dagen till att vara i nuet. Skapa dig till exempel en fin miljö när du äter, ät långsamt och ha inga skärmar i närheten. Försök att ta in naturen runt dig när du promenerar istället för att alltid gå med lurar i öronen. Gör en sak i taget och försök att inte multitaska. Jobba med att sätta gränser och att finnas för dig själv och inte bara för alla andra. Det krävs övning att säga nej om du är ovan vid det och kan kännas obekvämt till en början. Men övning ger färdighet och du kommer att tacka dig själv!

Gör dina måsten roligare

Kombinera dina “måsteaktiviteter” med roliga. Om du till exempel tycker att vika tvätt och att stryka är tråkigt så kan du lyssna på en podcast under tiden. Kanske kan du ta ut strykbrädan på altanen för att få en annan upplevelse. Lyssna på musik och dansa samtidigt som du städar eller låtsas att du är TV-kock när du lagar mat!

Vissa rutiner kan ibland börja kännas lite tråkiga när man gjort dem länge. Fundera på hur du kan ändra dem. Kanske kan du ta en annan väg till jobbet, läsa en bok på tåget istället för att titta på din mobil. Kan du göra en uppgift hemma eller på jobbet på ett annat sätt?

Läs också: Så här tränar du upp din självmedkäsla

Praktisera tacksamhet

Praktisera tacksamhet genom att stanna upp och föra en dialog med dig själv eller att skriva tacksamhetsdagbok varje kväll. Påminn dig själv om att du har kapaciteten som krävs för att nå de mål du har. Sätt mål utifrån vad du tycker är meningsfullt i livet och inte utefter vad andra förväntar sig av dig. Meningsfullhet har en stark koppling till lycka.

Av Johanna Stala von Schewen

Hälsosammareinre lyckalycka