Ekoappen har fått möjlighet att ställa några frågor till Bitten Jonsson, legitimerad sjuksköterska och medgrundare till den Sockerfria dagen. Bitten är Sveriges främsta expert inom sockerberoende med snart 30 års års erfarenhet och är utbildad inom addiction medicine i USA.
Vi frågor bland annat om Bittens bakgrund, hur man vet att man har ett sockerberoende och vad man kan göra för att bli frisk. Du får också lära dig mer om vad den Sockerfria dagen har att bjuda på!
”Sugar is a gateway drug”
Bitten Jonsson är legitimerad sjuksköterska sedan 1973. Sedan år 1985 år är hon nykter alkoholist, då hon upptäckte så kallad addiction medicin, något hon direkt kände att hon vill arbeta med resten av livet. Det var dock inte förrän drygt sju år senare när hon slutat röka som hon insåg att hon hade ett sockerberoende.
”Det tog några år innan jag förstod att sockerberoendet började i unga år och det ledde till nikotin- och alkoholberoendet. Sugar is a gateway drug, ingen tvekan.”, sägerBitten Jonsson.
Idag är Bitten utbildad inom addiction medicine i USA och har snart totalt 40 års erfarenhet inom området. Hon började sina behandlingar år 1996 och år 2012 startade hon egna utbildningar. Bitten hade dock inga kollegor och var nära utbrändhet med alla patienter, vilket ledde till att hon tog den sista patienten 2019.
”Idag arbetar jag bara med att utbilda nästa generation sockerberoende-specialister på engelska. Det gör jag i världens enda diagnostiska verktyg SUGAR® som jag själv tagit fram samt genom min egen holistiska behandlingsmodell där jag utbildar i HMA®️”, fortsätter Bitten.
Viktigt att diagnosticera ett sockerberoende
Enligt Bitten är i många fall socker en utlösande faktor för andra typer av beroendesjukdomar. Samtidigt är det få som faktiskt vet om att det går att vara beroende av socker på samma sätt som exempelvis alkohol eller nikotin. Ännu färre är de som faktiskt är medvetna om att de själva är sockerberoende.
”För att ta reda på om man har ett sockerberoende kan man kontakta en SUGAR-certifierad/licensierad specialist som gör en utredning. De erbjuder också massor av kunskap om situationen.”, säger Bitten.
Och att ta bli diagnosticerad är viktigt. Sockerberoende är en nämligen kronisk och progredierande sjukdom som i många fall kan bli dödlig om man inte arresterar den, något Bitten bland annat skriver om i sin bok Sockerbomben 3.0.
”Socker och processad mat kan bland annat öka risken för diabetes typ 2, hjärtinfarkt, kronisk inflammation och även depression.”, fortsätter hon.
Utöver det har socker en negativ effekt på minnet och inlärningsförmågan, vilket beror på att hjärncellerna kommunicerar sämre när insulinnivåerna i kroppen stiger. Mer och mer forskning tyder också på ett högt sockerintag kan öka risken att drabbas av olika demenssjukdomar, exempelvis alzheimer.
Läs också: Socker är en skadlig drog
Sockret kapar kroppens belöningssystem
Så varför drabbas man egentligen av ett sockerberoende? Vad händer rent fysiskt i kroppen när vi konsumerar socker eller processad mat? Enkelt förklarat kapar sockret helt enkelt kroppens naturliga belöningssystem.
När vi äter något sött skickar smakreceptorerna på tungan signaler till hjärnan som utlöser dopamin, vilket får oss att må bra och känna oss lyckliga. Ju oftare vi aktiverar belöningssystemet, desto större är risken att utveckla ett sockerberoende. Det har också visat sig att både artificiella och naturliga sötningsmedel har samma effekt.
En stor livsstilsförändring nödvändig för att läka hjärnan
Enligt Bitten krävs det en förhållandevis stor livsstilsförändring för att bli fri från sitt beroende och ge hjärnan en chans att läka, en period som för många kan vara riktigt tuff.Kunskap och stöd är de två viktigaste ingredienserna menar hon.
”Det är viktigt att helt eliminera alla former av socker, sötningsmedel, mjölprodukter, stärkelserika kolhydrater och processade livsmedel ur kosten. Detta kan vara en tuff period och det finns alltid en risk för återfall. Därför kan det vara nödvändigt med återfallsprevention, en form av beteendeterapi som används för att minska återfallsrisken.”.
Förespråkar ketogen kost
Bitten menar att ketogen kost är den mest lämpliga kosthållningen för personer med ett sockerberoende. Varför det heter just ketogen kost beror på att man försätter kroppen i ketos, ett metaboliskt tillstånd som tvingar kroppen att använda fett som energikälla istället för kolhydrater.
En ketogen kost kan vara extra fördelaktigt för viktkontroll, men i det här fallet handlar det främst om att äta så lite kolhydrater som möjligt.
”Sockerberoende personer är extremt känsliga för kolhydrater, därför är det viktigt att utesluta livsmedel som kan leda till återfall.”, förklarar Bitten. ”I den ketogena kosten ingår bland annat kött, fisk, fågel och ägg samt särskilda typer av fetter, så som smör, ghee, cocosfett, MCT-olja, olivolja och avokadoolja.”, fortsätter hon.
Tre ordentliga måltider per dag är att rekommendera och mellan dem ska man ej äta mellanmål. Precis som med många andra vanor kan det till en början kännas svårt att vänja sig. Bitten menar att gruppstöd av andra med samma problem är oslagbart för att hålla motivationen uppe i tuffa tider.
Läs också: Babben Larsson: Så blev jag av med mitt sockerberoende
Den Sockerfria dagen utbildar fler om sockrets mörka sidor
Tillsammans med Babben Larsson och Ewa Meurk startade Bitten den Sockerfria dagen år 2019. Det gjorde Sverige till det enda landet i världen med en sockerfri dag och dagen är numera dessutom registrerad i den nationella kalendern.
Syftet med den Sockerfria dagen är helt enkelt att öka medvetenheten kring sockerberoende och upplysa fler om sockrets negativa påverkan på vår hälsa. Eventet skapar också en gemenskap för personer som lever med ett sockerberoende och behöver extra stöd.
”I år är det 4:de året och jag har bland annat bjudit in professor Tim Noakes från Sydafrika, en läkare som trotsade etablissemanget genom att börja äta lågkolhydratkost, och Dr Joan Ifland, expert på beroende av processad föda som skrivit en textbook om all forskning som finns inom området.
Bitten fortsätter:
”Trots att det finns 10 000 studier (varav 2000 i Iflands bok ”Processed Food Addiction”) hävdar vissa fortfarande att sockerberoende inte finns – häpnadsväckande. Det är något vi vill ändra på.”.
Sockerfria dagen
Om du själv är sockerberoende eller bara är allmänt intresserad av sockrets hälsoeffekter är du välkommen att delta på den Sockerfria dagen den 12 oktober. Här får du lära dig mer om hur socker och processad mat kan göra oss sjuka samt vad du kan göra för att förebygga sockerrelaterade hälsobesvär i framtiden.
Kvällen bjuder också på inspirerade föreläsningar av ledande auktoriteter inom sockerberoende, bland annat Babben Larsson, Ewa Meurk och Bitten Jonsson, men också Peter Martin, Andreas Eenfeldt, Ann Fernholm, Tim Noakes, Dr. Joan Ifland och många fler.
Som medlem i Ekoappens kostnadsfria medlemsklubb har du 25% rabatt på Sockerfria dagen.
Av Elsa Larsson