I den här artikeln får du lära dig mer om hur sömnen påverkar din hälsa och vad som händer om du sover för lite. Vi tipsar också om vad du kan göra för att förbättra din sömnkvalitet. 

Varför är det viktigt att sova? 

Att prioritera bort sömn för arbete har länge varit en trend bland många företagare och entreprenörer. Nu ser man dock att allt fler börjar inse hur viktig sömnen är för hälsan.

När vi sover ger vi både kropp och hjärna möjlighet att koppla av och återhämta sig. Blodtrycket, pulsen och kroppstemperaturen sjunker samtidigt som musklerna slappar av. Även hjärnaktiviteten minskar för att vi ska kunna bearbeta intryck och lagra nya kunskaper. 

Under sömnen minskar också produktionen av stresshormonet kortisol, vilket ökar vår motståndskraft mot stress. Även immunförsvaret aktiveras så att vi bättre kan klara av olika sjukdomar. Genom att sova tillräckligt kan du faktiskt minska risken för både hjärt-kärlsjukdom, diabetes och depression.

Läs också: Myter om sömn – vad stämmer egentligen?

Vanliga biverkningar vid för lite sömn

Att sova för lite har en mängd biverkningar som kan vara bra att känna till. Här är några av de främsta:

  • Sämre minne och koncentrationsförmåga
  • Ökad risk för sjukdomar som hjärt-kärlsjukdomar, stroke, demens, depression, diabetes och missbruk
  • Försämrat humör med humörsvängningar
  • Ökad risk att drabbas av influensa och förkylningar
  • Stress, ångest och oro
  • Förkortad livslängd

Som du ser finns det goda anledningar att försöka förbättra sömnen om du sover dåligt.

6 tips för att förbättra sömnen

Om du sover dåligt idag finns det flera saker du kan testa för att öka din sömnkvalitet och förbättra din hälsa. Här kommer några enkla tips: 

  1. Skapa bättre sömnrutiner. Att lägga sig och vakna vid samma tid varje dag kan förbättra sömnkvaliteten på lång sikt. Kroppen älskar nämligen rutiner och kommer snart att lära sig ditt sömnmönster. 
  2. Sov ostört. Se till att rummet är mörkt, tyst och svalt. Undvik att ha din mobiltelefon i samma rum som du sover för att minska distraktioner från notiser. Investera istället i en klassisk väckarklocka.
  3. Undvik stora mängder mat, alkohol och koffein innan du lägger dig. Allt detta kan rubba din sömn och försämra sömnkvaliteten.
  4. Börja träna. Träning är utmärkt för dig som vill sova bättre om nätterna. Fysisk aktivitet producerar endorfiner som gör dig lycklig och som dessutom får dig att somna enklare
  5. Undvik att sova mitt på dagen. En tupplur är skönt, men kan störa nattsömnen. Försök att inte sova under dagen – ta en promenad i den friska luften om du känner dig trött. 
  6. Ta en varm dusch. Att ta en varm dusch cirka en och en halv timme innan läggdags har visat sig vara effektivt för att somna snabbare.

Tillskott som kan förbättra sömnen

Ett annat bra sätt att förbättra sömnen är att testa tillskott som stimulerar produktionen av sömnhormonet melatonin. Nedan tipsar vi om tre naturliga ingredienser som ofta förekommer i tillskott avsedda för att öka sömnkvaliteten. 

Saffran 

Det finns en del teorier om den effekt saffran har på sömnen, även om det fortfarande inte är helt klarlagt. Samtidigt påverkar saffran flera olika signalsubstanssystem som alla är viktiga vid sömn, exempelvis serotonin, glutamin och GABA. Studier på djur visar dessutom att saffran ger mer tid i REM-sömn.

Saffran har också antiinflammatoriska egenskaper och eftersom inflammation ofta är kopplat till sömnlöshet kan det vara en av anledningarna. Även depression och andra psykiska besvär kan orsaka dålig sömn och här kan saffrans humörhöjande effekt spela en viktig roll. 

Läs också: 10 naturliga tips för en bättre sömn

Passionsblomma 

Passionsblomman Passiflora incarnata har länge använts inom traditionell läkekonst av den amerikanska ursprungsbefolkningen, bland annat för att behandla oro och sömnbesvär. Växtens goda renommé tog den över Atlanten och även här i Europa har preparat baserade på passionsblomma blivit populära att använda vid olika typer av sömnbesvär.

L-teanin 

L-teanin är en icke-essentiell aminosyra som förekommer naturligt i växtriket. Främst finns den i tebuskens blad, särskilt i grönt te där den bidrar till den karaktäristiska smaken. 

Främst tros L-teanin kunna påverka frisättningen av neurotransmittorerna serotonin och dopamin i hjärnan. Serotonin påverkar vår rädsla och ångest, men vid höga nivåer så har det en lugnande effekt. Dopamin är kopplat till hjärnans belöningssystem och när dessa nivåer är höga så känner vi oss lugna och tillfreds, något som är viktigt för en god nattsömn.

Tips på tillskott för sömnen:

niDRA® – för normal sömn och vid perioder med oro och nervositet.

Saframyl Positive Sleep – rekommenderas till dig som tar lång tid på dig att somna, sover oroligt och vaknar lätt, och har svårt att komma in i djupsömn.

Pureness Kvällsmagnesium – är ett kosttillskott med magnesium och örtextrakt som är framtaget för att bidra till bättre sömn om kvällarna. 
L-teanin – har länge sålts som kosttillskott på grund av att den anses ha en avstressande effekt.

Av Elsa Larsson

Kosttillskottsömnsömn och hälsa