Ekolux Städtjänster AB är en miljövänlig städfirma i Karlskrona som förstår hur problematiska starka rengöringsmedel kan vara för miljön. Därför använder de bara ekologiska och gröna städmedel i sin verksamhet.

Vi har kontaktat Aleksandra Manov på Ekolux Städtjänster AB för att ställa några frågor kring deras företag. Vi har också bett dem att dela med sig av sina bästa tips för miljövänlig städning. 

Så kan städ- och rengöringsmedel skada miljön

Många rengöringsmedel innehåller starka kemikalier för att vara så effektiva som möjligt, exempelvis tensider, frätande syror eller olika typer av lösningsmedel. Även om de kan vara fördelaktiga för att få bort envis smuts kan de vara skadliga för miljön. 

När du sköljer ner starka rengöringsmedel i avloppet åker de vidare till reningsverk. Där avlägsnas majoriteten av de skadliga ämnena, innan de åker vidare ut i naturen. Dessvärre har våra reningsverk ännu inte kapacitet att filtrera bort 100 procent av alla potentiellt skadliga kemikalier. Med tiden kan de därför byggas upp i naturen och orsaka rubbningar i ekosystemen. 

Starka rengöringsmedel kan också vara skadligt för hälsan. De kan dels orsaka irritation, både på huden och i luftvägarna, men också leda till nedsatt lungfunktion och KOL.

Läs också: Guide för Zero waste-städning i hemmet

Erbjuder ekologiska och miljövänliga städtjänster

Ekolux Städtjänster AB är en städfirma i Karlskrona som vänder sig till både privatpersoner och företag i behov av städning. Det som skiljer dem från många andra städfirmor är dock att de enbart använder ekologiska och miljövänliga produkter i sin verksamhet.  

”Sedan länge har vi varit intresserade av miljövänliga produkter och ekologiska lösningar som är bra för klimatet. När vi startade företaget för fyra år sedan var det därför en självklarhet att företaget skulle baseras på ekologiska städprodukter. Vi ville minska vår klimatpåverkan så mycket som möjligt.”, sägerAleksandra Manov.

Ekolux Städtjänster AB erbjuder en rad olika städtjänster, bland annat hemstädning, kontorstädning och även företagslokaler i Karlskrona med omnejd. Målet med verksamheten är att ge människor mer kvalitetstid genom att hjälpa dem hålla hemmet rent och väldoftande, fast på ett miljövänligare sätt. 

”Vi har märkt att efterfrågan på miljövänliga städtjänster har ökat. Människor blir allt mer medvetna om att det är var och ens ansvar att skydda miljön. Och om vi alla bara kan göra något litet för att rädda klimatet kan vi alla vara med och bygga en bättre framtid.”, fortsätter Aleksandra.

Här är städfirmans bästa tips för miljövänlig städning

Vi frågade Aleksandra Manov vad man kan göra om man vill börja städa mer klimatsmart. Här är hennes bästa tips. 

  1. Om du vill köpa traditionella rengöringsprodukter, välj alltid varianter märkta med Svanen, Bra miljöval eller EU Ecolabel.
  2. Putsa fönster med miljömärkt diskmedel.
  3. Sopa upp smulor och smuts istället att alltid använda handdamsugaren.
  4. Mikrofibertrasor är ett miljövänligt rengöringsalternativ. De kräver inte lika mycket vatten och rengöringsmedel samtidigt som de går utmärkt att återanvända.  
  5. Använd bikarbonat, aluminium och kokande vatten för att putsa silver. 
  6. Gör en blandning av ättika (eller vinäger) och diskmedel för att få bort kalkbeläggningar.

Läs också: Skapa ett giftfritt sovrum – Steg för steg

4 bonustips från Ekoappen

  • Vädra regelbundet. Ett väl ventilerat hem ger friskare och renare luft innehållande mer syre. Det är bra både för dina lungor och din koncentrationsförmåga.
  • Dammsug innan du våttorkar. Kemikalier sätter oftast i damm som sedan landar på möbler och golv. Om du inte dammsuger innan du våttorkar finns risken att kemikalierna åker vidare ut i naturen via avloppet. Det är bättre att de stannar i dammsugarpåsen.
  • Använd såpa på golven. Grönsåpa fungerar utmärkt både i badrummet och på trä- och parkettgolv. 
  • Kaffesump eller bikarbonat mot dålig lukt. Kaffesump absorberar dålig doft och går med fördel att strö i botten av sopkorgen. Även bikarbonat är effektivt för att neutralisera obehagliga odörer. 

Av Elsa Larsson

hållbarhetMiljövänligtstädning