Läs vidare för att lära dig mer om mandeloljan och dess fantastiska hälsoeffekter! 

Vad är mandelolja? 

Visste du att mandlar egentligen inte är nötter, utan frön som kommer från mandelträdets stenfrukter? Det är av dessa frön som man utvinner mandelolja. Mandelträd härstammar ursprungligen från mellanöstern, men idag är faktiskt USA, närmare bestämt Kalifornien, världens största exportör av mandel. 

Nästan hälften av en torkad mandels vikt består av olja som man utvinner genom kallpressning. Det går även att utvinna mandelolja med hög värme och i vissa fall även kemikalier. Den här typen av olja kallas raffinerad och innehåller färre näringsämnen och mindre smak än den kallpressade versionen. 

Kan minska risken för allvarliga sjukdomar

Mandeloljan har antiinflammatoriska egenskaper och är dessutom full av viktiga antioxidanter, bland annat vitamin E. 

Antioxidanter är viktiga för att bekämpa fria radikaler som kan orsaka skada i kroppen om de blir för många, exempelvis cancer eller hjärtsjukdom. Vitamin E har också visat sig ha positiva effekter på vår kognitiva förmåga. 

Hög koncentration av nyttiga fettsyror 

Oljans viktigaste hälsofördelar kommer dock från den höga koncentrationen av nyttiga fettsyror, framför allt omega-3. Så här ser fördelningen av fettsyror ut i mandeloljan: 

  • 70 procent enkelomättade fetter
  • 20 procent fleromättade fetter 
  • 10 procent mättat fett

Enkelomättade fetter har bland annat visat sig kunna sänka blodtrycket och bidra till sunda kolesterolnivåer. Detta kan i sin tur minska risken för hjärtsjukdomar, men också vissa former av cancer

Det finns till och med studier som visar att enkelomättade fetter kan underlätta viktnedgång samt sänka blodtrycket hos diabetiker

Tänk på! Se till att välja en mandelolja anpassad för matlagning om du planerar att använda den i kosten. 

Läs också: Varför är olivolja så nyttigt?

Återfuktar huden på djupet

Mandelolja kan även göra underverk på utsidan av kroppen, inte bara på insidan. Faktum är att denna olja länge använts för att behandla allt ifrån sår och utslag till eksem och psoriasis, mycket tack vare dess antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper.

Förutom att lugna huden kan oljan dessutom:

  • Göra hudtonen jämnare 
  • Balansera hudens fuktreglering 
  • Behandla solskador 
  • Reducera och förebygga ålderstecken
  • Minska synligheten av ärr 

Mandeloljan återfuktar huden på djupet och går bra att använda både på kroppen och i ansiktet. Den passar också bra att använda som massageolja eller som ansiktsrengöring eftersom den effektivt löser upp och tar bort både smink och smuts. 

Bidrar till ett hälsosammare hår

Även ditt hår kan ha nytta av den här superoljan. Mandelolja innehåller nämligen både vitamin B7 och biotin som bidrar till både hår- och nagelhälsan. Den kan dessutom reducera friss samt göra håret mjukare och mer följsamt. Och tack vare dess antibakteriella egenskaper kan du även använda den som en naturlig behandling vid mjäll eller en torr hårbotten. 

Eftersom oljan dessutom har en naturlig SPF 5 kan den skydda håret mot solskador. Du bör dock aldrig använda mandelolja som substitut för vanligt solskydd på kroppen eller i ansiktet!

Läs också: Oreganoolja: Svar på vanliga frågor + hur du använder den bäst

Tänk på detta när du väljer mandelolja

Det finns många olika typer av mandeloljor att välja mellan idag och alla är dessvärre inte lika bra. När du köper mandelolja ska du alltid välja en kallpressad variant. På så sätt kan du vara säker på att alla nyttiga näringsämnen finns kvar och att de inte gått förlorade vid framställningen. Se även till att välja en ekologisk olja och kontrollera om den går bra att använda i maten innan du ringlar den över salladen!

Av Elsa Larsson

MandeloljaStora oljeguiden