I den här guiden får du lära dig mer om universalprodukten jojobaolja, hur den framställs och varför det kan vara hög tid att inkludera den i din hud- och hårvårdsrutin. 

Jojobaolja utvinns ur jojobaväxtens nötter

Jojobaolja kommer från jojobaväxten (Simmondsia chinensis), en buske som växer naturligt i bland annat Arizona, Kalifornien, Argentina och Mexiko. Växten trivs i tuffa ökenklimat och kan bli upp till 200 år gammal. 

Från busken plockar man små, näringsrika nötter som man sedan kallpressar för att få fram jojobaolja. Ursprungligen var det amerikanska indianstammar som började använda jojobanötter i medicinskt syfte, men också för att bibehålla en ungdomlig hy. 

Egentligen är jojobaolja ingen riktig olja, utan snarare ett flytande vax. Dess unika sammansättning är mycket lik talg, det naturliga fett som finns i vår hud, vilket gör den extra lätt för oss att ta upp. 

Läs också: Stora oljeguiden – allt om morotsolja

Jojobaoljan har mängder av fördelar 

Nötterna från jojobaväxten är fullpackade med näring som ger den kallpressade oljan mängder av hälsofördelar. Nedan listar vi några av de främsta. 

1. Återfuktar och reglerar talgproduktionen 

En av de främsta fördelarna med jojobaolja är dess förmåga att dra åt sig vatten och hjälpa huden att hålla sig återfuktad. Det kan vara extra fördelaktigt för dig med torr hy eller mjäll.

Att addera fukt kan också vara positivt för personer som har en överdriven talgproduktion. Det visar nämligen huden att den inte behöver producera lika mycket talg, vilket i sin tur kan minska risken för fett hår och akne.

2. Antibakteriell och hypoallergen

Tack vare oljans antibakteriella egenskaper har den visat sig kunna döda bakterier som bland annat kan orsaka salmonella, E. coli-infektion och candida.

Utöver det är ren jojobaolja hypoallergen, vilket betyder att den väldigt sällan orsakar irritation eller allergiska reaktioner. Det gör den extra passande för dig som har känslig eller irriterad hy, men också för barn. 

3. Har en antioxidativ effekt 

Jojobaoljan innehåller naturliga former av vitamin E, en kraftfull antioxidant som arbetar tillsammans med huden för att förebygga oxidativ stress

Oxidativ stress uppstår när balansen mellan antioxidanter och fria radikaler rubbas, vilket kan orsaka en rad hälsoproblem. Föroreningar, UV-ljus och rökning är exempel på faktorer som kan öka antalet fria radikaler. 

4. Kan stimulera kollagenproduktionen

Antioxidanterna i jojobaoljan kan stimulera kroppens naturliga produktion av kollagen, ett protein som finns i både hud, hår, naglar, muskler och ben. 

I takt med att du blir äldre minskar kollagennivåerna i kroppen, vilket bland annat bidrar till att huden tappar sin spänst. Genom att addera antioxidanter, exempelvis i form av jojobaolja, kan du sakta ner denna process och hålla huden ung längre

5. Har en lugnande och läkande effekt

Dess vaxliknande natur gör att jojobaolja lägger sig som en hinna på huden där den har en lugnande och antiinflammatorisk effekt. Det kan vara extra fördelaktigt för dig med psoriasis eller andra typer av eksem samt för dig som bränt dig i solen.

Utöver det visar preliminär forskning att jojobaolja även har läkande egenskaper. Den kan dels påskynda läkningen av sår, men också minska synligheten av ärr. 

Läs också: Stora oljeguiden – Allt du behöver veta om avokadoolja

Så kan du använda jojobaolja

Jojobaolja är en riktig universalprodukt för hud och hår som går att använda på en rad olika sätt. Här kommer några exempel. 

  • Återfuktande ansiktsolja. Applicera ett tunt lager under din dag- eller nattkräm för extra återfuktning. Perfekt under det kalla och torra vinterhalvåret.
  • Naturlig sminkborttagning. Precis som många andra naturliga oljor löser jojobaolja effektivt bort sminkrester, även vattenfast mascara. 
  • Välgörande hårinpackning. Applicera jojobaolja i torrt hår och låt verka i 15 minuter innan du duschar. Tvätta sedan som vanligt med schampo och balsam. 
  • Vårdande nagelolja. Oljan går även utmärkt att använda som nagelolja. 
  • Badolja för hela familjen. Du kan också addera ett par droppar jojobaolja i badet för en naturligt återfuktad hud.  

Av Elsa Larsson

jojobaoljaStora oljeguiden