I den här guiden får du lära dig mer om den välgörande, men relativt okända morotsoljan, dess fördelar och hur du kan använda den.

Hur framställs morotsolja?

För att framställa morotsolja tillsätter man vanligtvis morotsextrakt i en oljeblandning. Rent morotsextrakt, som kallpressas från vildmorotens frön, är nämligen mycket starkt. Det innehåller dessutom stora halter betakaroten, ett ämne som framför allt blivit känt för att kunna hjälpa till med solbrännan. För mycket betakaroten kan dock ge en oönskad ton både på hud, naglar och hår. 

Morotsolja fungerar dessutom bäst om den får samverka med andra växtbaserade oljor, exempelvis solros- och avokadoolja. Det gör morotsoljan smidigare mot huden samtidigt som dess lätta orangea ton ger en hälsosam lyster.

Läs också: Stora oljeguiden – Allt du behöver veta om hampfröolja

Morotsolja har många fördelar för hud, hår och naglar

Morotsoljan må vara en ganska okänd olja, men det finns faktiskt många goda anledningar att börja använda den, både på huden och i håret. Här är några av de främsta fördelarna med oljan som du kanske inte kände till.

1. Kan förebygga ålderstecken 

Morotsolja kan vara extra fördelaktigt för dig med mogen hy eftersom den kan förebygga ålderstecken. Dess höga innehåll av kraftfulla antioxidanter kan nämligen stimulera cellförnyelsen, men också stärka hudens barriär mot yttre påfrestningar och oxidativ stress. 

Studier visar också att betakaroten kan ge ett visst skydd mot UV-strålning, en vanlig orsak till rynkor, fina linjer och pigmentförändringar. Oljan bör dock förstås inte ersätta ditt vanliga solskydd.

2. Antibakteriellt och antiinflammatoriskt

Forskning visar att morotsolja både har antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Det kan göra oljan effektiv för dig med utslag, rosacea, eksem, akne eller irriterad hy. Eftersom oljan dessutom har en antibakteriell effekt kan den även påskynda läkningen av sår samt hjälpa mot torr hårbotten och mjäll.

3. Återfuktar och ger huden lyster 

Morotsolja återfuktar huden på djupet och är därför perfekt för dig med torr hy. Extra lämplig kan den vara under det torra och kalla vinterhalvåret då huden behöver extra mycket fukt.

Eftersom morotsolja har en orange ton kan den dessutom ge din hud en hälsosam lyster och få den att se solkysst ut. Återigen är det dock viktigt att du inte applicerar rent morotsextrakt på huden. Det kan dels orsaka irritation, men också ge en alldeles för stark orange ton. 

4. Bra för håret

Genom att använda morotsolja i håret kan du få ett mjukare och glansigare svall med färre kluvna toppar. Oljan är nämligen djupt återfuktande och har ett högt innehåll av A-vitamin, E-vitamin och betakaroten som alla är viktiga näringsämnen för hårhälsan. 

Den sägs också kunna stimulera hårväxten och förebygga håravfall genom att stärka hårsäckarna och förbättra blodcirkulationen i hårbotten. 

5. Ger dig starkare naglar

Även våra naglar behöver betakaroten och vitamin E för att må så bra som möjligt. Att använda morotsolja är ett bra sätt att återfukta dina naglar och nagelband på djupet, vilket kommer att göra dem starkare och friskare. 

Läs också: Stora oljeguiden – Allt du behöver veta om avokadoolja

Så här använder du morotsolja

Morotsolja går att använda på en rad olika sätt. Du kan till exempel applicera den i hårtopparna eller i hela håret som en djupverkande inpackning. Den går även bra att smörja in hela kroppen med efter en dusch eller att använda som ett återfuktande serum under din make up.

Tänk på att välja en ekologisk morotsolja som blandats ut med andra välgörande vegetabiliska oljor för bästa effekt. Har du känslig hy är det extra viktigt att blandningen är helt naturlig och fri från syntetiska doftämnen.

Av Elsa Larsson

morotsoljaStora oljeguiden