Nigella Sativa är en växt med vita eller lila blommor som växer vild i Östeuropa, Mellanöstern och Asien.

Den kanske ser oansenlig ut, men dess får frukter har små, svarta frön som är eftersökta. Dessa svarta frön har använts i årtusenden och omnämns bland annat i Bibeln, Koranen och kinesisk medicin. När arkeologer öppnade Tutankhamons grav, fanns där svartkumminfrön, något som visar hur viktig växten varit för läkning och skydd genom tiderna.

Innehållet i svartkummin

De svarta fröna har antioxidantiska egenskaper som kan minska inflammation i kroppen och på huden. Tymoquinon heter ämnet i svartkummin som har de främsta antiinflammatoriska egenskaperna. I fröna finns många andra aktiva ämnen och några delar den med en annan olja med flera fina egenskaper, oreganooljan. Fröna kan pressas till olja och fettet innehåller fina ämnen som fytosteroler och oljesyra. Därför är svartkummin kopplad till hälsofördelar som:  

 • minska kolesterol
 • effektiv fettförbränning.
 • Blodsockerbalans
 • minskad inflammation, exempelvis vid reumatoid artrit
 • god mag-tarmhälsa
 • främjar hud och hår.

Läs också: Johanna Bjurström: Bästa oljorna för hud och hår

Lugnare mage med svartkummin

Många av oss har problem med magen och IBS är en av våra stora folksjukdomar. Då kan det vara bra att veta att äta svartkummin i studier visar sig kunna minska flera av de vanligaste symtomen vid IBS.

Symtom från magen som svartkummin kan minska:

 • magsmärtor
 • kramper
 • gaser
 • svullnad
 • magsår.

Forskningen pekar främst ut tymoquinon som det ämne som påverkar magen positivt.

Studier visar också att svartkummin kan påverka cancer och bekämpa infektioner i mag-tarmkanalen samt skydda levern.

Läs också: IBS – orsakerna bakom känslig tarm och hur du lindrar naturligt

Snyggare med svartkummin

Tjockare kalufs, minskad acne och mjukare hud kan bli resultatet av att använda svartkumminolja. Troligen är det kombinationen av antioxidanter, ämnen som påverkar infektioner och de hälsosamma fetterna som gör att svartkummin är en boost för hud och hår.

Håravfall. För patienter som lider av håravfall kan svartkummin bromsa antalet tappade hårstrån.

Acne. En kräm med 10 procents innehåll av svartkumminolja visade sig i en studie minska förekomst av acne. 67 procent av alla som fick prova var nöjda med resultatet.

Hudens funktion. I en studie såg man att de som fick smörja in huden med svartkumminolja jämfört med placebo hade mer fukt i huden och en starkare hudbarriär.

Psoriasis. Minskad förekomst av psoriasisplack kan bli resultatet av att använda svartkumminolja.

Av Katarina Fornander

Välj rätt svartkumminolja

Det är viktigt att välja en olja där de verksamma ämnena finns kvar. Det säkerställs främst genom att använda skonsamma metoder för att pressa fröna till olja.

Bättre Hälsa Svartkumminolja – Unikt för denna svartkumminolja är pressmetoden som använts som varken använder tryck eller värme och som bevarar alla näringsämnen helt intakta. Detta kan anses vara den mest exklusiva och kvalitativa svartkumminolja på marknaden.

Källa: MT;, Butt MS;Sultan. “Nigella Sativa: Reduces the Risk of Various Maladies.” Critical Reviews in Food Science and Nutrition, U.S. National Library of Medicine, 2010, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20694927/.,Shakeri F, Gholamnezhad Z, Mégarbane B, Rezaee R, Boskabady MH. Gastrointestinal effects of Nigella sativa and its main constituent, thymoquinone: a review. Avicenna J Phytomed. 2016;6(1):9-20.,McAndrews, Paul J. “American Hair Loss.” American Hair Loss Association – Men’s Hair Loss / Introduction, www.americanhairloss.org/men_hair_loss/introduction.html.,Aljabre, Salih H.M., et al. “Dermatological Effects of Nigella Sativa.” Journal of Dermatology & Dermatologic Surgery, No Longer Published by Elsevier, 7 May 2015,