Nästan 1000 personer deltog

Enkätundersökning Sveriges största hårtest 2022 har genomförts på drygt 934 personer i SverigeSyftet med testet var att samla in kunskap om hårets betydelse och mående, men också öka kännedomen om att ge kroppen rätt näring inifrån för ett välmående hår. Något som Original Silicea är experter på.
– Att håret är viktigt för att vi ska må bra och känna oss vackra känner vi till men att siffrorna var så höga var förvånande. Över hälften av deltagarna, 55%, svarar att de mår psykiskt dåligt om de har problem med håret under en längre tid. Det är ett stort antal som vi vill hjälpa, säger Hanna Magnusson, VD på Octean AB med varumärket Silicea. 

Svenskarnas vanligaste hårproblem är att man tappar mycket hår (47%), att det är torrt (17%) och att det lätt bryts(14%). De som har problem med håret vänder sig främst till sin frisör, men en stor grupp väljer att inte prata med någon alls utan håller tyst om sina problem. 
– Vi misstänker att många av de som håller tyst försöker lösa sina problem själva och googlar, följer grupper eller tittar i sociala medier istället, säger Hanna Magnusson.

Läs också: Bättre hud och hår med tillskott? Ekoappens stora hud – och hårtest del 1

Några av nyckelinsikterna i undersökningen:

 • 72% av deltagarna svarar att håret är jätteviktigt för att de ska känna sig vackra, 0% svarar att håret inte är viktigt för dem alls.
 • 75% av deltagarna menar att håret är viktigt för att andra ska se det, 99% instämmer också i att vackert och välmående hår är viktigt för ens eget mående*
 • 55%, svarar att de mår dåligt psykiskt om de har problem med håret under en längre tid.
 • 42% instämmer i att man alltid stylar håret när man går utanför hemmet. Här har storstadsbor (49%) en större benägenhet till att styla sig jämfört med de som bor på landsbygden (35%).
 • 96% menar att det generella välbefinnandet i livet ökar om håret mår bra
 • 95% menar att håret är viktigt för att jag ska känna mig vacker och får en bättre självkänsla **
 • 95% säger håret är avgörande vid ett första intryck**
 • 78% säger att de någon gång skämts över sitt hår*
 • 42% svarar att de i efterhand tagit bort en bild, eller en bild som man är taggad i, från sociala medier för att man tycker att man är ful i håret.
 • 77% svarar att man aldrig skulle lägga upp en bild i sociala medier om man känner sig ful i håret.
 • Om man har hårproblem vänder sig de flesta till sin frisör, men därefter väljer de flesta att inte prata med någon alls. 
 • Kvinnor under 40 år drömmer mest om långt hår, men efter 40 år drömmer man istället om tjockt hår
 • 80% av deltagarna i undersökningen har upplevt skillnad med Original Silicea efter 3 månader*

Om Sveriges största Hårtest

I Sveriges största hårtest inkom ett urval har 934 personer deltagit. Original Silicea sökte efter personer som ville ha ett starkt, vackert och välmående hår. Totalt ansökte 5094 personer under hösten 2021 och av dessa valdes sedan 934 personer ut. Visst bortfall av deltagare har skett under enkät två och tre. Deltagarna fick ta Original Silicea kapslar i tre månader med start i januari 2022 och svara på frågor kring sitt hår. Syftet med testet var att samla in kunskap om hårets betydelse och mående, men också öka kännedomen om att ge kroppen rätt näring inifrån för ett välmående hår. Deltagarna i Sveriges Största Hårtest är boende över hela Sverige (storstad, tätort och landsbygd) med en ålder mellan 18-88 år. 

Testet i sin helhet finns på sverigesstorstahartest.se

Av redaktionen

hårhåravfallOcteanSilicea