Enligt den tusentals år gamla hälsovetenskapen ayurveda består allt levande av en unik mix av de tre energiprinciperna vata, pitta och kapha. De tre dosorna har alla olika kvaliteter:

  • Vata är kall, torr, lätt och oregelbunden
  • Pitta är het, dynamisk och intensiv
  • Kapha är sval, oljiga tung och trög

När vi får för mycket av en av doshorna i kropp och sinne är den enligt ayurveda ur balans. Eftersom vi påverkas av allt, verkligen allt, så utmanas vi hela tiden i vår strävan att hålla våra doshor i balans. 

Även årstiderna domineras av de tre doshorna. Tänk bara på vinterns lätta, kalla och torra luft. Eller vårens svala, tunga och våta känsla. Och enligt ayurveda är det doshan pitta som dominerar under sommaren, när det är mycket hetta och intensitet.

När pitta kommer ur balans märks det ofta först i matsmältningen. Magen blir snabb och lös. Kanske kommer också sura uppstötningar och halsbränna, som riskerar att övergå i magkatarr och magsår.

Pitta i obalans leder också ofta till hudproblem, utslag och inflammationer av alla de slag i muskler och urinvägar, till exempel. Sinnet blir också överhettat med frustration, ilska och ett kritisk sinnelag som följd.

Det är viktigt att hålla pitta i balans så att inte hettan förvärras till allvarligare obalanser. Doshor balanseras genom att tillföra motsatt kvalitet. När vi känner symptom att pitta ökar i oss behöver vi alltså balansera genom att tillföra svalka på alla sätt.

Läs mer: Så kan du hitta balansen med ayurveda

Här är 7 sätt att hålla svalkan i sommar

  • Undvik att äta starkt kryddad mat. Den ökar hettan i kroppen och därmed även pitta. 
  • Promenader vid vatten är fina för att balansera pitta.
  • Undvik att vistas i solen. Håll dig i skuggan tills solen gått ner och luften svalnat en aning.
  • När pitta är i obalans ska du helst inte anstränga sig fysiskt alltför mycket, åtminstone inte utan en ordentlig vila efteråt. Simning är en superfin aktivitet, liksom andra sporter vid vatten. Undvik att tävla och prestera, träna avslappnat och använd max 80% av din kapacitet!
  • Det är gynnsamt för balansen att hitta rutiner för mat och sömn.
  • Pitta balanseras av lugnare andningstekniker, pranayama. Du kan till exempel googla på Sheetali pranayam, som är en svalkande teknik.
  • På varma sommardagar kan pitta svalka sig och matsmältningssystemet med en sallad eller liknande. Annars är det som regel varm väl tillagad mat som gäller för alla doshorna. 

Läs mer: Så fixar du sommarfötterna

Av Tia Jumbe

ayurvedapittasommarTia Jumbe