Idag finns det flera saker du kan göra för att minska risken att få en blodpropp, exempelvis gå ner i vikt, sluta röka eller motionera regelbundet. Utöver det finns det flera naturligt blodförtunnande tillskott som också kan reducera risken för blodproppar. Läs vidare för att lära dig mer!

Vad är en blodpropp? 

Blodproppar uppstår när blodet levrar sig och bildar klumpar som täpper till blodkärlen. I vissa fall kan blodproppar vara fördelaktiga, exempelvis om du skadar dig, eftersom de då kan hjälpa till att minska blödningen.

Då och då uppstår det dock blodproppar som inte är nödvändiga, utan som bara blockerar blodflödet. Beroende på var i kroppen blodproppen uppstår kan de orsaka allvarliga sjukdomar. Om den till exempel täpper till blodkärl i hjärtat kan den orsaka hjärtinfarkt och sker den i hjärnan kan få en stroke.

Läs också: 8 tips för hjärta, blodkärl och cirkulation

Vanliga orsaker till blodpropp

Blodproppar kan bero på flera olika saker, exempelvis: 

  • Kirurgiska ingrepp 
  • Långvarigt sängliggande
  • Kraftig övervikt
  • Förlossning och graviditet
  • Rökning
  • Högt blodtryck
  • Åderförkalkning

5 tillskott som kan reducera risken för blodpropp

Blodproppar kan orsaka en rad allvarliga sjukdomar och därför är det bäst att göra vad du kan för att undvika dem. Lyckligtvis finns det flera saker som kan minska risken för blodproppar, exempelvis träning, viktnedgång och att sluta röka. 

Ligger du i riskzonen för att få en blodpropp kan det även vara en god idé att ta tillskott som har en naturligt blodförtunnande effekt. På så sätt minskar risken att blodet levrar sig och det kan lättare passera genom blodkärlen. 

Här är några exempel på naturliga tillskott som kan minska risken att få en blodpropp.

Läs också: Äta sig till friskare blod – går det?

1. Vitamin E 

Vitamin E hämmar blodkoagulationen och har därför en naturligt blodtunnande effekt. Den skyddar också kroppens celler mot oxidativ stress som kan öka risken för en rad sjukdomar.

Ett högt intag av syntetisk E-vitamin under en längre period kan dock ha negativa effekter på hälsan. Därför är det viktigt att välja ett tillskott med blandade tokoferoler, det vill säga extrakt som förekommer naturligt i naturen och som framställs av ätbar vegetabilisk olja. Du kan också få i dig vitamin E genom att äta nötter, frön, solrosolja, spenat och fullkornsprodukter.

2. Pycnogenol

Pycnogenol är ett barkextrakt från den franska strandtallen som har visat sig ha en positiv effekt på både blodcirkulationen och blodtrycket. Ämnet gör det också svårare för blodplättarna att klumpa ihop sig och kan således vara ett effektivt tillskott för dig som vill förebygga blodproppar. 

Pycnogenol är dessutom en av naturens mest kraftfulla antioxidanter som skyddar kroppen mot fria radikaler samtidigt som det har en antiinflammatorisk effekt.

3. Omega-3

Omega-3 är en grupp fleromättade fettsyror som är viktiga för en rad olika funktioner i kroppen. Det behövs till exempel för att kroppen ska kunna reparera och bygga upp celler, men är också viktigt för immunförsvaret och njurfunktionen. 

Det finns studier som tyder på att omega-3 är bra för hjärtat, även om det fortfarande krävs mer forskning på området. Det som däremot står klart är att omega-3 har en naturligt blodtunnande effekt och att det därmed kan minska risken för blodproppar.

4. C-vitamin

Vitamin C är en kraftfull antioxidant som främst är känd för sin effekt på immunförsvaret, men som också kan ha en blodtunnande effekt. Liksom vitamin B3 eliminerar nämligen C-vitamin överflödigt kolesterol från blodet för att på så sätt göra det tunnare.

5. Gurkmeja 

Gurkmeja är en krydda som länge använts i både kulinariskt och medicinskt syfte. Den aktiva ingrediensen i gurkmeja, kurkumin, har en antiinflammatorisk effekt samtidigt som den har visat sig kunna förebygga blodkoagulering. 

Tänk på! Rådgör alltid med en läkare innan du tar något av ovanstående tillskott. Det gäller framför allt om du redan tar blodförtunnande läkemedel.

Tips på kosttillskott som kan minska risken för proppar

Thorne Ultimate-E – består av blandade naturliga tokoferoler och skyddar cellerna mot oxidativ stress.

Solaray Grape Seed Extract – Vindruvskärneextrakt kan bidra till normal blodcirkulation i venerna och minska känslan av tunga ben. Kan bidra till hälsosam hud och bindväv och har antioxidativa egenskaper.

Av Elsa Larsson

BlodpropparC-vitamingurkmejaomega-3pycnogenol