Tecken på att din mage är i obalans

För mycket julskinka, godis och glögg? Du är inte ensam om att få i dig lite för mycket av det goda under julledigheten. Även personer som i vanliga fall har en bra maghälsa kan få problem i jultider. Det beror på oftast på att vi äter stora mängder salt och sött. 

När vi äter och dricker mycket måste förstås mag- och tarmkanalen jobba hårdare. Detta kan orsaka ett eller fler flera av följande symptom: 

 • Svullen mage
 • Gaser
 • Illamående 
 • Diarré 
 • Förstoppning 
 • Halsbränna & sura uppstötningar 
 • Mättnadskänsla

Vad orsakar julmage? 

Det finns många anledningar till varför din mage krånglar i juletider. Oftast är det en kombination av flera olika bakomliggande orsaker som gör att din mage hamnar i obalans.

För mycket mat

När julbordet dukas upp med läckerheter är det lätt att äta lite för mycket. Det är trots allt jul bara en gång om året och därför passar många på att äta extra mycket av godsakerna. Tyvärr är den extra mängden mat inte bra för din mage. 

Stora mängder mat gör att magen måste arbeta hårdare, vilket kan skapa olika former av matproblem. Ät i lugn takt och lyssna på magens mättnadssignaler. 

Läs också: 7 anledningar att äta saffran i jul

För mycket alkohol

Snaps, vin, öl, glögg… Under julen dricker svenskarna stora mängder alkohol. Alkohol kan irritera slemhinnorna, men också göra magen uppsvälld. Drick måttligt eller undvik alkohol helt om du vill slippa julmagen i år.

Sena kvällar

Måltiderna under julledigheten tenderar att dra ut på tiden. Det är inte ovanligt att sitta kvar och äta ända in på småtimmarna. Men att gå och lägga sig efter en sen middag med mycket mat är ingen bra idé. 

Mag- och tarmkanalen kommer behöva arbeta hårt vid sänggåendet, vilket kan göra det svårt att sova. Det ökar även risken för sura uppstötningar och halsbränna. Försök att sluta äta minst två timmar innan sänggåendet.

Stressig miljö 

För många är julen en stressig tid. Och för mycket mat och alkohol i kombination med stress kan ge en orolig mage. Försök att hitta tid för att varva ner, även i juletider och kom ihåg vad som faktiskt är viktigt. 

Läs också: 5 tips för att hålla energin hög vid julstöket

Hur du tar hand om magen i jul

Det finns flera bra tips på hur du kan undvika att drabbas av julmage i år, utan att behöva undvika läckerheterna på julbordet eller att stå över glöggen. Här hittar du de bästa tipsen:

 1. Ät normalstora portioner. Frossa inte i jul, utan ät och drick med måtta. Ta vanliga portioner och ät långsamt. Din mage kommer att tacka dig för det. 
 2. Ta en promenad efter måltiden. Undvik att gå och lägga direkt efter att du ätit. Gå ut på en lugn promenad istället. Det hjälper matsmältningen och balanserar blodsockret. Dessutom kan det ge en stressfri stund i julkaoset. 
 3. Ta extra matsmältningsenzymer. Med extra enzymer hjälper du magen att bryta ner julmaten. 
 4. Ge magen snälla bakterier. Probiotika är goda bakterier som får tarmfloran att må bra. Med extra tillskott med probiotika hjälper du magen att smälta maten, vilket också ger en lugnare mage. 
 5. Krydda med örter och kryddor. Vissa ingredienser i kryddskåpet har en bra effekt på mag- och tarmkanalen. Fänkål, gurkmeja, malört, kummin och kanel kan till exempel lindra vissa symptom på julmage. 

God jul!

Naturligt sätt att slippa julmage

Holistic Glutazym innehåller enzymer som effektivt bryter ner glutenproteiner genom att spjälka aminosyrakedjan på flera ställen samtidigt. Enzymerna är dessutom verksamma såväl i magsäcken som i tunntarmen.

Octean Detoxner IBS Intense är ett naturligt 5-dagars tarmrengöringsprogram som lindrar symtomen på IBS såsom; förstoppning, diarré, gaser, flatulens och uppblåsthet.

Thorne Enteromend för frisk mage och tarm! I denna ingår fytosomer från gurkmeja och boswellia samt lösliga fibrer och Aloe Vera samt aminosyran L-glutamin.

Pureness Stark Matsmältningsenzym innehåller 12 noggrant utvalda enzymstammar. Matsmältningsenzymer omvandlar mat till näring. De hjälper till att bryta ner kolhydrater, protein och fett i kroppen.

Solaray L-Glutamin innehåller aminosyran glutamin som bidrar till en bättre matsmältning. 

Av Elsa Larsson

JulmageMagproblemObalans