Genom att inkludera näringsrika livsmedel som är lätta att smälta och stödjer matsmältningen kan du ge din kropp en bra grund för resten av dagen. Här tipsar vi om sju frukostidéer som både är nyttiga, läckra och mättande samtidigt som de är snälla mot din mage!

1. Yoghurt

Yoghurt är en utmärkt källa till probiotika, det vill säga de goda bakterier som finns naturligt i vår tarmkanal. De spelar en viktig roll för matsmältningen och för att hålla vår mage i balans. 

Välj helst en osötad yoghurt med aktiva bakteriekulturer som bifidobakterier eller acidophilus. Toppa gärna med färska bär, honung, lite osötad granola eller nötter för extra smak och näring. Ekologiska nötter av hög kvalitet hittar du här.

2. Gröt eller fullkornsflingor

Fibrer är viktiga för att vår tarm ska fungera optimalt och för att magen ska vara i balans. Fibrerna ser nämligen till att hålla igång magen och minskar därmed risken för förstoppning. 

Satsa på spannmål som är rika på lösliga fibrer, till exempel havregryn eller fullkornsflingor. De ger dig långvarig energi och ser även till att du håller dig mätt längre. Se till att flingorna innehåller så lite socker som möjligt och toppa gärna din gröt med bär, banan, nötter eller jordnötssmör för en extra näringsboost!

Läs också: Skapa en hälsosam frukostvana

3. Grönsaksomelett

En omelett är inte bara nyttig och god – den kan också vara väldigt snäll mot din mage. Genom att lägga till färska grönsaker som spenat, paprika eller tomater i din omelett får du dessutom en extra dos av fibrer, antioxidanter och vitaminer. Ägg är också en utmärkt källa till protein som hjälper till att hålla dig mätt och stabilisera blodsockret under dagen.

4. Fruktsallad

Är du ingen frukostmänniska kanske frukt kan vara bra att starta dagen med. Frukter är fulla med vitaminer och nyttiga fibrer som är bra för hälsan, och inte minst för våra magar eftersom de sätter igång matsmältningen. Äpplen och päron är perfekta och dessutom smidiga att ta med på språng.

5. Mackor med fullkornsbröd

Fullkornsbröd innehåller betydligt mer fiber och näringsämnen jämfört med vitt bröd. Det är också extra mättande, vilket hjälper till att hålla blodsockret på en stabil nivå fram till lunch. Testa gärna lite nyttigare pålägg så som avokado, keso, ägg eller magert protein.

6. Smoothies

Ett annat bra tips för dig som har svårt att äta frukost är att göra en näringsrik morgonsmoothie. Det är enkelt, går snabbt och passar perfekt att ta med på språng om du har bråttom. 

Frukt innehåller som tidigare nämnt mängder av nyttigheter, inklusive fibrer, men du kan också addera olika grönsaker för en extra näringsboost. Spenat och grönkål är två bra exempel som är skonsamma för magen och proppade med bra näring.

Läs också: Smoothiebowl proppad med vitaminer!

7. Chiapudding

Chiafrön är en alldeles utmärkt källa till både fibrer och nyttiga omega-3-fettsyror. Blanda gärna chiafrön med mjölk eller yoghurt och låta stå över natten för att få en krämig och mättande frukostpudding som är skonsam för magen. Ät den som den är eller toppa med lite bär och honung.

Alla magar är olika

Det finns mängder med bra frukostar som är bra för hälsan och för din mage. Kom dock ihåg att alla magar är olika, så det kan vara bra att experimentera och se vilken frukost som just du mår bäst av. Har du en väldigt orolig mage kan det vara bra att komplettera med ett probiotikatillskott för att ge tarmen lite extra stöd. 

Av Elsa Larsson

frukostMagbakteriermaghälsanyttiga frukostar