Eftersom hormonbalansen i kroppen under klimakteriet förändras är det vanligt att drabbas av olika besvär, där den mest kända är värmevallningar. Ett mindre känt, men mycket vanligt besvär är torra ögon som både kan orsaka obehag och leda till synproblematik.

Nedan berättar vi mer om orsaken till torra ögon under klimakteriet och vilka symtom du ska hålla utkik efter. Vi tipsar också om vad du kan göra för att lindra (och förebygga) besvären.

Därför uppstår torra ögon under klimakteriet

Ett vanligt klimakteriebesvär som många inte pratar om är torra ögon. Det är ett tillstånd som dels kan orsaka fysiskt obehag, men som också kan ha en negativ effekt på ögonhälsan på sikt. I värsta fall kan det till och med leda till synförlust.

Torra ögon är ett multifaktoriellt tillstånd, vilket betyder att det kan bero på en kombination av olika faktorer, exempelvis ålder, ögonlaserkirurgi och sjukdomar som diabetes och Parkinson.

Forskning visar dock att tillståndet främst drabbar kvinnor i allmänhet och kvinnor i klimakteriet i synnerhet. Det finns nämligen en koppling mellan torra ögon och könshormoner.

Könshormonerna påverkar de biologiska mekanismerna som håller ögats yta stabil, men hjälper också till med: 

 • Att bibehålla hornhinneepitelceller (hornhinnans yttersta skikt)
 • Produktion och avdunstning av tårar 
 • Underhåll av nervsystemet bakom hornhinnan
 • Att stärka ögats immunförsvar

Läs också Effektiva och naturliga sätt att behandla klimakteriets symptom

Vanliga symtom vid torra ögon

Torra ögon gör att strukturen på hornhinnan förändras, vilket kan orsaka flera symtom förutom en känsla av torrhet. Här är några exempel på vanliga symtom vid ögontorrhet: 

 • Visuellt obehag
 • Suddig syn
 • Klåda 
 • Rodnad 
 • Brännande känsla 
 • Trötta ögon
 • Ökad ljuskänslighet

6 tips för att förebygga och lindra besvären

Om du har mycket svåra besvär med torra ögon kan det vara bäst att vända dig till en läkare för behandling. Det gäller framför allt om du har fått en ögoninfektion, har svårt att se eller har skador på hornhinnan.

Upplever du däremot lindriga symtom eller bara vill förebygga torra ögon i tid finns det flera bra saker du kan göra. Här kommer sex snabba tips.

 1. Använd alltid solglasögon i ljusa miljöer, gärna polariserade sådana.
 2. Undvik att sitta i drag från fläktar eller air-condition. 
 3. Dra ner på skärmtiden. Vi tenderar nämligen att blinka mindre när vi sitter framför en skärm, vilket gör att våra tårar avdunstar snabbare.
 4. Håll kroppen återfuktad. Ögonen behöver minst lika mycket vatten som övriga kroppen. 
 5. Investera i en luftfuktare. Torr inomhusluft, vilket är extra vanligt under vinterhalvåret, kan öka risken att få torra ögon. 
 6. Applicera varma och fuktiga kompresser på ögonen när de känns torra. 

Läs också Naturliga sätt att må bra under klimakteriet

Tillskott som kan hjälpa vig ögontorrhet

Ett annat sätt att minska risken för torra ögon under klimakteriet är att testa olika kosttillskott. Idag finns det flera bra tillskott som kan förebygga besvär med ögontorrhet, inifrån och ut. 

 • Vitamin A är ett fettlösligt vitamin som är extra viktigt för ögonhälsan. Det behövs framför allt för att tårproduktionen ska fungera som den ska, men också för att tårfilmen ska vara jämn och fin.
 • Vitamin D är ytterligare ett vitamin som behövs för att våra ögon ska må bra. D-vitamin kan bland annat hjälpa till att minska inflammationer i ögonen samt öka effekten av fuktgivande ögondroppar.
 • Omega-3 kan också vara ett bra tillskott om du har torra ögon. Studier visar att omega-3-tillskott kan lindra besvär med ögontorrhet både i samband med rosacea och datorseende syndrom eftersom det saktar ner avdunstningen av tårar. Det verkar också antiinflammatoriskt.

Av Elsa Larsson