I den här artikeln berättar vi mer om de positiva effekterna med torrborstning och varför detta kan vara en fördelaktig del av din morgonrutin.

1. Exfolierar och tar bort döda hudceller

Cellerna i kroppen förnyas ständigt, så även de i vår hud. Och även om huden exfolierar sig naturligt kan den ibland behöva lite hjälp på traven för att få bort döda hudceller, både i ansiktet och på kroppen. Just det kan torrborstning hjälpa till med. 

Eftersom torrborstning är en så skonsamt passar det alla hudtyper. Extra fördelaktigt kan det dock vara för dig som har psoriasis och behöver borsta bort flagnande hud.  

Läs också: Varför du ska byta till naturlig hud- och hårvård

2. Hjälper kroppen att göra sig av med gifter 

Huden är kroppens största organ och spelar en viktig roll för vår hälsa. Bortsett från att skydda våra organ från yttre påfrestningar hjälper huden faktiskt till med kroppens reningsprocess. 

Torrborstning kan vara ett effektivt sätt att hjälpa huden att göra sig av med gifter i de undra hudlagren. Det stimulerar dels blodcirkulationen, men också lymfsystemet. Lymfsystemets främsta uppgifter är att bibehålla en normal vätskebalans samt att skydda kroppen mot infektioner. 

Kort sagt fungerar torrborstning som en detox, fast utifrån och in istället för inifrån och ut. 

3. Rensar bort annan smuts 

Förutom döda hudceller kan torrborstning även avlägsna annan smuts, exempelvis smink och luftföroreningar, som ligger och blockerar porerna. Även detta bidrar till att kroppen enklare kan göra sig av med gifter. 

4. Kan minska synligheten av celluliter

Celluliter är vanligast på den nedre delen av kroppen, framför allt på höfter och rumpa, men kan drabba både kvinnor och män. De uppkommer när fett lagras ojämnt i fettvävnaden under huden, men är helt ofarligt. 

Många upplever att torrborstning kan minska synligheten av celluliter, även om det fortfarande saknas vetenskaplig forskning som styrker detta. Det kan dock ändå vara värt att testa för att se om det fungerar för dig. 

Läs också: 7 steg för att skapa ditt hemmaspa

5. Har en lugnande effekt

Torrborstning även vara fördelaktigt för den psykiska hälsan. Eftersom borsten stimulerar blodcirkulationen kan den ha en liknande effekt som en avkopplande massage. Det kan förstås vara extra fördelaktigt för dig som känner dig stressad och behöver varva ner. 

Om du vill göra torrborstningen till en lugn stund kan det vara bättre att planera in den på kvällen istället för på morgonen, exempelvis innan du går och lägger dig. 

6. Din hudkräm eller olja ger bättre resultat 

Slutligen kan torrborstning även göra att dina andra produkter får bättre resultat. Genom att rensa bort hudceller och smuts innan du applicerar en välgörande kräm eller olja kan den nämligen tränga djupare i huden, vilket kan ge en bättre effekt. 

Så torrborstar du huden – Snabbguide 

För att torrborsta kroppen bör du använda en borste av naturmaterial med ett långt handtag. På så sätt kan du enkelt nå de olika delarna av din kropp. Gör så här:  

  1. Börja vid fötterna och rör dig uppåt. Borsta med korta och fasta drag i riktning mot hjärtat. 
  2. Vid midjan och i armhålorna använder du cirkelrörelser istället för drag. 
  3. När du kommer till armarna börjar du vid händerna och rör dig inåt. 
  4. Torrborsta gärna i duschen så att du enkelt kan skölja av kroppen efteråt. Du kan också tvätta dig med en vårdande tvål. 
  5. Smörj in dig med en djupverkande tvål eller olja. 

Tänk på! Det kan ta en stund att vänja sig vid torrborstning. Börja därför lätt och öka sedan trycket stegvis. 

Av Elsa Larsson

skönhetTorrborsta