Det finns många saker du kan göra för att behandla samt förebygga torrhetslinjer helt på egen hand. Läs vidare för att lära dig mer!

Så vet du om du har torrhetslinjer

Torrhetsrynkor uppstår i det översta hudskiktet och är därför förhållandevis enkla att identifiera. Du kan till exempel massera huden och se om linjerna är flexibla, det vill säga om de ändrar form eller försvinner helt. 

Du kan också trycka nästippen uppåt och se om det uppstår rynkor på näsan. Om så är fallet är sannolikheten stor att du kan utveckla eller redan har torrhetsrynkor. Utöver det kan du ofta även känna i huden om den känns torr och stram.

Det finns många anledningar till varför huden i ansiktet blir torr. Det kan till exempel bero på att du vistas i en miljö med låg luftfuktighet, vilket är extra vanligt under vintern. Det kan också bero på starka ansiktsprodukter, uttorkning eller överdriven solexponering.

6 sätt att behandla torrhetsrynkor 

Lyckligtvis är torrhetsrynkor inte permanenta, vilket åldersrynkor och fina linjer ofta är. Det gör att du enkelt kan behandla dem själv, men också förebygga dem om du ännu inte drabbats. Här kommer ett par enkla tips på hur du återfuktar din hud på djupet för att undvika yttorrhet. 

Läs också: Näringsämnena som gör skillnad för huden!

1. Håll kroppen återfuktad 

Torr hud kan som tidigare nämnt vara ett resultat av vätskebrist. Vätskebrist är extra vanligt bland personer som är fysiskt aktiva eller som vistas i väldigt varma klimat. 

När du inte får i dig tillräckligt med vätska kommer du att uppleva torr hud, dels i ansiktet, men också på övriga kroppen. Huden är trots allt vårt största organ som likt övriga delar av kroppen kräver en god vätskebalans för att fungera optimalt. Försök därför att dricka mellan 1 – 2 liter vatten per dag. 

2. Använd en mild och djupverkande rengöring

Ansiktsrengöringar innehåller ofta alkohol, sulfater, artificiella dofter och andra kemikalier som kan ha en uttorkande och irriterande effekt på huden. Se därför till att enbart använda milda och djupt återfuktande rengöringar, gärna innehållande vitamin C. 

Vitamin C är en kraftfull antioxidant som skyddar mot fria radikaler, en vanlig orsak till uppkomsten av åldersrynkor. Samtidigt verkar den återfuktande, utjämnande och lysteringivande.  

3. Massera ansiktet 

Regelbunden ansiktsmassage är ett annat bra sätt att hålla huden återfuktad och frisk Ansiktsmassagen stimulerar nämligen blodcirkulationen, men sägs även kunna starta hudens naturliga reningsprocess. 

Du kan antingen massera huden när du rengör den eller efter du applicerat en naturlig olja. Använd lätta cirkulära rörelser och fokusera lite extra mellan ögonen, kring ögonbrynen och vid pannan. 

Läs också: Så använder du dig av Gua Sha stenen!

4. Applicera ett fuktgivande serum 

Ett ansiktsserum har mycket små beståndsdelar, vilket gör att det når djupast i hudlagren och ger bäst effekt på hudcellerna. Investera därför i ett näringsrikt och fuktgivande serum som bygger upp en sund hudhälsa på djupet. Tänk även på att försegla serumet genom att applicera en återfuktande dag- eller nattkräm på det översta hudlagret.

5. Investera i en bra ansiktsolja 

En ansiktsolja kan var ett extra bra inköp för dig med torr hy, framför allt under vintern när huden behöver extra mycket fukt. Oljan tränger djupare ner i huden jämfört med en ansiktskräm och håller huden mjuk samtidigt som den bevarar den naturliga fuktbalansen. 

Kokosolja, mandelolja, avokadoolja och arganolja är några bra exempel på välgörande och mångsidiga oljor.

6. Använd en luftfuktare under vintern

Slutligen kan det vara bra att använda en luftfuktare inomhus under vintermånaderna eftersom inomhusluften då tenderar att vara extra torr. Torr inomhusluft är en vanlig orsak till torr hy. Ställ luftfuktaren i sovrummet eller på kontoret (där du spenderar mest tid) för att bibehålla en bra luftfuktighet. 

Av Elsa Larsson

Tips på återfuktande produkter

Dr Sannas – Närande Anti-Aging Serum för Torr/Mogen hy. Ett ljuvligt serum som boostar din hud med fukt och näring på djupet, tack vare höga koncentrationer av aktiva ämnen. Ett serum når djupare än en kräm och lägger grunden till en strålande frisk och vacker hud.

Rosenserien – Organic Cotton Mask anti-aging and moisturising. 100 % naturlig serummask av ekologisk bomull som ger en intensiv återfuktning, mjukgör, reducerar fina linjer och ger huden lyster. 

Boosta hudenfuktrynkortorr hud