Det här konceptet har blivit alltmer populärt under de senaste åren, och det är ett enkelt sätt att minska stressen och överflödet av kläder i våra liv.

I den här artikeln får du lära dig mer om hur en kapselgarderob fungerar och hur du gör för att skapa en som passar din stil och livsstil!

Vad är egentligen en kapselgarderob? 

Att leva minimalistiskt har blivit allt mer populärt de senaste åren, och en kapselgarderob är en viktig del av just detta. Kapselgarderoben är uppbyggd av ett begränsat antal klädesplagg som är noggrant utvalda för att passa ihop med varandra och fungera i olika kombinationer. 

Tanken är att varje plagg ska vara mångsidigt och användbart, vilket gör att du kan skapa flera olika outfits fast med färre plagg. Att begränsa antalet kläder i garderoben är ett enkelt sätt att spara tid och energi på att välja kläder varje dag, samtidigt som du alltid kan se chic och välklädd ut.

Läs också: 6 vanor som bidrar till minskad klimatpåverkan

Hur skapar man en kapselgarderob?

Att skapa en kapselgarderob är en process som kräver en del planering och noggrannhet. Här är några steg du kan följa för att komma igång med din helt egna kapselgarderob.

1. Utvärdera din stil och livsstil

Innan du börjar rensa ut kläder är det viktigt att du förstår din egen stil och livsstil. Fundera över vilken typ av kläder du trivs i och vilka aktiviteter du oftast deltar i. Är det mer uppklädda event eller bara middagar och fester med familj och vänner? Genom att utvärdera dina behov kan du enklare hitta klädesplagg som passar just din livsstil.

2. Rensa ut

Ta en grundlig titt på din befintliga garderob och rensa ut de kläder som du inte längre använder, som inte längre passar eller som bara inte längre representerar din stil. Här är det viktigt att du är ärlig mot dig själv och att du faktiskt bara behåller de plagg som får dig att känna dig lycklig, bekväm och självsäker.

Läs också: Delningsekonomi – vad är det?

3. Definiera din färgpalett

Välj en basfärg och några accentfärger som du tycker om och som passar bra till din hudton och hårfärg. Genom att ha en enhetlig färgpalett i din garderob blir det betydligt enklare att matcha och kombinera plagg för att skapa olika outfits.

4. Bygg en grundläggande garderob 

Investera i några tidlösa och högkvalitativa basplagg som ska utgöra själva stommen i din kapselgarderob. Det kan till exempel vara en vit skjorta, en svart byxa, en kavaj, en klassisk klänning eller ett par välpassande jeans. Dessa plagg bör vara av god kvalitet, så var beredd på att betala lite mer för dem. Det är också bra om de har en neutral färg för att vara användbara i olika situationer.

5. Lägg till variation

När du har de grundläggande plaggen på plats kan du alltid lägga till några mer unika och personliga plagg som representerar just din stil. Det kan vara en färgstark tröja, en mönstrad kjol eller ett par unika skor. De här plaggen bidrar med variation och ger din kapselgarderob personlighet.

6. Var kreativ med accessoarer 

Accessoarer så som skor, väskor, halsdukar och smycken kan förvandla och förnya dina outfits utan att behöva köpa helt nya kläder. Se till att ha några statement-accessoarer (exempelvis en fin handväska eller en snygg halsduk) och några mer mångsidiga som du kan använda i olika sammanhang.

Av Elsa Larsson

hållbarlivsstilkläderMiljövänligt