Nedan berättar vi mer om vad din hud kan säga dig om din övergripande hälsa. 

1. Du är uttorkad

Uttorkning är ett vanligt tillstånd som är förhållandevis enkelt att upptäcka genom hudförändringar. Vid tillfällig uttorkning kan du bland annat drabbas av huvudvärk och muskelkramper, men också muntorrhet, torr hud och klåda. Se till att du dricker tillräckligt med vätska för att förebygga uttorkning. 

2. Du lider av ett autoimmunt tillstånd

Ledvärk och matsmältningsproblem kan vara två av många andra tecken på ett autoimmunt tillstånd som många människor upplever, men även din hud kan ge dig varningstecken. Ett fjärilsformat utslag över kinderna och näsan kan till exempel vara tecken på lupus eller autoimmuna hudåkommor som rosacea eller eksem. 

Läs också: Näringsämnena som gör skillnad för huden!

3. Du har problem med sköldkörteln

Om du misstänker att du har en sköldkörtelsjukdom bör du vara extra uppmärksam på din hud-, hår- och nagelhälsa. Hypotyreos (underaktiv sköldkörtel) kännetecknas ofta av viktökning, trötthet och känslighet för kyla, men kan också visa sig i form av torr, stram och grov hud.

4. Du äter för mycket socker

Ett högt sockerintag under en längre period kan vara påfrestande för huden. Socker har nämligen en negativ effekt på kollagenet i kroppen, vilket kan få huden att se matt och slapp ut. Att äta stora mängder socker leder också till snabba toppar och dalar i blodsockret som kan utlösa inflammation och bidra till akne.

Om du upplever att du får fler blemmor eller matt hud efter att ha ätit mycket socker kan det vara ett tecken på att du behöver omvärdera ditt sockerintag. Försök att begränsa sockerintaget till en dag i veckan.

5. Du stressar för mycket och sover för lite

Stress är långt ifrån optimalt för din hudhälsa. När vi är stressade frigörs nämligen steroidhormonet kortisol som stimulerar produktionen av talg, vilket ökar risken för akne. På så sätt kan stress förvärra besvären för dig som redan har en aknebenägen hy.

Stress kan också påverka vår sömn och därmed försvåra kroppens naturliga reparationsprocess. Därför är det viktigt att du försöker sova minst 7 – 8 timmar per natt så att kroppen får möjlighet att stabilisera kortisolnivåerna och reparera hudcellerna. 

6. Du har en födoämnesallergi eller intolerans 

Även om vissa födoämnesallergier orsakar en akut reaktion kan subtilare födoämnesintoleranser ha en smygande inverkan på din kropp och visa sig på huden, exempelvis i form av akne eller rosacea. 

Två vanliga födoämnesallergier som kan påverka huden är:

  • Laktosintolerans. En vanlig intolerans är känslighet för laktos, eller mejeriprodukter i allmänhet. Det kan visa sig som utslag som samlas nära din panna och haka.
  • Celiaki (glutenintolerans). Vid celiaki uppstår en inflammation i tunntarmen som kan orsaka magbesvär, trötthet och viktnedgång. Det kan också orsaka hudförändringar, exempelvis i form av ett kluster av slumpmässiga blåsor eller utslag på huden. Det är också vanligt att få eksem efter att ha ätit gluten. 

Läs också: Så stimulerar du hudens egen kollagenproduktion

7. Du har brist på järn

Järn behövs för produktionen av röda blodkroppar som levererar syre till celler, vävnader och organ i kroppen. Därför kan brist på järn påverka i princip alla kroppens organ, även huden. Vanliga yttre tecken på järnbrist är blekhet och mörka ringar under ögonen. 

Nötkött och andra animaliska proteiner som kyckling, kalkon och tonfisk är viktiga källor till järn om du vill öka intaget. Även växtbaserade livsmedel som tofu, linser, bönor, cashewnötter, spenat och potatis är bra att äta mer av. Järntillskott är också ett alternativ. 

5 snabba tips för en friskare hud

  1. Ät en varierad och hälsosam kost med rena livsmedel. 
  2. Drick tillräckligt med vätska, helst 2 liter per dygn.
  3. Ge huden tillräckligt med fukt, framför allt under det kalla och torra vinterhalvåret.
  4. Träna regelbundet för att öka blodcirkulationen och syresättningen till huden. 
  5. Använd alltid solskydd när du befinner dig i direkt solljus.

Av Elsa Larsson

hudenhuden och stresshudenshälsanäring för hudenrädda huden