Anledningen till dess stora popularitet beror främst på att allt fler fått upp ögonen för oljans hälsofördelar. Jämfört med smör och många andra fetter anses olivoljan nämligen vara betydligt mer hälsosam. Här kan du läsa mer olivoljans många hälsofördelar!

Olivolja, virgin eller extra virgin?

Först och främst kan det vara bra att känna till att olivoljan kan delas in i tre kategorier:

 • Olivolja
 • Virgin olivolja (jungfruolivolja)
 • Extra virgin olivolja (extra jungfruolivolja)

Flaskor som endast har märkningen ”olivolja” är varmpressad, vilket betyder att den har ett lågt innehåll av vitaminer och antioxidanter. Dessutom kan även smaken försämras.

“Extra virgin” är den bästa och nyttigaste oljan så titta gärna efter den märkningen på etiketten när du köper olivolja.

För att klassificeras som ”extra virgin” måste oljan följa ett visst regelverk. Bland annat får inte oljan innehålla några tillsatser och det är förbjudet att använda höga temperaturer vid tillverkning. Olivoljan kallpressas, vilket gör att näringsinnehållet, inklusive aromer och antioxidanter, bevaras. Resultatet är en nyttig och näringsrik olja. Även virgin olivolja kallpressas, men kvaliteten är inte lika hög som extra virgin.

Läs också: 6 ämnen som är bra för ditt hjärta

Fullproppat med näringsämnen

Olivolja är ett livsmedel som består av 100 procent fett och som därmed är energirikt. 100 gram olivolja innehåller faktiskt 884 kcal, vilket är mer än vanligt smör som innehåller 717 kcal.

Många misstar dock kalorier för onyttigheter. Självklart ska vi inte få i oss fler kalorier än vi gör av med, men det är samtidigt viktigt att få i sig tillräckligt med energi. Framför allt behöver vi få i oss energi från hälsosamma livsmedel. Kroppen behöver fett, men det ska helst vara rätt sorts fett.

Olivolja är inte bara energirikt utan även fullproppat med viktiga näringsämnen. Olivoljan har en hög andel omättat- och fleromättat fett, vilket är rekommenderat för en hälsosam kost.

Fleromättade fetter är livsnödvändiga och eftersom kroppen inte själv kan tillverka dem måste vi få i oss dem genom maten. Jämfört med exempelvis palmolja är olivolja dessutom bättre för miljön.

Rik på Omega-3 och Omega-6

Olivoljan är också rik på de fleromättade fetterna omega-3 och omega-6. De behövs för en rad olika kroppsfunktioner, bland annat:

 • Reglering av blodtrycket
 • Cellförnyelsen
 • Blodets levringsförmåga
 • Barn och fosters utveckling
 • Hjärtats funktion
 • Immunförsvaret
 • Skyddar cellerna mot oxidativ stress
 • Påverkar blodets kolesterolvärde positivt

Läs också: Därför behöver din kropp Omega-3

Tål höga temperaturer

Olivoljan innehåller antioxidanten polyfenol som skyddar mot oxidation och som gör att olivoljan även tål höga temperaturer. Därför går det utmärkt att byta ut smöret mot olivolja vid stekning.

Vanlig matlagning sker oftast vid 150-189 grader och olivoljan klarar av omkring 200 grader. Det innebär att du kan tillaga mat i olivolja utan att oljan härsknar.

Du bör dock se upp med att hetta upp olivoljan under längre tid eftersom polyfenolerna förbrukas med tid. Du kan givetvis även använda olivolja utan tillagning, exempelvis i dressingar eller för att doppa brödet i.

Polyfenol motverkar åldrande

Polyfenolerna är även viktiga för att dämpa inflammationer och motverkar åldrande. Dessutom är de bra för bakteriefloran i tarmen som i sin tur främjar immunförsvaret.

Välj en extra virgin olivolja om du letar efter en olivolja med störst hälsoeffekt. De är oftast dyrare än många andra varianter, men innehåller å andra sidan fler polyfenoler.

Många tycker dessutom att smaken är intensivare och godare än billigare varianter. En högkvalitativ olivolja kan även drickas dagligen. Häll upp den i ett litet glas och njut av den goda smaken. Det är både gott och nyttigt!

Ekologiska olivoljor

Extra jungfruolja Classico är av hög kvalitet från en gård på södra Sicilien. Olivoljan är ekologiskt certifierad samt ursprungs- och kvalitetscertifierad D.O.P. Monte Iblei av det italienska jordbruksdepartementet. Denna kontroll och certifiering garanterar att det är en 100 % ren olja av oliver från detta område och att pressning skett utan värme och kemikalier.

Kung Markattas Olivolja är av absolut högsta kvalitet. Den utvunnits direkt ur kallpressade oliver från Italien och uteslutande genom mekaniska processer.  Produkten är ekologisk och KRAV-certifierad. 

Av Elsa Larsson

Eduragreatlifeolivolja