Läs vidare för att lära dig mer om varför det är viktigt att äta fett och vilka fördelar det har för din hälsa!

Fett – vad är det?

Fett är en essentiell näringskomponent som har en mängd viktiga funktioner i vår kropp. Det fungerar dels som en energikälla samtidigt som det också hjälper till att absorbera fettlösliga vitaminer. Förutom det fungerar fett som en isolator och skyddar våra inre organ, samtidigt som det också hjälper till att reglera kroppstemperaturen. Äter vi inte tillräckligt med fett kan dessa livsviktiga funktioner försämras.

Fett består av olika fettsyror, där vissa är helt nödvändiga för kroppens funktion. Omega-3 och omega-6-fettsyror är två exempel på essentiella fettsyror som vår kropp inte kan tillverka på egen hand. Dessa fettsyror har visat sig ha många hälsofördelar, inklusive att främja hjärthälsa, stödja hjärnfunktionen och förebygga inflammation.

Läs också: Nyttiga goda oljor och fett

Fettets viktigaste funktioner i kroppen

 1. Ger energi
  Fett är en av de tre så kallade makronutrienter som ger energi till kroppen, tillsammans med kolhydrater och proteiner. Fettmolekyler innehåller faktiskt mer än dubbelt så mycket energi som kolhydrater och proteiner per gram. Fettlagren i kroppen fungerar därmed som en energireserv och används när kroppen behöver extra energi, exempelvis vid fysisk aktivitet eller när du inte har tillgång till mat.
 2. Löser upp vitaminer
  Fettlösliga vitaminer (vitamin A, D, E och K) kräver fett för att kunna absorberas och användas av kroppen. När du äter mat som innehåller fett hjälper det till att transportera dessa viktiga vitaminer genom matsmältningssystemet och göra dem enklare för vår kropp att ta upp.
 3. Skyddar organen
  Fett fungerar som en slags skyddande vaddering för våra inre organ, och hjälper till att absorbera stötar och slag för att skydda dem från skador.
 4. Reglerar kroppstemperaturen
  Fettlagren under huden som en isolator och hjälper på så sätt till att reglera kroppstemperaturen, något som kan vara avgörande för överlevnad i kallare miljöer.
 5. Stöttar hormonproduktionen
  Visste du att fett också är involverat i produktionen av hormoner i kroppen? Könshormonerna östrogen, progesteron och testosteron syntetiseras till exempel från kolesterol, vilket är en typ av fettmolekyl. Dessa hormoner är viktiga för reproduktionen, sexuell funktionen och regleringen av många andra kroppsfunktioner.

Mättat vs omättat fett

Fett finns i olika former, och det gäller att vi äter rätt sort för att verkligen kunna ta del av de många hälsofördelarna. 

Mättat fett, som finns i många animaliska livsmedel och mejeriprodukter, bör begränsas i kosten eftersom de kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Istället bör du äta mer av livsmedel som innehåller omättade eller fleromättade fetter, exempelvis avokado, olivolja, nötter och frön. Denna typ av fett kan bland annat hjälpa till att sänka kolesterolet och minska inflammation i kroppen.

Läs också: Kosten som kan hjälpa till att balansera dina hormoner

Vi behöver fett för att må bra

Att äta fett är avgörande för vår hälsa och välbefinnande. Fett ger energi, hjälper till att absorbera viktiga vitaminer, skyddar våra organ och reglerar kroppstemperaturen. Essentiella fettsyror som omega-3 och omega-6 spelar dessutom en viktigt roll för vår hjärthälsa och hjärnfunktion samtidigt som de kan minska inflammation i kroppen. 

Genom att välja hälsosamma källor till fett och äta en balanserad kost kan vi dra nytta av fettets viktigaste hälsofördelar. Kort sagt finns det ingen anledning att vara rädd för fett, snarare tvärtom – så länge du äter rätt sort i måttliga mängder.

Av Elsa Larsson

fetterhormoneromega-3omega-6