Detta har förstås mängder av fördelar, dels för miljön, men också för dig, din hud, ditt hår och till och med din plånbok. Här ger vi dig fem bra anledningar att fylla badrumsskåpet med naturliga och gröna produkter!

1. Rent innehåll 

Naturlig hud- och hårvård innehåller bara ingredienser som förekommer naturligt i naturen eller i kroppen, exempelvis hyaluronsyra, vegetabiliska oljor och extrakt från växter, frukter och blommor. Kort sagt vet du exakt vad som finns i produkterna och vart det kommer ifrån. 

Många naturliga produkter för hud och hår (dock inte alla) är dessutom helt ekologiska. De betyder att de innehåller ingredienser som är framtagna helt utan kemiska besprutningsmedel som kan vara skadliga för dig, för miljön och för fabriksarbetarna. 

2. Skonsammare för hud och hår 

En stor nackdel med många hud- och hårvårdsprodukter är att de innehåller kemiska och petroleumbaserade ämnen. Sådana ämnen kan vara skadliga för huden, vilket kan orsaka irritation och i värsta fall en allergisk reaktion.

Naturliga produkter är dock helt fria från konstgjorda substanser som kan vara skadliga för vår hälsa. Detta gör dem betydligt skonsammare, framför allt för dig med känslig eller torr hy. Naturliga oljor kan till och med ha en antiinflammatorisk effekt och lindra besvär med både eksem och klåda. 

Läs också: Ansiktsserum – Skönhetspanelen har valt sina favoriter

3. Bättre för planeten

I och med att naturlig hud- och hårvård enbart innehåller ämnen från naturen är produkterna dessutom bättre för miljön. Det finns dessutom flera hud- och hårvårdsföretag som tillverkar naturliga produkter i Sverige, vilket betyder att de inte behöver transporteras långa sträckor. 

För minsta möjliga miljöpåverkan bör du välja naturliga produkter som även är ekologiska. På så sätt kan du vara säker på att de inte släppt ut farliga kemikalier i samband med framställningen. Du behöver dessutom inte oroa dig när produkterna spolas ner i avloppet. 

4. Kan många gånger vara billigare

En annan stor fördel med naturlig hudvård och hårvård är priset. Dessa produkter behöver faktiskt inte kosta skjortan, snarare tvärtom. Många gånger är de faktiskt betydligt billigare än hud- och hårvård från välkända varumärken. Och de kan även ha många fler användningsområden. 

Ett bra exempel är kokosoljan som går lika bra att använda till kroppen och ansiktet som till håret och till och med tänderna. Kokosolja går även att använda som massageolja, som bas i kroppsskrubbar eller som stekfett när du lagar mat. En burk räcker länge och kostar en bra bit under hundralappen. 

5. Lätt att hitta veganskt och cruelty-free

Naturliga hud- och hårvårdsprodukter är ett bra alternativ, även för dig som är vegan. Många av ingredienserna är nämligen helt veganska, även om det förstås finns ett par undantag. Honung är till exempel en vanlig ingrediens i naturlig hud- och hårvård som inte är vegansk. 

Ytterligare en fördel är att en stor del av alla företag som sysslar med naturlig hud- och hårvård bojkottar testning på djur. Alltså kan du använda produkterna med gott samvete utan att bidra till att oskyldiga djur far illa längs vägen. 

Läs också: Hårkit – Skönhetspanelen har valt sina favoriter

Viktigt när du väljer naturliga produkter

Som du ser finns det all anledning att börja använda naturlig hud- och hårvård om du inte redan gjort det. När du väljer produkter bör du dock tänka på följande: 

  • Välj ekologiskt – Det är bättre både för dig och miljön. 
  • Läs innehållsförteckningen – Det ska vara enkelt att förstå vad produkten innehåller. 
  • Vegansk märkning – Om du är vegan är det bäst att kolla efter en vegansk märkning, då inte alla naturliga ingredienser är veganska. 
  • Välj helst närproducerat – Stötta svenska företag och undvik onödig klimatpåverkan genom att välja svensk naturlig hudvård om du kan.

Naturlig hud- och hårvård

Dr Sannas ansiktskit för normal/blandhy är ett kit som innehåller allt du behöver för att återställa hudens naturliga fuktbalans, men också för att väcka trött hud till liv.  Ansiktskit för normal/blandhy innehåller en komplett hudvårdsrutin för dig med normal/blandhy.

Rosenserien Shampoo with Argan Oil är ett milt och krämigt schampo som ger håret glans och elasticitet. Innehåller arganolja som skyddar, vårdar och stärker håret.

Loelle Avocado Oil är en naturlig, kallpressad olja som är rik på antioxidanter.

Ekobutiken Dudu-Osun Classic är mångsidig tvål för hela familjen som kan användas för daglig rengöring av hela kroppen, ansiket och håret men även som raktvål.

Av Elsa Larsson

Dr SannasEkobutikenLoelleNaturlig hårvårdnaturlig hudvårdRosenserien