Nedan tittar vi närmare på några av de vanligaste orsakerna till varför vissa kvinnor drabbas av hjärtproblem redan i ung ålder.

Långvarig stress

Visste du att stress i måttliga mängder faktiskt kan vara bra för oss? Det ger nämligen kroppen extra kraft och energi när vi behöver det. 

Långvarig stress, även kallad negativ stress, å andra sidan är skadligt för hjärtat och kan skapa en obalans i kroppen, vilket kan öka risken för hjärt-kärlsjukdomar.

Det finns flera studier som visar att personer med kraftigt ökade värden av stresshormonet kortisol – som ofta ökar i samband med långvarig stress – oftare drabbas av hjärtinfarkt

Läs också: 7 tips för att slippa oxidativ stress

Stress extra vanligt bland yngre kvinnor

Vem som helst kan drabbas av hjärtproblem, men långvarig stress är faktiskt extra vanligt bland yngre kvinnor. 

Höga krav på sig själv och från omgivningen, högt tempo på jobbet, otrivsel på arbetsplatsen, dålig ekonomi och arbetslöshet är bara några stressfaktorer bland kvinnor i ung ålder. Även relationsproblem, tidsbrist, småbarnslivet, problem att säga nej och för lite återhämtning kan bidra till ökad stress. 

I och med att stress inte alltid syns på utsidan, framför allt inte hos unga ambitiösa kvinnor, kan den dessutom vara svår att upptäcka för omgivningen. Dessutom är det inte alltid lätt att upptäcka när man själv stressar för mycket.  

Övervikt & kost

Fetma och övervikt är en välkänd riskfaktor för hjärt- och kärlsjukdom. Runt om i världen ökar antalet överviktiga, så även i Sverige. Och unga kvinnor är förstås inget undantag.  

Fetma höjer blodtrycket, ökar kolesterolet och gör att du löper större risk att utveckla sjukdomar som diabetes. Detta innebär i sin tur en ökad risk för hjärtsvikt och andra hjärtproblem. 

Att hålla en hälsosam vikt är viktigt för dig som vill undvika hjärtproblem på sikt. För att lyckas med detta är kost och motion de två absolut viktigaste hörnstenarna. Näringsrik mat och träning kan dessutom stärka hjärtmuskeln och göra dig starkare såväl som uthålligare. 

Dra ner på onyttigheterna!

Dra ner på skräpmat och onyttigheter och ät istället mycket frukt, grönt och näringsrika livsmedel som kroppen och hjärtat mår bra av. Försök att hålla dig till att äta onyttigt max en gång i veckan. 

Vad gäller motion bör du röra på dig minst 30 minuter varje dag. Tänk på att få upp flåset så att hjärtat får jobba lite extra!

Alkohol & rökning

Rökning och alkohol är två andra faktorer som kan öka risken för hjärtproblem även hos yngre kvinnor. 

Tobaksrök har en negativ påverkan på både hjärtat och blodkärlen. Detta beror på att kolmonoxiden i röken minskar kroppens förmåga att ta upp syre, vilket i sin tur försvårar hjärtats arbete. 

Även hög alkoholkonsumtion kan försvaga hjärtat och kan skada hjärtmuskeln. Alkohol ökar dessutom pulsen och blodtrycket, vilket också kan öka risken att utveckla hjärt–kärlsjukdomar. 

Läs också: 10 fördelar med att sluta med alkohol

Ärftliga faktorer & diabetes

Ärftliga faktorer och vissa sjukdomar, framför allt diabetes, är andra orsaker till varför vissa unga kvinnor får hjärtproblem. 

För att minska risken att råka ut för hjärtproblem är det viktigt att du ser över din livssituation i allmänhet. Ät mat som din kropp mår bra av, rör på dig regelbundet och undvik alkohol och tobak. 

Vad gäller stress är det förstås lättare sagt än gjort att försöka stressa mindre. Men genom att öva på att säga nej, stänga ner dina sociala medier, motionerna regelbundet och släppa alla krav kommer du garanterat att må bättre, både i kropp och sinne.   

Vitaminer som är bra för ditt hjärta

Ekobutiken Stress B-Complex innehåller pantotensyra, kallades tidigare för B5, behövs för omsättningen av kolhydrater och fett. Stress B-Complex innehåller 250 mg lättupptaglig pantotensyra tillsammans med de övriga B-vitaminerna. Pantotensyra finns i hög koncentration i binjurarna.

Solaray Vitamin C | Liposomal bidrar bland annat till att bibehålla immunsystemets normala funktion och till att skydda cellerna mot oxidativ stress.

Pureness Krill Omega-3 innehåller fleromättade fettsyror som Omega-3 stöder hjärtats, leverns och fettämnesomsättningens normala funktion.

Pharma Nord Bio-Qinon Active Q10 Gold består av mjuka kapslar med 100 mg Q10 i form av aktivt ubiqinon löst i vegetabilisk olja.

Av Elsa Larsson

HjärtproblemUnga kvinnor