I den här artikeln får du lära dig mer om varför det är viktigt att ha saker att se fram emot. Genom att förstå detta blir det enklare för oss att öka vårt välbefinnande och vår livsglädje.

1. Skapar positiva förväntningar

Att ha saker att se fram emot ger oss positiva förväntningar inför framtiden, vilket gör att vi också känner oss gladare. Det kan vara allt från att se en ny film på bio, gå på en konsert, planera en resa eller att träffa goda vänner. Positiva förväntningar frigör positiva känslor och energi, något som kan ha en positiv effekt både på vår mentala och emotionella hälsa. 

2. Motiverar och ger riktning

Att ha mål och drömmar ger oss motivation, men också en känsla av riktning i livet. När vi har något att sträva efter blir också viljan att överkomma hinder utmaningar som kan dyka upp på vägen starkare. Det ger oss också en mening med vad vi gör och hjälper oss att bibehålla fokus på rätt saker. Har du något roligt att se fram emot ökar också sannolikheten att vi ska engagera oss och arbeta hårdare för att uppnå våra mål.

Läs också: Många saknar ett community

3. Minskar stress och ångest

Förutom att skapa mening och livsglädje kan våra mål och drömmar även fungera som en slags distraktion från vardagliga stressfaktorer och bekymmer. Genom att fokusera på det roliga i framtiden får vi en välbehövlig paus från vardagens rutiner och utmaningar, vilket faktiskt kan förebygga både stress och ångest. Har vi något att se fram emot kan vi helt enkelt ge oss själva mental avkoppling och återhämtning, vilket har positiva effekter på vår psykiska hälsa.

4. Skapar positiva minnen

När vi deltar i olika aktiviteter som gör oss glada skapar vi också positiva minnen. Dessa minnen följer sedan med oss och kan dels stärka vår självkänsla, men också fungera som en källa till glädje och tröst en lång period efter själva aktiviteten. De ökar också motivationen att planera in fler saker att se fram emot som ger oss samma känsla av välbefinnande. 

5. Ökar livsglädjen och välbefinnandet

Sammanfattningsvis är det viktigt att ha saker att se fram emot för att vi ska känna oss glada och tillfreds med oss själva. Genom att ha positiva förväntningar och mål att sträva efter blir det enklare att skapa en positiv livssyn och en känsla av välbefinnande. 

Det hjälper oss också att hantera utmaningar, minska stress och ångest samt skapa positiva minnen som kan motivera oss att planera in fler aktiviteter. Att ha saker att se fram emot ger oss också hopp om framtiden och en känsla av att våra liv har syfte och mening.

Läs också: 8 fördelar med föreläsningar online

5 tips på aktiviteter att planera in som ger mening

  1. En stund i naturen. Ta en promenad i skogen, besök en närliggande park eller ge dig ut på en vandringsled. Att vara i naturen kan hjälpa till att minska stress och ångest samtidigt som det ger dig en möjlighet att koppla av och njuta av omgivningen.
  2. Träning. Hitta en fysisk aktivitet som du tycker om, som att dansa, cykla, simma eller yoga. Fysisk aktivitet frigör endorfiner som kan öka din energi och ge dig en känsla av välbefinnande. Försök att planera in en aktivitet en gång i veckan.
  3. Sociala aktiviteter. Sociala interaktioner är otroligt viktiga för vårt välbefinnande. Planera att träffa vänner eller familj för att umgås. Det kan vara att gå på bio, äta middag tillsammans, spela spel eller bara ta en kopp kaffe.
  4. Självvård. Planera in tid för avkoppling och självomsorg. Ta ett varmt bad, läs en bra bok, lyssna på lugn musik eller prova på meditation. Att ge dig själv uppmärksamhet och en lugn stund kan förebygga stress och öka välbefinnandet.
  5. Resor eller utflykter. Planera en resa eller en kortare utflykt till en plats du alltid har velat besöka.

Av Elsa Larsson

Mer livsglädjepositivitetträningvälmående