Om du vill minska spridningen av plast i naturen är det alltså hög tid att se över vad som finns din garderob. I den här artikeln får du lära dig mer om vilka plagg som sprider mest mikroplast och vad du kan göra för att minska utsläppen.
Mikroplast i kläder är ett stort miljöproblem
Mikroplast är små plastfragment som idag används flitigt inom en rad olika industrier, inte minst klädindustrin.
Numera är många klädesplagg tillverkade av syntetiska material innehållande mikroplast, exempelvis polyester och nylon. Faktum är att omkring 14 procent av all plast som produceras faktiskt används inom just klädtillverkning.
När du tvättar kläder i tvättmaskinen avger dem fibrer som spolas med i avloppet. Naturmaterial avger cellulosafiber, medan plagg av syntetiska material avger mikroplaster.
Sedan 1950 har faktiskt omkring 5,6 miljoner ton syntetfiber hamnat i naturen. Och på grund av den ökade klädkonsumtion har vi släppt ut nästan hälften av fibrerna bara de senaste 10 åren!
Läs också: 7 hållbara idéer som hjälper dig att spara tusenlappar
Reningsverken är inte tillräckliga
Även om våra svenska reningsverk fångar upp en stor del av mikroplasterna når fortfarande en betydande mängd våra vattendrag.
Fibrer av ull, bomull eller viskos kommer att brytas ner efter ett par år. Mikroplasterna kommer däremot att ligga kvar i naturen betydligt lägre, vilket kan bli väldigt problematiskt för djurlivet.
Forskare arbetar hårt för att minska utsläppen av mikroplast via textilier, till exempel genom att utveckla filter till våra tvättmaskiner. Det pågår också arbete för att införa hårdare krav på textiltillverkarna så att plaggen helt enkelt inte får avge för stor mängd mikroplast vid tvätt.
Men till dess kan det vara bra att försöka tackla problemet redan i hushållet.
Plaggen som sprider mest mikroplast
Vilka plagg som sprider mest plaster beror dels på materialet, men också själva plagget.
Löst vävda kläder av syntetiska material, exempelvis lösa fleecetröjor eller stickade koftor, tenderar att släppa ifrån sig mer mikroplaster än textilier som är tätare vävda. Detta beror på att tätt vävda plagg, så som träningskläder eller baddräkter, är hårdare bundna i själva konstruktionen.
Det har också visat sig att akryl avger mer plast än polyester. Båda dessa syntetiska material kan dock vara bra att undvika, så även plagg av nylon och polyamid.
Kvaliteten spelar en betydande roll
Även kvaliteten på materialet och tillskärningen spelar en avgörande roll för mängden plastutsläpp.
Det har till exempel visat sig att en fleecetröja av hög kvalitet släppa ifrån sig mindre plast än en av låg kvalitet. Och tillskärning med laser eller ultraljud istället för sax har visat sig minska utsläppen eftersom värmen förseglar kanten.
Syntetiska material fortfarande nödvändiga
Man skulle kunna tro att den bästa lösningen är att helt enkelt förbjuda tillverkning av kläder i syntetmaterial. Men riktigt så enkelt är det tyvärr inte.
Syntetiska material som exempelvis polyester bidrar nämligen till klädesplaggens hållbarhet. Utan inblandning av polyester kommer kläderna bara att klara hälften så många tvättar. Dessutom tar det betydligt längre tid för tvätten att torka.
En lösning är att utveckla en helt ny biobaserad polyester och använda material som sjögräs, gödsel och halm som cellulosa. Men det kommer förstås att dröja ett tag innan detta blir standard inom klädindustrin.
Läs också: Bästa Netflixdokumentärerna om hållbarhet 2021
5 tips för att minska utsläppen av mikroplaster
Under tiden vi väntar på att forskningen avancerar finns det flera saker du kan göra för att minska utsläppen av mikroplast från dina kläder. Här är fem enkla tips.
- Välj kläder av naturmaterial, exempelvis ull, linne, bomull, viskos eller lycocell.
- Undvik att tvätta för ofta och vädra istället kläder som inte har fläckar.
- Skippa sköljmedlet. Det kan nämligen slita loss fler fibrer från kläderna än om du bara använder tvättmedel.
- Tvätta på låga temperaturer. Använd även de avsedda programmen för exempelvis träningskläder.
- Köp begagnade kläder. Det är nämligen de första tvättarna som oftast avger mest mikroplaster.
Av Elsa Larsson