Genom att äta vissa vitaminer är det faktiskt möjligt att hjälpa huden att försvara sig mot den farliga UV-strålningen. Många vitaminer fungerar nämligen som antioxidanter och fungerar som en sköld mot fria radikaler, som bland annat kan uppstå av solen. 

Nedan tittar vi närmare på tre viktiga vitaminer som kan stärka hudens försvar mot solens strålar. 

Läs också: Därför ska du använda naturligt solskydd

Vitamin A 

Vitamin A är viktigt för en rad olika processer i kroppen. Det bidrar bland annat till en normal omsättning av järn och ett välfungerande immunförsvar samtidigt som det stimulerar celldelningsprocessen. Utöver det kan vitamin A faktiskt ge ett bättre skydd mot solskador. 

Vitaminet finns naturligt i animaliska produkter, så som ägg, inälvsmat och mjölkprodukter. Det förekommer dock även i vissa vegetabiliska livsmedel, exempelvis morötter, spenat och sötpotatis, fast i form av betakaroten som är ett förstadium till vitamin A. 

När du äter betakaroten lagras det i hudens fettvävnad där kan det ge huden en mörkare nyans och även ge ett förbättrat skydd mot solen. Eftersom vitaminet är fettlösligt är det bäst att äta det tillsammans med någon form av fett. 

Vitamin D 

Solen är en av de viktigaste källorna till vitamin D, ett vitamin som bland annat behövs för skelettet, nervsystemet och immunförsvaret. Trots det kan för mycket sol göra att du bränner dig, vilket kan orsaka både rodnad, ömhet och svullnad. 

Det finns dock pilotstudier som visar att D-vitamin faktiskt kan lindra symtom orsakade av solbränna. Det beror på att vitamin D kan ha antiinflammatoriska egenskaper samtidigt som det också kan stötta hudens naturliga läkningsprocess.

Med det sagt har mängden D-vitamin som använts i studierna varit betydligt högre än det rekommenderade dagliga intaget. Även om resultaten är lovande krävs det fortfarande mer forskning på området. 

Vitamin C

C-vitamin är likt D-vitamin viktig för immunförsvaret, men kan också ge hudens naturliga SPF en riktigt boost. Det beror på att vitamin C är en antioxidant som skyddar kroppen, inklusive huden, mot oxidativ stress. 

Oxidativ stress uppstår vid en obalans mellan antalet antioxidanter och fria radikaler. Fria radikaler finns naturligt i kroppen, men kan orsaka skada när de reagerar med andra ämnen, exempelvis UV-stålar. Detta kan bland annat leda till att de bryter ner kollagenet i huden, vilket gör att huden åldras snabbare. 

Eftersom C-vitaminet är en antioxidant kan det effektivt förebygga oxidativ stress. Det kan dock även förbättra hudens elasticitet och motverka ålderstecken eftersom vitaminet är absolut nödvändigt för kollagenproduktionen. 

C-vitamin finns naturligt i en rad frukter, bland annat citron, papaya, apelsin och jordgubbar, men också i grönsaker som paprika, broccoli, brysselkål och grönkål. 

Läs också: Varför kan solkräm vara farligt för livet i havet?

Vitamin E

Vitamin E är en annan antioxidant som spelar en viktig roll för vår hud. Precis som vitamin C kan den skydda kroppen från oxidativ stress, men den hjälper också till att hålla huden mjuk och elastisk. E-vitamin finns nämligen naturligt i talg som är hudens naturliga smörjmedel. 

Forskningen på hur vitamin E påverkar huden är pågående. Mycket tyder dock på att hudvårdsprodukter innehållande E-vitamin dels kan göra huden mjuk och återfuktad, men också skydda cellerna mot yttre påfrestningar. 

Det pågår också forskning gällande E-vitaminets effekt på solskador. Enligt vissa studier finns bland annat tecken på att vitaminet kan absorbera UVB-stålar (ej UVA-strålar), vilket i sin tur kan lindra inflammatoriska symtom, exempelvis ömhet och rodnad. 

Inga vitaminer bör ersätta ett solskydd

Genom att få i dig mer näring kan du stötta kroppens naturliga försvar mot yttre påfrestningar, inte minst från solen. Vitaminer i sig kan dock inte ersätta ett vanligt solskydd. 

Bara 10 – 15 minuters exponering i stark sol kan bränna huden. Därför är det viktigt att inte slarva med solskyddet, även om du bara ska vara ute en kortare stund. 

Av Elsa Larsson

solensolskydd