Många gånger är det dock inte bara mörkret och kylan som gör oss vintertrötta. Det kan också bero på att du inte får i dig tillräckligt med vitaminer. 

Här tipsar vi om ett par viktiga vitaminer och mineraler som håller dig pigg och alert, även under vinterns mörkaste dagar!

Vitamin D

D-vitaminbrist är extra vanligt under vinterhalvåret, framför allt för oss som bor i Skandinavien. Och brist på D-vitamin är en vanlig orsak till trötthet. 

D-vitamin bildas nämligen naturligt i huden när vi träffas av solens strålar. Men eftersom antalet soltimmar är så få under vintern är det extra viktigt att få i sig extra D-vitamin, antingen via tillskott eller via kosten. 

Förutom att göra dig piggare är D-vitamin viktigt för att stärka immunförsvaret och bidra till en normal muskelfunktion. 

Extra viktigt för dig som är vegan

Vitamin D finns framför allt i animaliska produkter, så som fet fisk, mejeriprodukter, ägg och kött. Därför är det extra viktigt för dig som är vegan att se över ditt intag. 

Även om vitaminet även finns i en del veganska livsmedel också, som svamp, sojamjölk och berikade flingor, kan det vara bra att komplettera med ett veganskt D-vitamintillskott. 

Läs också: 8 viktiga näringsämnen när du är vegan

Vitamin C

C-vitamin är kroppens vanligaste antioxidant och är kanske mest känt för att kunna stärka immunförsvaret. Men utöver det kan vitamin C faktiskt göra oss piggare, främst eftersom det underlättar kroppens upptag av järn. 

Vitamin C finns naturligt i citrusfrukter och bär, men också i de flesta grönsaker. 

Järn 

Brist på järn är vanligt bland personer som har mens, är gravida eller som har donerat blod. 

Järn finns nämligen i våra röda blodkroppar och ansvarar för syretransporten blodet. Vid järnbrist fungerar inte denna process optimalt, vilket kan leda till trötthet, men också försämrat immunförsvar, hjärtklappning och huvudvärk.

Järn finns framför allt i inälvsmat, men också i nötter, frön, baljväxter och ägg. 

B-vitamin 

B-vitamin bidrar till en välfungerande ämnesomsättning och spelar därför en viktig roll vad gäller kroppens energiproduktion. Vitaminet främjar även en normal muskel- och nervfunktion, vilket kan vara extra värdefullt för dig som lever en aktiv livsstil.

De viktigaste B-vitaminerna för ökad energi är: 

  • B12 (Kobolamin) 
  • B9 (Folat/folsyra) 
  • B3 (Niacin)

Vid brist på B-vitamin är det vanligt att känna sig trött och hängig, men också stressad och okoncentrerad. B-vitaminbrist kan också ligga bakom problem med hud och slemhinnor. 

Likt D-vitamin förekommer vitamin B framför allt i animaliska livsmedel, som fisk, kött, skaldjur, ägg, ost och mjölk. Veganska B-vitaminkällor inkluderar gröna bladgrönsaker, baljväxter, fullkornsprodukter och berikade vegetabiliska drycker. 

Läs också: B-vitamin och tecken på brist

A-vitamin

A-vitamin är viktigt för hud, syn, slemhinnor och immunförsvar. Vitaminet spelar också en betydande roll för energiproduktionen i cellerna, vilket i sin tur påverkar hur pigga vi känner oss. 

Vitamin A hittar du bland annat i lever, matfett, ägg, mejeriprodukter, rotfrukter och grönsaker. Även brist på vitamin A är ganska ovanligt i Sverige kan det ändå vara bra att äta lite extra av dessa livsmedel. 

Viktigt att välja högkvalitativa tillskott

Om du vill vara säker på att få i dig tillräckligt av ovanstående vitaminer kan kosttillskott vara ett bra alternativ. Tänk bara på att välja högkvalitativa tillskott som är framställda av riktig mat istället för på konstgjord väg. 

För bästa effekt bör du ta dina vitaminer i samband med måltid, då många av dem är fettlösliga. Det kan också vara bra att undvika kaffe en timme innan och efter du tagit tillskotten eftersom kaffe i visa fall kan blockera intaget. 

Naturliga tillskott mot vintertrötthet

Premium C-vitamin är ett naturligt, mycket kompakt C-vitaminpulver som utvunnits ur C-vitaminrika amlabär. 1 kapsel innehåller 250 mg C-vitamin från ekologiska bär. En kapsel ger alltså behändigt hela dagsbehovet av C-vitamin på en gång. 

Solaray Vitamin C + D i gynnsam kombination för att bibehålla immunsystemets normala funktion!

Ekobutiken Basic B Komplex är ett omfattande och exklusivt B-vitaminkomplex av garanterat rena råvaror och med lättupptagliga B-vitaminer i god inbördes balans.

Octean Iron Vital är ett naturligt järntillskott med mild och god smak baserat på rödbeta på rödbeta, frukt och örter med B1, B2, B3, B6, B12 + C- vitamin.

Pharma Nord D-Pearls 80 µg är små, mjuka gelatinkapslar med 80 mikrogram (3200 IE) vitamin D3 i varje kapsel. 

Av Elsa Larsson

A-vitaminb-vitaminC-vitamind-vitamintrötthet