I den här artikeln ska vi titta närmare på forskarnas upptäckter och varför intaget av vitaminer och mineraler är så viktigt. Vi tipsar även om några andra bra sätt att lindra besvären i samband med ADHD på naturlig väg.

Vikten av näringstät mat 

Vitaminer och mineraler är viktiga för en rad olika processer i kroppen, bland annat för produktionen av enzymer och viktiga hormoner. För att få i oss tillräckligt med vitaminer och mineraler är det därför viktigt att vi äter en näringsrik och varierad kost.

Maten vi äter är tyvärr inte alltid så näringstät som man kan tro. Lång hållbarhet och god smak väger oftast tyngre än ett näringsrikt innehåll. Dessutom är det inte ovanligt att odlingen sker i jordar med mycket låga nivåer av både selen, jod och magnesium.

Det handlar dock inte bara om vad vi äter, utan hur vår kropp tar upp den näring vi får i oss. Dels kan tarmfunktionen se olika ut från person till person och dels kan näringsupptaget i tarmen påverkas av våra gener. Med andra ord kan ett dåligt näringsupptag vara ärftligt.

För att säkerställa att vi får i oss den rekommenderade mängden vitaminer och mineraler kan det vara en god idé att komplettera kosten med tillskott.

Läs också: Viktiga vitaminer som kan skydda mot corona

Vitaminer och mineraler kan lindra ADHD-besvär

De traditionella kostråden vid ADHD är att balansera intaget av de största näringsämnena, det vill säga fett, kolhydrater och protein. Nu visar dock studier gjorda av forskare vid Canterbury University i Nya Zeeland att vitaminer och mineraler spelar en minst lika stor roll.

I studierna har man använt ett brett spektrum av diverse mineraler och vitaminer som ligger över RDI (rekommenderat dagligt intag), men under Upper Limit (maxgränsen för att inte få biverkningar). Och enligt forskarna är resultaten övervägande positiva.

Personer med ADHD som tar tillskott kan till exempel hantera stress bättre än de som inte tar tillskott. Andra fördelar är tydliga förbättringar av symptom och besvär i samband med funktionsnedsättningen, till exempel ångest, överaktivitet, koncentrationssvårigheter och aggression.

Det finns med andra ord goda anledningar för personer med ADHD att testa en multivitamin som innehåller framför allt järn, magnesium, zink och vitamin B6. Även tillskott med omega 3 har visat sig kunna lindra ADHD-besvär, trots att forskningen inom detta område fortfarande är relativt begränsad.

Läs också: 6 anledningar att äta mer c-vitamin

Andra tips för naturlig lindring vid ADHD

Förutom att komplettera kosten med vitaminer och mineraler finns det andra saker du kan göra för att lindra besvären i samband med ADHD på naturlig väg. Här kommer några bra tips.

  • Fysisk aktivitet. Studier visar att regelbunden aktivitet kan minska koncentrationssvårigheter och hyperaktivitet hos barn med ADHD. Tyvärr är forskningen ännu inte lika omfattande för vuxna. 
  • Regelbundna måltider och minskat sockerintag. Att äta regelbundet och minska på snabba kolhydrater som kan påverka blodsockret (exempelvis vitt mjöl och socker) kan lindra besvären.
  • Undvik azofärgämnen. Azofärgämnen förekommer bland annat i färgstarkt godis och läsk och sägs kunna bidra till hyperaktivitet bland barn.
  • Samtalsterapi. Läkemedel avsedda för att behandla ADHD ger inte alltid en positiv effekt. Därför kan det vara bra att prata med någon regelbundet för att få extra stöd.
  • Meditation. Meditation och mindfulness-övningar kan fungera som en förebyggande åtgärd, även bland barn. Idag finns det för få studier som styrker fördelarna, men det kan ändå vara värt att testa.

Vitaminer och mineraler

BioCare AD 206 – innehåller vitamin B6, niacin & pantotensyra med Siberisk ginseng, lakritsrot och krom. Vitaminerna B3, B5, B6 och C-vitamin bidrar till normal energigivande metabolism och minskad trötthet och utmattning.

Omega-3 Algoljaär en utmärkt vegetarisk källa till omega-3-fettsyrorna EPA och DHA.

Innate Magnesium 300 – är ett extra starkt magnesiumtillskott med mycket god biotillgänglighet som kommer i kapslar.

Av Elsa Larsson

ADHDmineralervitaminer