Zero waste – att inte producera något skräp alls, kan låta omöjligt. Och visst, att gå från noll till hundra är en stor omställning. Men varför inte börja i köket? Där finns både tid, pengar och miljö att spara på att generera mindre avfall. Win-win för dig och planeten, med andra ord.

Återodla mat

Vill du få ut mer av mat du annars skulle slänga, som toppen av en morot, är återodling ett sätt.  

  • Ta en morot med blasten kvar och skär av en bit på 2,5 cm inklusive toppdelen.
  • Knipsa av eventuell blast och plantera morotsbiten ungefär till hälften i en kruka med jord.
  • Ställ ljust och soligt. Vattna så att jorden är fuktig men inte blöt.

Ganska snart kommer ny blast att sticka upp som är supergod att ha i sallader. På det här sättet kan du också återodla rödbeta, palsternacka och sötpotatis.

Läs mer: 10 anledningar att välja ekologiskt

Annat du kan återodla är ingefära och gurkmeja men även purjo och vitlök och många fler. Vill du ha en ny kryddplanta kan du ta en toppstickling. Nyp av bladen som hamnar under vatten och sätt i ett glas. Vänta på att rötter ska visa sig – och vips har du en ny planta.  Funkar med många kryddväxter bland annat basilika, oregano och timjan.

Gör jord av ditt avfall – hemma i köket

Att göra fin-fin egen odlingsjord enligt bokashimetoden krävs fyra saker: en tättslutande hink med lock, matavfall, jord som behöver fräschas upp och goda bakterier (ofta i form av bokashiströ). Blanda matavfall och goda bakterier, låt stå i två veckor. Därefter kan du blanda bokashin med jord och efter ytterligare två veckor använda till odling ute eller inne. Genom att använda bokashimetoden kommer bakterier att fermentera – i motsats till att låta maten förruttna genom vanlig kompostering – matavfallet vilket binder näring och växthusgaser till jorden. Det är alltså klimatsmart plus att dina växter kommer älska det. Och du- det luktar inte samt det går att göra i liten skala. Perfekt alltså även för dig i lägenhet eller med mindre trädgård.

Ta hem mindre förpackad mat

Matförpackningar är praktiska men inte alltid nödvändiga. Genom att ta med egna påsar eller förvaringskärl till butiken och köpa lösvikt kan du minska ditt skräp drastiskt. Det kommer också spara dig tid eftersom du behöver göra förre besök vid återvinningen.

Läs mer: Sant eller falskt om eko

Använd burkar istället för påsar och plastfolie

Plastpåsar och platsfolie går lätt att dra ner på. Låt matresterna ligga kvar på tallriken eller ös över i en skål – på med ett fat och in i kylen. Frys in eller kyl mat i burkar av glas eller metall. Dessa kan du till exempel få genom att återanvända burkar du köper mat i eller köp metallmatlådor på loppis.

Sist men inte minst: Ät upp all mat 

Att minska matsvinnet är det snabbaste och enklaste sättet att spara tid, pengar och miljö i köket. Planera dina inköp efter hur mycket mat ni äter och frys in eller ge bort mat som håller på att bli dålig. Börja också lita på dina ögon och din näsa. Vi människor är skapta för att känna igen mat som blivit dålig, det är en av våra överlevnadsstrategier. Även om bäst-före-datumet är passerat kan maten vara i bra form för att ätas. Titta efter hur den ser ut och känn att den luktar bra. Sedan är det bara att avnjuta!

Av Katarina Fornander

bokashizero waste