Vad är zink?
Zink är ett av kroppens viktigaste mineral som är nödvändigt för att upprätthålla många funktioner i kroppen, bland annat immunförsvaret, matsmältningen och ämnesomsättningen. Mineralet påverkar även omsättningen av kolhydrater, fetter proteiner och vissa vitaminer.
Zink finns i alla kroppens celler, men särskilt hög koncentration finns i ögon, hud, hjärna, naglar, hår, njurar, sköldkörtlar och lever. Faktum är att zink deltar i över 100 olika kroppsfunktioner och i hundratals olika enzymreaktioner. Ämnet är dessutom en antioxidant som skyddar kroppen mot oxidativ stress och reaktiva ämnen, så kallade fria radikaler.
Du får i dig zink från kosten eller kosttillskott. Kött, mejeriprodukter, inälvsmat, nötter och fullkornsprodukter är exempel på livsmedel som innehåller mycket zink. Animaliska proteiner underlättar dessutom upptaget av mineralet från kosten.
Läs också: Podd: Det livsviktiga zinket
Varför är zink så viktigt?
Zink anses vara ett livsviktigt mineral eftersom det påverkar hundratals kroppsfunktioner och enzymreaktioner i kroppen, bland annat:
- Immunsystem
- Sårläkning
- Ämnesomsättning
- Matsmältning
- Synförmågan
- Skydd mot oxidativ stress/fria radikaler
- Fruktsamhet och reproduktionsförmåga
- Testosteronnivåerna i blodet
- Benstommen
- Naglar, hår och hud
- DNA-syntes
- Kognitiv funktion
- Celldelning
Med andra ord är zink ett mineral som behövs för att kroppen ska fungera normalt. Utan tillräckligt med zink finns det risk att en eller flera av ovanstående funktioner inte fungerar optimalt, vilket kan påverka vårt välmående.
Tecken på att du har brist på zink
Zink finns i alla celler i kroppen, men trots det är det en stor del av världens befolkning som har zinkbrist.
Brist på zink kan leda till en rad olika hälsoproblem, bland annat försämrat immunförsvar och sämre syn, men också problem med matsmältningen. 20 procent av allt zink i kroppen finns i huden och därför kan zinkbrist även leda till långsam sårläkning.
Här är några tecken på att du kanske har brist på zink:
- Eksem
- Rosacea
- Psoriasis
- Hudförändringar
- Akne och andra hudproblem
- Vita fläckar på naglarna
- Håravfall
- Ögonsjukdomar och försämrad syn
- Försämrad aptit
Låga nivåer av zink kan även påverka det mentala tillståndet och leda till oro, nervositet och ångest.
Läs också: Fakta om zink (Zn)
Hur får jag i mig zink?
Du kan antingen få i dig zink via kosten eller i form av kosttillskott, exempelvis zinktabletter.
Zink är ett av de vanligaste mineralen att få brist på. Det kan nämligen vara svårt för kroppen att absorbera zink från tarmen. Personer som har magbesvär, exempelvis problem med matsmältningen eller uppblåst mage, kan har särskilt svårt med upptaget.
Även veganer och vegetarianer har svårt att få i sig tillräckligt med zink. Det beror dels på att fytinsyra som finns i fullkornsprodukter, nötter och baljväxter hämmar upptaget samt att zink främst finns i kött, fisk och mejeriprodukter.
Läs också: Zink gör dig smart
Hur mycket zink ska jag få i mig?
Den dagliga rekommendationen av zink varierar beroende på ålder, kön och diet. Enligt Efsa, den Europeiska Livsmedelssäkerhetsmyndigheten, är den övre gränsen för säkert intag för vuxna 25 milligram zink per dag. På Livsmedelsverkets hemsida kan du läsa mer om de rekommenderade intagen för olika grupper.
Tänk på att rekommendationerna gäller personer som äter en varierad kost, det vill säga både animalisk och vegetabilisk. Om du äter strikt vegetabilisk kost kan du räkna med att behöva få i dig 25-30 procent mer än den dagliga rekommendationen för din grupp.
Zink som kosttillskott
Bättre Hälsa Zink Green Line – bidrar till bibehållandet av normalt hår, hud och naglar, normal testosteronhalt i blodet samt upprätthållande av normal syn och funktion av immunsystemet.
Greatlife Zink – från MegaFood är zink i whole food-form med mycket hög biotillgänglighet och innehåller alla nödvändiga ko-faktorer för optimalt upptag.
Av Elsa Larsson