I den här artikeln ska vi titta vidare på vilka alternativ vi kan använda oss av för att slippa använda små påsar i hushållet. 

Användningen av plast ökar stadigt och vi använder runt 120 kg plast per person och år. I samband med detta ökar plastavfallet. Det mesta bränns för att producera el och värme och enbart ca 10 procent av plasten återvinns. Det innebär att plasten bidrar till stora utsläpp av klimatgaser. Den största delen av plast som inte återvinns bidrar bilindustrin med då inget av plasten i skrotade fordon återvinns. Det som däremot återanvänds mest är plasten från PET-flaskor. 

Det finns flera alternativ till plastpåsar beroende på dina specifika behov och preferenser. Det bästa alternativet beror på hur du tänker använda påsen och vilka egenskaper som är viktigast för dig. Nedan har vi samlat 5 olika alternativ till de vanliga små plastpåsarna.

Läs också: 5 enkla sätt att minska plasterna i havet

1. Bivaxduk

En bivaxduk är ett utmärkt alternativ till traditionella plastpåsar och plastfolie. Den är anpassad för förvaring av mat och håller dessutom maten fräsch betydligt längre än en plastpåse. Linda duken runt osten, grönsakerna, frukten eller en tallrik mat och värm duken med händerna så formas duken runt föremålet. Duken är helt fri från BPA, PVC och andra gifter och går dessutom att återanvända.

2. Matlåda i glas eller rostfritt stål

I en studie på Chalmers tekniska högskola jämförde man hur länge matlådor i glas höll jämfört med de i plast och fann att glaslådan har ett mindre CO​2-​ fotavtryck både utifrån tillverkning och hållbarhet. Även vanliga glasburkar fungerar fint att spara matrester i.

Matlådor i rostfritt stål är inte bara extremt hållbara och hygieniska, de är även fria från gifter och 100 procent återvinningsbara. Jämfört med glaslådor är de dessutom lättare, och därmed enklare att transportera på tillexempel utflykter.

Läs också: 7 sätt hur man fryser mat utan plast

3. Förvaringspåse i silikon

Silikon är tillverkat av sand, syre och kisel som är en förnyelsebar mineralkälla. Det är fritt från BPA, bisfelnol-A, Bly, petrolium, latex och andra biprodukter som kan vara skadliga för dig eller miljön. Påsarna är dessutom tjocka och stabila och fungerar utmärkt som förvaring för andra saker än mat.

4. Komposterbara smörgåspåsar

Vill du ändå ha små påsar för engångsbruk kan du använda de som är komposterbara och biologiskt nedbrytbara. Oftast används majsstärkelse som viktig ingrediens, tillsammans med biologiskt nedbrytbara polymerer vid tillverkningen. Dessa påsar bryts oftast ner i en hemmakompost på ca 10-45 dagar.

5. Tygpåsar

Små tygpåsar kan användas till förvaring av både bröd och grönsaker. Dessutom kan du ta med dem till matbutiken när du handlar frukt och grönt i lösvikt. Om du är lite pysslig kan du enkelt sy egna tygpåsar av gamla kökshanddukar.

Av Johanna Stala von Schewen

GlasmatlådaPlastfrittzero waste