1. Pekannötter

Dessa innehåller flest antioxidanter av alla nötter, samt nyttiga mineraler som zink och magnesium samt B-vitaminet tiamin. Pekannötter är en av de fetaste nötterna, fettet är nyttigt och hjälper till att reglera kolestrolvärdena i blodet. Pekannötter är även bra för matsmältningen, hjärtat och sömnen.

2. Paranötter

Paranötterna är precis som pekannötter en av de fetaste nötterna. De Innehåller höga halter av selen som är ett näringsämne som vi ofta har svårt att få i oss tillräckligt av på grund av selenfattiga jordar. Den höga näringstätheten innebär att man får i sig en stor del av det dagliga behovet av essentiella vitaminer, mineraler och fettsyror. Dessa får kroppen och hjärnan att fungera bättre.

Läs också: Varför välja ekologiska nötter? 5 fördelar för hälsa och miljö

3. Pistagenötter

Den här tjusigt gröna nöten har egenskaper som skyddar hjärt och kärlsystemet och har antioxidanter som stärker immunförsvaret. Den innehåller mycket fibrer och proteiner som mättar bra. Den kan dessutom hjälpa till att reglera hjärtrytmen och blodtrycket. Den är även rik på kalium som gynnar nervcellernas och musklernas funktion.

4. Cashewnötter

Den minst feta nöten och den nöten som innehåller mest järn. Den är också rik på zink, folsyra, magnesium och koppar som är bra för immunförsvaret, skelettet och nerverna.

5. Jordnötter

Jordnöten är egentligen en baljväxt och Innehåller höga halter av resveratrol, ett ämne som skyddar mot Alzheimers sjukdom genom att förhindra bildandet av amyloidplack i hjärnan. De innehåller också mycket protein fiber och nyttiga fettsyror.

Läs också: Är krom svaret på ditt sötsug?

6. Valnötter

Innehåller höga halter av omega-3-fettsyror, vilket gör dem till en bra nöt för hjärtat. De kan också hjälpa till att sänka kolesterolet i blodet samt minska risken för inflammationer i kroppen.

7. Sötmandlar

Är rika på kalcium, magnesium, fosfor och vitamin E, vilket gör dem till en bra nöt för skelettet och huden. De innehåller också mycket protein och fiber samt nyttiga fettsyror.

Det finns massor av användningsområden för nötter. Ät de som de är, strössla dem på en sallad, toppa en smoothiebowl, mixa dem i din smoothie, använd dem till bakning, blanda ner dem i vegetariska biffar eller panera din fisk med finhackade nötter.

Av Johanna Stala von Schewen

bra fettercashewnötterpistachnöttervalnötter