En av de mest positiva nyheterna på hälsohimlen är klassikern FASTA! Fasta är oerhört vitaliserande för kroppen och essentiellt för fungerande kropp, självläkning och främjar alla vitaliserande processer. Du kan enkelt främja din hälsa stort genom att ta bort det som blockerar flödet, som förstoppning till exempel. När du ökar kroppens rensning, reparation och regeneration betyder detta att kroppens läkande processer kan gå igång max. Då kan din självläkning fungera optimalt – och rensa ut det som stör, och regenerera (återskapa och förnya) det som behövs. Fasta är suveränt för detta.

 • OBS! alla ska inte fasta – se text längs ner. Där står även lite om min personliga erfarenhet.

Det är vetenskapligt dokumenterat att regelbunden motion skapar en god hälsa, men du kan enbart förlänga och föryngra livet när motion kombineras med fasta. Denna livsstil lägger grunden för longevity eller youngevity – vilket innebär att leva längre och vara friska och pigga. Professor Luigi Fontana, som är världens främsta expert på longevity, stödjer sig på 20 års forskning på både människor och djur när han säger:

Med rätt hälsosam livsstil kan vi bli 100 år gamla med en hälsa och stamina (uthållighet och styrka) som en 40-åring!

Jag har skrivit tre matböcker med recept samt tagit upp betydelsen av hälsosam mat i nästan alla mina 15 hälsoböcker. Men nu påstår jag: du kan inte längre enbart äta dig frisk, utan du behöver även fasta för att bli fullt frisk!  Vi människor är helt enkelt skapta för att matpaus (fasta) med jämna mellanrum. Här summeras de tolv främsta skälen att börja fasta, med mer utförlig text under:

 1. Fasta föryngrar, stärker och gör dig friskare!
 2. Vår kropp är inte byggd för att äta hela tiden.
 3. Fasta är #1 för din självläkande kraft
 4. Fasta ger viktminskning. 
 5. Matsmältningen tar 30–40 procent av energin, så du spar mycket energi.
 6. Autofagin aktiveras (städar rent).
 7. Nya stamceller produceras.
 8. Tillväxthormoner ökar stort, bygger muskler och föryngrar.
 9. Motverkar okontrollerad celltillväxt
 10. Fasta stärker psyket, ökar mental skärpa och minne
 11. Tränar självdisciplin och resiliens = bygger din styrka inifrån.
 12. Minimal kostnad, du spar massa pengar och tid!
 • Lär dig allt om fasta i Sannas Fastebok.
 • Läs om min effektiva fastemetod VASS – vattenfasta Sanna Special nederst.

1. Fasta föryngrar, stärker och gör dig friskare!

Forskning visar att fasta gör dig biologiskt yngre, eftersom det aktiverar cellföryngring och reparation. Det är enbart när du avstår från mat som du kan få en förnyelse av celler/organ, stamceller och produktion av tillväxthormoner – inklusive tillväxt av nervceller (hjärnan)! Så fort du börjar äta bryts dessa processer. Naturligt fett kan gå bra, men glukos (kolhydrater) och aminosyror (protein) bryter genast fastans djupaste läkande effekter. 

Din hälsa och ditt måendet är aldrig hugget i sten. Det är ständigt föränderligt, beroende på vad du matar ditt system med. Att föryngras innebär att bli piggare och klarare i huvudet och tankarna, lättare i kroppen, ingen (eller sällan) smärta eller värk, gott näringsupptag, slätare och friskare hud utan svullnad samt en bättre sömn. Samtidigt får du ett starkare, mer välfungerande immunförsvar och olika allergier kan minska eller försvinna. 

Rätt utförd fasta kan ge allt detta! Upprepa gärna med jämna mellanrum för bästa resultat – så det blir en ny, enkel och god hälsovana.

2. Vår kropp är inte byggd för att äta hela tiden.

Om du äter från tidig morgon till kvällen får kroppen aldrig någon vila. Den måste ständigt processa ny mat, och matsmältning drar mycket kraft (energi). Inte heller förbränns ditt kroppsfett, utan du lagrar bara mer i fettdepåerna. 

Att ständigt äta innebär faktiskt stress för kroppen, för den behöver ta hand om all mat som vi stoppar i oss. Den får ingen vila alls om vi äter mycket och för ofta. Att rensa ut, det vill säga avgifta kroppen, är en byggnadsprocess som tar mycket energi i anspråk.  

I alla tider har människor fastat och rensat ut regelbundet som ett sätt för kroppen att hämta sig och avgiftas. Det behövs mer än någonsin nu, för vi är inte gjorda för dagens ständiga stresspåslag och den moderna ”gödningsmaten”. Detta matar inflammation och därmed sjukprocesser i kroppen, eftersom aktivering av skräpgener ger inflammation. Inflammation sätter ner immunförsvaret och försämrar alltså din hälsa. 

Mer än någonsin behöver vi hålla igen och rensa ut regelbundet. Både ändra kosten och om möjligt fasta regelbundet. Alla kan inte fasta, men ibland räcker det faktiskt att äta en mindre mängd mat och mer sällan för att kunna må bättre. Alla kan födofasta och de flesta även förfasta, vilket renar och rensar kroppen som en mjukstart.

Enkelt – de vitala organen består av 70–85% vatten och vatten i sig har starka läkande egenskaper.

När du fastar ger du verkligen din kropp en fullständig renovering och därmed föryngring!

3. Fasta är #1 för din självläkande kraft

Drottningen bland alla fastor är vattenfastan, att enbart inta vatten är det som ger suveränast högst läkning, rensning och därmed föryngring av kroppen. Att fasta är den billigaste, enklaste och mest praktiska metoden för att optimera din kropps egna självläkning. Det sker på grund av skälen som räknas upp nedan.

4. Fasta underlättar viktminskning

När du fastar ger du kroppen tid att förbränna lagrad energi (glykogen eller fett). Att fasta regelbundet inklusive periodisk fasta varje dag – är en metod som skapar naturlig balans i våra kroppar. Det ger minskad hunger, stabiliserar blodsockerhalten, och förbättrad insulinkänslighet.

Periodisk fasta är idealiskt för att äta sällan stimulerar viktminskning. Dels är det lättare att reglera vikten ju färre gånger du äter per dag. Ju längre du fastar, desto mer går du ner i vikt – därför att måltider sänker utsöndringen av tillväxthormon. Äter man tre gånger om dagen får man ingen utsöndring alls av GH. 

 • Visste du att överäta, frossa i mat, kan sänka nivån av tillväxthormoner med upp till 80 procent. Att småäta många gånger om dagen är absolut inte att rekommendera. Dessutom ger förhöjda blodinsulinnivåer inlagring av fett, vilket betyder ökad fetma.

5. Matsmältningen tar 30–40 procent av energin, så du spar mycket energi.

När du fastar – matpausar– kan kroppen slappna av och jobba lite mindre. Den kan ägna sig åt att rensa ut, bygga upp, förnyas och föryngras. Då kommer allt att fungera oerhört mycket bättre. Det låter logiskt, eller hur? 

Fasta är en aktiv process, för när du låter bli att äta så kickar ett finurligt rensnings- och förnyelsesystem igång. Det finns redan installerat inom oss, det kostar inget – vi behöver bara ta paus för att aktivera det. En stor och helt gratis hälsofördel ligger där och väntar på att bli använd! 

6. Autofagin aktiveras (städar rent).

Fasta ger den naturliga paus kroppen behöver för att sortera bort det som stör och för att bryta ner äldre, dåligt fungerande proteiner, celler och skräp. Det kallas för autofagi, och vi behöver ta paus i ätandet för att kroppen ska kunna självrensa. Det är helt nödvändigt, annars sker inte denna livsviktiga funktion. 

Autofagi är ett av de mest spännande och med forskning väldokumenterade nya genombrotten inom anti-aging och longevity. Det är väldigt viktigt eftersom nedsatt autofagi ger ökat spelrum för sjukdomsprocesser i kroppen, framför allt cancer och neurodegenerativa sjukdomar (som Alzheimer, Parkinson, sämre minne och olika former av mental ohälsa). 

Orsaken till en nedsatt autofagisk funktion är främst 1) den naturliga, åldersrelaterade nedgången av autofagins processer, och 2) att man inte vattenfastar (inklusive avsaknad av periodisk fasta). Den första orsaken motverkas just av den andra; att göra regelbunden vattenfasta – genialiskt eller hur! 

• Läs om hur autofagi rensar och föryngrar här!

Vattenfasta plockar fram oanade krafter inom oss!

7. Nya stamceller produceras.

Stamcellerna är oerhört viktiga eftersom de bildar nya, friska celler och de kan även hjälpa till att reparera skadade organ i kroppen. Stamceller är icke-specialiserade celler med förmåga att mogna till olika celltyper. Ny forskning har visat att vår kropps vävnader och organ kan förnyas i alla åldrar, eftersom våra egna medfödda vuxna stamceller kan omvandlas till olika celltyper: lever-, tarm-, lung- och hudceller. Fasta är det absolut främsta sättet för att naturligt aktivera produktionen av stamceller i kroppen. 

Det innebär att du har makten att skapa nya celler och förnya dina egna organ och vävnader – oavsett ålder. Du kan alltid föryngra din kropp och därmed bli friskare!

8. Mer tillväxthormoner bygger muskler och föryngrar.

Fasta ökar ämnesomsättningen (metabolismen) eftersom adrenalin och tillväxthormon produceras, varvid stor cellförnyelse sker. Mer tillväxthormon aktiverar kroppens produktion av nya celler, mer muskler och förnyar organ. Tillväxthormonerna gör att du kan bygga muskler även när du vattenfastar, så träning är bra. När forskare jämförde kalorirestriktion med vattenfasta, var det senare fyra gånger mer effektivt för att bevara muskelmassa.

9. Motverkar okontrollerad celltillväxt

Vattenfasta hämmar gener och proteiner som kontrollerar celldelning. Lägre celldelning betyder färre slumpvisa DNA-mutationer, vilket resulterar i både lägre risk för cancer och mindre ackumulering av åldriga, skröpliga celler. Vattenfasta aktiverar apoptos, vilket har en tumörskyddande effekt. Apoptos betyder programmerad celldöd – och det skyddar mot etablering eller utveckling av cancer. Brist på glukos aktiverar också apoptos hos cancerceller, visar forskning. Glukos är den främsta tillväxtstimuleraren för tumörceller. (Vattenfasta och cancer är mycket hett, nytt forskningsområde).

10. Fasta ökar mental skärpa och minne 

Fasta stimulerar neurogenesen: tillväxten av nya nervceller och fler nervbanor. Vi blir alltså smartare både av träning och av att begränsa energiintaget (kalorirestriktion)! Fasta främjar produktion av tillväxthormoner för hjärnan; nerve growth factory/nervtillväxtfaktor (NGF), vilket har potentialen att bland annat stärka psyket samt motverka depression och demens. Men effekten inkluderar även tillväxt av nya nervceller och nervbanor i hela kroppen, så mycket positivt.

11. Tränar självdisciplin och resiliens = bygger din styrka inifrån.

I en omvärld som är alltmer stressig uppvärderas pauserna, de blir livsnödvändiga för oss. De behövs för att få balans i livet. Vattenfasta kräver förstås en hel del viljestyrka, motivation och reservenergi av kroppen. Samtidigt stärker du just de sakerna, så det är mycket bra. Du tränar upp din resiliens, det vill säga din motstånds- kraft (mot stress). De som har högre resiliens klarar sig bättre vid tuffa utmaningar och prövningar.

Du blir också mer närvarande för att dina sinnen skärps när du fastar. Det gör även att smak och doft förstärks, så du får ut mer av att äta när fastan bryts.

Fasta och speciellt vattenfasta har även en andligt stärkande aspekt. Det är därför som fasta finns i alla religioner och tillämpas av stora gurus. När du klarar av att sätta dig över fysiska, basala behov öppnar det för ett växande. Väl värt att testa för att se vilken skillnad det gör i ditt liv.

• Läs om hur du ökar din resiliens – motståndskraft.

12. Minimal kostnad, så du spar massa tid och pengar

Att fasta är enkelt och du spar både pengar och tid på att slippa handla, laga och äta mat. Med tanke på den minimala insatsen, ger det väldigt mycket tillbaka! Fasta helt demokratiskt: för det är billigt, enkelt och lätt tillgängligt för alla. Du kan göra det var som helst och när som helst, till låg kostnad. Vid vattenfasta enligt mitt nya VASS-protokoll behövs bara vatten, havssalt, fettkaffe, osötat te, bikarbonat, aktivt kol och C-vitamin – enormt enkelt! 

Dr Sanna Ehdin

Text ur Sannas Fastebok (med 25 sidor vetenskapliga referenser) läs mer om boken och beställ här. Jag har dyslexi och beklagar ev. stavfel.

Sanna Ehdins VASS-protokoll

Det är en 1,5 dagars effektiv vattenfasta med potentierare som sammantaget ger effekten av motsvarande tre till fyra dagars vattenfasta! Avgörande för mitt VASS-protokolls effektivitet är att först tömma tarmen med hjälp av en Saltvattenflush. Den spolar rent hela vägen från magen genom tunn- och tjocktarmen, utan att påverka njurarna. En hyfsat vältömd tarm är just det som snabbar på kroppens rensning, det är mycket potentiellt för det skapar ett sug ut.  VASS-kit med allt du behöver finns i Naturalshop och hur du gör beskrivs i Sannas Fastebok, då förberedelse är viktigt innan all vattenfasta.

Personligt från mig: som du ser på vinjettbilden har VASS – vattenfasta varit mycket bra för min kropp. Jag har blivit av med en massa problem och känsligheter som jag hade i kroppen: irriterad och känslig tarm, HIT (histaminkänslighet), mask och parasiter i tarmen, blivit av med trötthet, seghet och blivit både yngre och piggare! Jag har kommit in i en bra rytm med ett dygns vattenfasta per vecka, och nu är det naturligt och kroppen vill själv ha det. Dessutom gör jag periodisk fasta 16-18 timmar per dygn och 2–3 dygns VASS-fasta en gång i månaden.

Vi är vanedjur, så en god hälsa handlar helt enkelt om att etablera goda livsstilsvanor. Jag skrev ”Sannas Fastebok” för att enkelt ge kunskap, metoder och erfarenhet för att uppnå bästa resultatet. Samt inspirera till att våga något nytt som är #1 för att stimulera vår fantastiska självläkning!”

Fasta är inte en bantningsmetod. 

 • Jag vill poängtera att fasta är en metod för rensning, förnyelse och föryngring. Syftet med fasta är inte ”bantning”, utan BALANS! Som en bonus kommer du även att gå ner i vikt och få en mängd andra fördelar med rätt utförd fasta, eftersom en bättre hälsa gör att kroppen finner sin idealvikt. Bland det absolut bästa är att en smal midja kommer tillbaka! Kanske inte första gången, men vid regelbunden fasta. Midja är inte bara något estetiskt, utan är av stor betydelse ur hälsosynvinkel. 

Minskad svullnad = minskad inflammation = ökad hälsa! 

OBS: alla ska inte fasta!

 • Personer som är undernärda, kraftigt underviktiga eller anemiska. 
 • Barn under 18 år. 
 • Gravida och ammande kvinnor. 
 • Personer med ätstörningar som anorexi eller bulimi. 
 • Allvarligt sjuka personer som medicinerar. 
 • De som har ett sänkt allmäntillstånd eller är nedsatt av njursjukdom, eftersom njurarna belastas under denna reningsprocess. 
 • De som har diabetes typ 1 och 2, tar receptbelagd medicin, har gikt eller mycket urinsyra kan fasta, men kan behöva övervakning av läkare (enligt Dietdoctor Andreas Eenfeldt). Att göra en födofasta bör de flesta klara av, men stäm alltid av med medicinskt kunniga och/eller hälsoexperter om du är osäker. 

Läs även:

Fasta