När du vattenfastar kan du gärna inta stora två koppar grönt te för det stimulerar autofagin – vilket är den viktigaste processen för att rensa och föryngra kroppen! Det är innehållet av katekin som främjar autofagin, och katekin har även starka antiinflammatoriska och antivirala effekter. Vid vattenfasta är även kaffe bra för det innehåller polyfenolerna (även kallat flavonoider) som stimulerar autofagin. Text: Sannas Fastebok.

Grönt te har i långa tider varit en populär hälsodryck i Asien tack vare dess många hälsosamma egenskaper, och drycken är numera vanlig och mycket uppskattad i Västvärlden. Grönt te har visat sig ha positiva effekter mot en mängd olika sjukdomar såsom cancer, fetma, diabetes, hjärtkärlsjukdom och neurodegenerativa sjukdomar.

 • FAKTA AUTOFAGI: är den viktigaste processen för att rensa och föryngra kroppen, vilket medför att gamla celldelar och proteiner ersätts med nya. Det ger essentiell föryngring, eftersom ansamling av skräpproteiner i hjärnan och annan vävnad ökar risken för bland annat alzheimer och cancer.

Te, särskilt grönt te, har visat sig aktivera autofagi på grund av innehållet av katekiner. EGCG (epigallocatechin-3-gallat) är det vanligaste katekekinet i te, och det har även starka antiinflammatoriska och antivirala effekter. Du behöver dricka en stor kopp grönt te (minst 4 dl) för att komma upp i rätt dos av EGCG och få autofagieffekt. Även kaffe (ekologiskt helst) är bra eftersom det har polyfenoler som stimulerar kroppens centrala självstädande mekanism.

Det finns även fler fördelar, se faktaruta nederst. Forskning har exempelvis visat att katekinerna i te har potentialen att hämma den farliga metastaseringen av bröstcancerceller. Det sker genom modulering av specifika proteolytiska enzymer, vilket undertrycker bildning och utveckling av tumörer.

Finn din grönt te-favorit!

Framställningen av grönt te är mer skonsam än den för svart te. Det bevarar många fler näringsämnen i grönt te, än när svart te tillverkas med hjälp av oxidation. Därför är grönt te rikt på antioxidanter och även en mindre mängd vitaminer och mineraler. Grönt te innehåller koffein precis som kaffe, men mindre än hälften av mängden koffein som finns i en kopp kaffe.

Pröva dig fram att finna ett grönt te som du tycker om, för det är stor skillnad på kvalitét, smak och även innehåll av koffein skiftar. Jag tycker om grönt, ekologiskt sencha te i lösvikt.

Jag rekommenderar vid vattenfasta endast grönt Senchate, för den framställs genom ångbehandling av de gröna bladen så minimum av påverkan. Du köper utmärkt kvalitét av grönt te för periodisk fasta eller VASS – vattenfastan här: https://naturalshop.se/crearome/crearome-te-gront-sencha-eko-100-g/

–> När man inte fastar får det fint med grönt te som är smaksatt med exempelvis ingefära, citrongräs, hibiskus, nypon med mera. Yerba mate te är ett gott, näringsrikt och stärkande te.

 • Vattenfasta (terapeutisk fasta) innebär intag av bara vatten. Det är den riktiga fastan då autofagi och en rad biokemiska processer aktiveras, vilka inte aktiveras vid kalorirestriktion eftersom kolhydrater eller proteiner (även ett fåtal aminosyror) bryter den essentiella autofagin direkt. Du kan dricka någon kopp grönt te eller kaffe (allt ekologiskt och inte sötat) för det stimulerar autofagin. Mer produkter för VASS-fastan https://naturalshop.se/vass-fasta/

FAKTA: forskning har visat att katekiner

 • är bra för huden då det stabiliserar kollagen och hindrar sprödhet i de finaste blodkärlen (kapillärerna) som syresätter yttre hudskikten.
 • minskar risken för många vanliga cancerformer, och har även förebyggande funktioner vid lågeffektsbehandling.
 • undertrycker mänsklig cellproliferation
 • kan sätta igång apoptos (naturlig celldöd) av bröstcancerceller.
 • stimulerar apoptos relaterat till kalcium och främjar därmed ytterligare cancercellsdöd via naturliga kroppssystem (såsom att användaproteinet P53).
 • kan ge signifikant hämning av tumör bildandet av på grund av att katekiner hämma DNA-metylering (undertrycker DNMT, DNA-metyltransferaser) såväl som att det ökar nivåerna av svavelinnehållande och utrensande metionoinprodukter (SAH, S-adenosylhomocysteine).

Jag är alltid hängiven goda smaker och det bästa med att fasta är att smak- och doftsinnet blir tio gånger skarpare, så allt du äter efteråt smakar fenomenalt – och din kropp märker vad som är bra.

––> Yame Sencha är som gröna teets champagne. Det är betydligt dyrare men egentligen inte då 1/2 tsk teblad räcker till tre koppar te, man bara fyller på med hett vatten. Här är från årets allra första skörd 2022, te av högsta kvalitet – Sencha från Yame, Fukuoka.

Dr Sanna Ehdin

Referenser:

 • Cao, Y., Cao, R., Angiogenesis inhibited by drinking tea. Nature 1999 398:381.
 • Nabavi SF. et al Regulation of autophagy by polyphenols: Paving the road for treatment of neurodegeneration. 2017 Biotechnology Advances 36(6).
 • Pallauf K. & Rimbauch G. Autophagy, polyphenols and healthy ageing. Ageing Res Rev 2013 12(1):237-52.
 • Ohishi T et al, Anti-inflammatory Action of Green Tea. Antiinflamm Antiallergy Agents Med Chem 2016 15(2):74-90.
 • Xiang L-P. et al. Suppressive Effects of Tea Catechins on Breast Cancer. Nutrients 2016 8(8), 458.
 • Xu J et al.A Review of the Antiviral Role of Green Tea Catechins. Molecules 2017 12;22(8):1337.

Fler referenser finns i Sannas Fastebok.

Fasta