Ghee är så gott och nyttigt! Det är klarnat smör – utan proteiner – och innehåller nyttiga smörsyran, som är näring för tarmslemhinnan och massa vitaminer och näringsämnen. Ghee är medicin enligt Ayervedan.

Ghee – klarnat smör – är mycket nyttigt! Det är enkel att göra oas tar knappt en halvtimme: man kokar bort vattnet och en del proteiner skummas bort och andra fastnar i grytans botten.

Syftet är att bli av med komjölksproteinerna, där proteinet kasein utgör 80%. Dess funktion är att ge kalvarna starka klövar och horn, men jag själv och många andra tål inte kasein…  Först när jag gick över till att bara äta ghee kunde jag gå ner de där två kilona extra som aldrig ville släppa! Smör är mycket nyttigt, men ghee kan vara ännu nyttigare. Ghee anses som medicin inom Ayurvedan. Den innehåller rikligt med fettlösliga vitaminer och karoten samt många olika nyttiga fettsyror, främst smörsyra och CLA (konsumerad linolensyra).

Jag använde ghee till allt: matlagning, steker i, tar i varm choklad och kaffe istället för mjölk, brer på glutenfritt bröd. Yummie!! Ghee kan förvaras framme i flera veckor om man tar med rent redskap ur burken. Då är den mjuk, annars blir den hård i kylskåpet.

Det flytande guldet, ghee, anses vara rena medicinen inom den ayurvediska medicinen.

FAKTA: Nyttiga smöret!

Smör har en är en fjädedel omättade fetter och är en riklig källa för de fettlösliga vitaminerna A, D och E samt betakaroten, vilka behövs för bland annat syn, hud, slemhinnor, skelett, normala hjärtslag och ett balanserat psyke. Smörets goda smak kommer från gräddens syrning och mjölkfettet, som består av hundratals fettsyror. Smörsyran är särskilt nyttig; den ger näring åt tarmslemhinnans celler och har virus- och cancerskyddande egenskaper. Alltså har smör en rad hälsofrämjande egenskaper – och är speciellt nyttig för växande barn.

OBS! Gräsätande boskap innehåller de nyttiga och essentiella fleromättade omega-3-fettsyrorna, och en bra balans på omega-6/3-kvoten, till skillnad från djuren som föds upp på spannmål och majs. Tack och lov är Sverige bra på att det är lag på att mjölkkorna ska gå ute och beta på sommarhalvåret.

Ghee som medicin

Ghee har använts i flera tusen år i indisk/ayurvedisk matlagning. Det har många positiva effekter på kroppen speciellt för matsmältningen och kroppens näringsupptag. Dessutom sänker det eventuell hetta (eld) i kroppen och är toppen för hudproblem… I Indien använder man det till och med för att gå ned i vikt, då med medicinskt tillsatta örter. Det har även forskats mycket på ghee och dess medicinska egenskaper.

Ghee mot vanliga besvär (enligt Ayervediska läkare)

  • Förstoppning och trög mage. ta 2 matskedar ghee i varm mjölk/rismjölk på kvällen innan du går och lägger dig.
  • Torr hud. 1 msk ghee i maten om dagen.
  • Torra slemhinnor i näsa, huvudvärk och trötthet. Snorta upp en droppe ghee i var näborre på morgonen när du vaknar.
  • Huvudvärk med hetta i kropp och ögon orsakad av hög pitta. Massera fotsulorna med ghee.
  • Brännande känsla i händer och fötter. Massera kroppsdelarna med ghee.
  • Migrän, för friskhet i sinnet och minnet. 2 droppar ghee i näsborrarna vid besvär.
  • Stark stress. Vid stress förbränner kroppen mycket fett och kan lätt bränna ut sig. 1 msk ghee i maten om dagen smörjer på ett hälsosamt sätt. Ta bort alla forma av, friterad mat, undvik också för mycket olivolja under stress.
  • Splittrade hjärnor. Ghee lugnar och drar ner dig i fötterna. Ghee har en förmåga att penetrera hjärnan på ett sätt som ingen annan substans har, enligt ayurveda. Den tar sig in mellan trötta och utbrända hjärnceller och smörjer och lugnar.

Recept på Ghee

 1. Koka/sjud 2 paket riktigt smör (à 500 g) i en tjockbottnad kastrull/gjutjärnsgryta i ca 25-30 minuter på svag värme. Det kan bubbla pyttelite och låt det koka utan lock så att vattnet kan dunsta. Skumma gärna av det vita som samlas överst.

2. Gheet är färdigt när det börjar lukta lite kola plus när det har börjat separera med vita ansamlingar av slaggprodukter och genomskinlig vätska (ghee).

3. Låt det sedan svalna något (då sjunker det mesta av det vita till botten och du slipper sila) och häll sedan försiktigt av den genomskinliga vätskan till glasburkar som har tättslutande lock.

4. Du ser bottensatsen som blir kvar i nedre bilden till vänster. Skrapa ur det med en sked och slänh i soporna – INTE i vasken. Fettet stelnar och samman med det hårda “gruset” kan det sätta igen rören.

Förvara gärna ena burken framme, den du använder och den andra i kylskåp. När det stelnar blir den klara gula oljan ogenomskinlig. Använd alltid en ren och torr sked i gheet så håller det länge…enligt ayurvedan är 100 år gammalt ghee det bästa!

Här tar jag upp om intolerans mot kasein, vilket är mycket vanligare än folk vet om. Folk vet om glutenintolerans idag, men få känner till kaseinintolerans.

Referenser:

EkologisktEnkla hälsorådFett & OljaGoda receptMage och tarmMat och HälsaMaten är vår bästa medicinSjälvläkningStärk självläkningenTarmens hälsa