Min nya bok “Sannas Fastebok” presenterar olika sorters fastor och redogör för deras effekt, sett både ur erfarenhet, ett historiskt perspektiv och vad forskningen visar. Du får fakta, råd och inspiration – samt protokoll så att du kan komma igång med din fasta. Jag kommer nu släppa en rad bloggar om fasta och börjar med en översikt med definitioner av vad olika sorters fastor innebär.

  • Text ut Sannas fastebok, som fn är slutsåld och kommer i andra tryckning 6 sept – läs mer och beställ ditt ex här! På vinjettfotot fastevandrar jag barfota i slutet av oktober 2018 mellan Falsterbo och Skanör – underbart! Det var innan jag började med VASS – Vattenfasta Sanna Special.

Fasta 

Fasta är att avstå från fast föda och enbart inta drycker. Ordet fasta betyder fast, stadig, stabil och solid. Den ursprungliga betydelsen i förhistorisk germanska var ”fasthållen”, vilket innebär att ha ”fast kontroll över sig själv”, och att ”vara observant på sig själv”. Att avstå från föda kräver just självkontroll och disciplin att stå emot både sug och hungerkänslor, och det är också stärkande på väldigt många plan.

Födofasta 

Det innebär att inta ett enda eller få födoämnen i syfte att rensa och läka kroppen. Det kan vara att under en veckas tid enbart dricka benbuljong eller att äta karnivor (gräsbetande kött och/eller vildfångad fisk med ghee, och inget från växtriket). Alternativt bara äta en välkokt mungbönssoppa (med ghee) i en vecka, inget annat.

Förfasta

Vid förfasta sker en omprogrammering (detox) av din kropp, som ett genomtänkt sätt att ställa om din kropp till ett fastande stadium. Detta för att minimera de obehagliga utrensningsreaktioner (kallas för herxing) och hungerkänslor som ovillkorligen kommer om man inte gjort en förfasta. Jag har utvecklat en mycket effektiv Förfasta som finns i Sannas fastebok.

Kalorirestriktion (juicing) 

Det är detsamma som att begränsa energiintaget genom att du intar drycker som te, benbuljong, grönsaksbuljong, frukt- och grönsaksjuicer. Du tillför näringsämnen i flytande form och kommer att gå ner i vikt och minska inflammationen i kroppen, vilket ger en lätthet, välbehag och inre lugn. Men kalorirestriktion som tillför proteiner och/eller kolhydrater aktiverar inte den livsviktiga autofagin eller hög produktion av tillväxthormoner (GH).

Periodisk fasta (intermittent fasta)

Det innebär att du ger dig själv paus utan mat dygnsvis eller per vecka. Det betyder att du äter mat, eller alternativt fastar, fördelat på mellan 16:8 till 20:4 timmar av dygnet, vilket ger en matpaus på mellan 16 och 20 timmar per dygn. Möjligen tar man lite kokosolja i kaffe eller te. Det kan även innebära längre matpauser, på 24–48 timmar varvat med perioder med normalt matintag.

Vattenfasta (terapeutisk fasta) 

Vattenfasta är intag av bara vatten. Det är den riktiga fastan då autofagi och en rad biokemiska processer aktiveras, vilka inte aktiveras vid kalorirestriktion eftersom kolhydrater eller proteiner (även ett fåtal aminosyror) bryter den essentiella autofagin direkt. Du kan dricka någon kopp grönt te, svart te eller kaffe (allt ekologiskt och inte sötat eller rökt) för det stimulerar autofagin.

Varannandags-fasta 

Då gör du ett 12:36 timmars ätandefönster och fasta, och är en typ av periodisk fasta som förbättrar markörer för hälsa och åldrande. Det ger exempelvis minskad vikt (bukfett smälter), lägre risk för hjärtkärlsjukdomar och ökad sköldkörtelfunktion. Forskning har visat att även om man börjar äta varannan dag sent i livet, så är det tillräckligt för att minska åldersrelaterad svaghet. Ingen mat periodvis = längre och friskare liv!

Torrfasta 

Torrfasta är som det låter – inget intag alls, varken mat eller dryck. Då används fettdepåer istället, och bryts ner till vatten och bränsle, och efter det börjar muskler brytas ner. Det finns två typer av torrfasta: hård och mjuk torrfasta. Vid den hårda torrfastan får vatten inte ens röra kroppen. Vid mjuk torrfasta tillåts kroppen absorbera vatten via hudens porer, vid kontakt med omgivningen. Torrfasta bör ske ute i naturen och inte inne i städer. Vattenfasta gör en massa bra för kroppen: aktiverar autofagi, nya stamceller och tillväxthormoner. Torrfasta lär göra det ännu mer effektivt, men det finns begränsat med forskning. –> OBS! Jag rekommenderar inte torrfasta.

Fastehärmande kost 

Betyder att under fem dagar äta cirka en tredjedel så mycket kalorier som normalt samt reducera proteinintaget kraftigt. Det ger viktnedgång och förbättrad metabol hälsa, men är kalorirestriktion (bantning) och därmed svält.

Hösten 2018 fastevandrade jag ofta mellan Falsterbo och Skanör, barfota och badade också. Här i slutet av oktober 2018. OBS detta var innan jag började med VASS- Vattenfasta Sannas Special som förändrat och föryngrat min kropp inifrån och ut! (VASS-metoden beskrivs i Sannas Fastebok)

Fastevandring 

Det är att vandra i naturen på fastande mage, så enbart dricka vatten. Det kombinerar det bästa av två världar på ett enkelt sätt, och ger även en mental rening. Vandra har mycket stärkande effekt på kroppen och sinnet, och forskning har visat att 20 minuters promenad, två gånger om dagen, är lika effektiv motion som att springa en halvtimme tre gånger i veckan. Långpromenader med bukandning ger en fördubblad syresättning av blodet och ett stort energitillskott.

Andlig fasta 

Betyder att fasta har en stark andlig aspekt för det ger möjligheter för kontakt med oss själva på andra plan, och kan bli en upptäcktsresa in i vår essens. Allt fördjupas, från närvaron, lugnet och sömnen till starkare upplevelser av smak och doft. Både det sinnliga och det översinnliga skärps.

Fastehög! 

En mängd må bra-hormoner (som endorfiner) frisätts vid fasta, så bli inte en ”fasteknarkare”. Undvik allt överdrivet fastande, för det ger obalans. Periodisk fasta är en bra start, och anpassa sedan fastenivån till din livsstil, hälsa, livsmål och ålder (kapitel 4). Var din egen självläkare: lär känna din kropp, var lyhörd för signalerna, lär dig att tolka och känn in vad som fungerar.

Dr Sanna Ehdin

© författaren, text ut Sannas fastebok

”Fasta är det största botemedlet, den inre läkaren.” – Paracelsus, schweizisk läkare och föregångsman inom medicinen på 1500-talet

Fasta