Fråga

Hej! Min fråga gäller sjukdomstillståndet ME. Vilka är de viktigaste punkterna att tänka på (kost, kosttillskott, andra hälsoaspekter) för att främja hälsan och leva så bra som möjligt när man har ME anser ni olika experter? Det hade varit oerhört värdefullt med era synpunkter. Stort tack på förhand😊🙏🏼.

Vänliga hälsningar, Johanna

Svar

Hej Johanna,

ME har ofta flera orsaker och kan behöva utredas mer djupgående.

Kost

Allra viktigast är dock kosten. Maten du äter påverkar alla funktioner i kroppen och särskilt viktig är den för tarmens och hjärnans funktion.

Beroende på vilka livsmedel du äter och hur de är behandlade innan du äter dem, får de olika effekt i kroppen. Värna om den goda bakteriefloran tarmen genom att äta så rent du kan. Hitta en bas med vilt, lamm, gräsbetat nötkött, vildfångad fisk eller skaldjur, grönsaker och rotfrukter och gör tillägg ibland med ägg, frukt, bär och nötter.

Undvik artfrämmande livsmedel som spannmål, baljväxter och mejeriprodukter, samt processade livsmedel som alkohol, socker, mjöler och fröoljor.

Kosten är viktig för både näringsintaget men också för intaget av giftiga ämnen som mögel, tungmetaller och kemikalier. Även naturliga växtgifter kan vara med och påverka.

Här hittar du lite riktlinjer ur mitt perspektiv som näringsterapeut: https://www.madeleinemarcus.se/artiklar/bra-mat-f%C3%B6r-ett-bra-liv!-44878520

Tarmfloran

Det du äter, påverkar din tarmflora, som i sin tur är med och avgör vad som får komma ut i blodbanan via tarmslemhinnan eller inte. Tarmfloran är också viktig för avgiftningen, immunförsvaret och för produktionen av neurotransmittorer och B-vitaminer.

Senare års forskning tyder på att tarmhälsan är en av de allra viktigaste faktorerna för hjärnhälsan, men även andra faktorer kan ha stor betydelse som inomhusmiljö där det kan förekomma mögel eller kemikalier.

Stress

Långvarig stress påverkar också. Stress förändrar balansen hos neurotransmittorer, hormoner och tarmflora. Stress innebär ökade krav på kroppen och det är inte bara känslomässig och mental stress som påverkar. Som jag nämnt spelar ost- och miljöfaktorer in, men även kemikalier i rengörings- och hudvårdsprodukter och utomhusmiljön.

Genteknik

Även mindre genetiska avvikelser är inverkar och vissa personer kan ha svårare att göra sig av med giftiga ämnen eller ha svårare att upprätthålla en bra energiproduktion.
De yttre faktorerna är dock avgörande för om avvikelsen kommer till uttryck eller inte och man kan även stödja kroppen med olika näringsämnen, som t.ex. metylerade B-vitaminer eller aminosyror för att underlätta de enzymatiska funktionerna.

Ta gärna hjälp av någon som arbetar med funktionsmedicin för att utarbeta en plan för just dig.