D-vitamin som är ett fettlösligt näringsämne har många viktiga uppgifter i kroppen. Det förbättrar till exempel kroppens upptag av kalcium och fosfor, vilket är viktigt för vår ben- och tandbildning. Vitaminet stöttar även immunförsvaret, celldelningen och muskeltillväxten. Man har sett studier på att bukfett kan minska och att det är bra för tarmens mikrobiota (bakterieflora) om man får i sig tillräckligt med vitaminet.

Läs också: Debatt: Maxgräns för D-vitamin är onödig och otidsenlig

Sol är bästa källan till D-vitamin

Vitamin D har inte bara fysiska hälsoeffekter. Forskning visar också att det finns ett samband mellan låga D-vitaminnivåer och depression. Därmed är vitaminet minst lika viktigt för vårt psykiska välmående. Den bästa källan att få D-vitamin är från solen. Kroppen bildar då D-vitamin i huden, men den förmågan minskar när man blir äldre eller om man har mörk hudfärg. Det räcker med 15-20 minuter i solen för de flesta under sommaren, för att få tillräckligt av vitaminet. Har man dock heltäckande kläder eller mycket solkräm så bildar kroppen mindre D-vitamin.

Mat som är rik på D-vitamin

Även från livsmedel kan vi få i oss vitaminet. Exempel på livsmedel som innehåller D-vitamin är fet fisk, fiskleverolja, och alger. Även lamm, kalv, ungnötslever, ägg och svamp som kantarell, trattkantarell och Karl-Johan innehåller D-vitamin. Dock är det svårt att få i sig hela dagsdosen av D-vitamin bara genom maten. Speciellt under vinterhalvåret. Det är därför bra att stötta upp med kosttillskott för att tillgodose det dagliga behovet. 

Läs också: Dags att fylla på D-itamin igen – här våra bästa tips

D-vitamin och K-vitamin

Vitamin D hjälper till att öka kalciumabsorptionen i kroppen och vitamin K ser till att detta kalcium används korrekt. Alltså att det hamnar i benen, där det behövs, snarare än att det lagras i blodkärlen, där det kan vara skadligt. Vet man dessutom med sig att man dricker eller äter mycket mjölkprodukter är det extra viktigt att kombinera D-vitamin med K-vitamin.

Av Johanna Stala von Schewen

d-vitaminK-vitaminsolentillräckligt med D-vitamin