Läs vidare för att få veta mer om vad du kommer att få uppleva på detta fasteretreat som leds av Lotta Fagerström och Sandra Lavesson.

Lotta, vem är du och vad har du för bakgrund?

Jag är utbildad kemist och har jobbat med kemikalielagstiftning i många år vilket fått mig att intressera mig för de kemikalier vi omges av i hud- och hårvård, mat, hushållskemikalier, kläder etc. Det tillsammans med ett stort hälsointresse och egna problem med sköldkörteln gjorde att jag började intressera mig för funktionsmedicin för att lära mig mer om hur kroppen fungerar och vad vi kan göra för att stötta den till optimal hälsa. Under utbildningen till Funktionsmedicinsk Hälsocoach lärde jag mig om fördelarna med fasta så när möjligheten dök upp att utbilda mig till Fasteterapeut för Sanna Ehdin och Holistic Health Academy hoppade jag på det direkt. Jag driver mitt företag Optimal Balans sedan 2020 där jag hjälper framförallt kvinnor med hälsoproblem som t.ex. IBS, PMS, autoimmuna sjukdomar och andra hälsoproblem. Jag kommer att hålla i fasteretreatet tillsammans med Sandra Lavesson på Vita Funktionsmedicin som förutom Funktionsmedicinsk Hälsocoach också är utbildad inom stresshantering och yogalärare.

Läs också: Ekoappen retreat – självkärlek

Vilken slags fasta kommer ni att lära ut?

Deltagarna kommer att få lära sig om födofasta, periodisk fasta och vattenfasta under föreläsningarna och kommer också få möjlighet att prova på periodisk fasta under 16-18 timmar eller vattenfasta under 24-36 timmar. För de som vill finns också möjligheten att fasta ännu längre men vi riktar oss framförallt till personer som vill komma igång med fasta och implementera det i sin vardag.

Varför är det så bra med fasta?

Fasta har många fördelar för vår hälsa, våra kroppar är designade att ha matpauser med jämna mellanrum för att processer som reparerar och förnyar celler ska kunna fungera optimalt. De klienter jag jobbat med i fastegrupper och individuellt har bland annat rapporterat om mer stabilt blodsocker och mindre sötsug, viktnedgång, minskad värk leder, mycket lugnare mage, bättre sömn och ökad energi i vardagen.

Läs också: Ekoappen retreat Tonårsliv & Föräldraskap med Micke Gunnarsson

Hur är helgen upplagd?

Vi kommer att samlas på torsdag kväll där vi äter en gemensam middag, sen kommer det finnas möjlighet att göra en saltvattenflush eller alkalisk flush på fredag morgon för att inleda en VASS-fasta (Vattenfasta Sanna Special). Annars kan man såklart också göra en periodisk fasta eller vattenfasta utan flush. Man fastar så länge som det känns bra och man kan känna av dagsformen på plats. Det går bra att bryta fastan när som helst, antingen på fredagen eller lördagen. För att vi ska underlätta så mycket som möjligt för kroppen under fastan kommer vi också att erbjuda lugnande yoga i olika former; yinyoga, restorative yoga och Yoga Nidra. Vi kommer också göra ett skogsbad, som är en helt ljuvlig meditation i skogen (inget vatten är inkluderat trots namnet). För de som vill kommer det finnas möjlighet att bada kallt i den närliggande sjön, under guidning av Sandra. Allt detta för att vi ska hålla oss så mycket som möjligt i det parasympatiska nervsystemet som är vårt lugn och ro system. Vi kommer också ha föreläsningar om fasta och dess fördelar, hur man implementerar det i sin vardag, stresshantering och hur du optimerar din hälsa naturligt.

Vad kan man förvänta sig att få med sig efter denna helg?

Vi vill att man ska åka hem från detta retreat utvilad med massor av energi, inspiration och verktyg för att implementera fasta och stresshantering i vardagen.

Av Johanna Stala von Schewen

Vill du få rabatt på detta retreat?

Som medlem i Ekoappen får du 1000 kronor i rabatt på detta retreat. Koden hittar du bland våra medlemserbjudanden.

Läs mer och boka här

fastahälsaretreat