Gör ditt eget pynt

Istället för att köpa nytt pynt varje år, kan du göra ditt eget med hjälp av återvunna material. Till exempel kan du göra spöken av gamla lakan eller pumpor av gamla tidningar. Använd vita och svarta papper och klipp ut fladdermöss och spöken och häng upp som en girland. Spara dessa tills nästa år.

Välj miljövänliga kostymer

Undvik att köpa nya kostymer varje år och välj istället att hyra eller köpa second hand. Om du vill göra din egen kostym, använd återvunna material eller kläder du redan har hemma. Med en kostym kan du lätt bli Dracula med lite vitt smink och huggtänder. Ett spöke eller en mumie kan du bli med ett gammalt lakan. Har du trasiga kläder som inte kan användas mer kan du ta sönder dem mer, smutsa ner dem och ditt ansikte och klä ut dig till mumie. Bara fantasin sätter gränser!

Läs också: Ekologisk bomull – ett bättre val för dig och planeten

Minska matsvinnet

Om du planerar att ha en Halloweenfest, se till att planera maten i förväg så att du inte köper för mycket mat som sedan slängs bort.

Använd miljövänliga ljus

Istället för att använda vanliga ljus, välj ljus som är tillverkade av naturliga ingredienser som bivax eller sojavax. Har du ljusstumpar kan du göra egna ljus genom att smälta stumparna, ta bort de gamla vekarna, sätta i ny veke i glasburkar och hälla ner ljusmassan. Dessa är fina att ha på borden eller fästa i lite snöre och hänga utomhus.

Välj hälsosamt godis

Välj godis som är tillverkat av naturliga ingredienser och undvik godis som innehåller skadliga ämnen. Du kan också välja att ge bort frukt eller andra hälsosamma alternativ istället för godis.

Läs också: Så här äter du mer klimatsmart

Ta tillvara på pumporna

Spara pumpakärnorna när du gröper ur pumporna. Du kan enkelt rosta dem i ugnen, salta lite och äta dem som goda snacks. Pumpafrön innehåller både järn, magnesium och zink. Om du bara använder dina pumpor en kväll du använda pumporna till att göra soppa eller paj istället för att slänga dem.

Av Johanna Stala von Schewen

diyfestmatsvinn