Nedan ger vi dig några tips på hur du kan ta hand om huden i höst.

Tvätta försiktigt

Först och främst är det viktigt att tvätta ansiktet sparsamt och aldrig precis innan du ska gå ut. Detta hjälper till att behålla hudens naturliga fettlager som skyddar huden och dess fukt från att avdunsta. När du tvättar ansiktet, använd en mild rengöringskräm som tar bort orenheter utan att torka ut huden.

Läs också: Hyaluronsyra – hudens bästa vän

Återfukta huden

Återfukta huden med ett härligt ansiktsvatten innan du smörjer in din ansiktskräm, då hjälper du dessutom ansiktskrämen att gå in i huden. Använd gärna en rikare ansiktskräm som bättre skyddar huden mot väder, vind och fuktförlust under hösten. Vill du inte byta din ansiktskräm kan du komplettera din hudvårdsrutin med en härlig ansiktsolja. Prova till exempel Dr Sannas härliga ansiktsolja med doft av rosor, applicera på fuktig hud under ansiktskrämen eller blanda en droppe i din ansiktskräm.

Nyttiga fetter

Ät bra fett som innehåller omega-3, -6, -7 och -9, det gynnar mer än din hud. Omega-3 behövs bland annat för nybildandet av celler, och ett balanserat intag minskar även benägenheten för inflammation. En inflammerad hud kännetecknas av rödhet, utslag och svullnad. Studier har visat att omega-3 kan ge symptomlindring vid psoriasis som är en inflammatorisk sjukdom. Bra fett hittar du bland annat i olivolja, fisk, avokado, nötter och frön.

Läs också: Så fungerar hudens bakterieflora

Drick vatten

Drick ordentligt med vatten för att återfukta huden. Tillför gärna kollagen, huden består av 70 procent kollagen som ger struktur och fyller ut huden. Fuktbomba med hyaluronsyra (finns t ex som serum) som är en en sockerart. Den förekommer naturligt i huden och har en unik förmåga att binda fukt.

Skydda huden

Skydda huden om du planerar att vistas ute i kyla. Använd en fetare kräm utan vatten som skyddar mot kyla och vind. Och glöm inte solskyddet, även om solen inte värmer så reflekteras den i snön och du kan lätt bränna huden.

Av Johanna Stala von Schewen

Boosta hudenhudenhudenshälsa